Τα αίτια της τραγωδίας που στοίχισε τη ζωή σε επτά ανθρώπους, αναζητούν οι ιταλικές Αρχές για τη βύθιση του σκάφους Bayesian στη Σικελία λίγο πριν από τις 5 το πρωί της περασμένης Δευτέρας.

Ο εισαγγελέας Ambrogio Cartosio ανακοίνωσε επισήμως ότι ξεκινά ποινική έρευνα για πιθανή ανθρωποκτονία καθώς «δεν αποκλείουμε κανένα σενάριο» αλλά δεν έδωσε περαιτέρω στοιχεία.

Οι ερευνητές εξετάζουν τα αδικήματα της πρόκλησης ναυαγίου και πολλαπλής ανθρωποκτονίας εξ αμελείας εις βάρος αγνώστων προσώπων, όπως είχαν αποκαλύψει ήδη από εχθές διεθνή ΜΜΕ.

Τι προκάλεσε τη βύθιση

Ένα από τα σημεία που εστιάζει η εισαγγελική έρευνα είναι οι ευθύνες που μπορεί να φέρουν μέλη του πληρώματος για την τραγωδία, επιβεβαίωσαν σήμερα στη συνέντευξη Τύπου οι Εισαγγελείς. Όπως εξήγησαν, θέλουν να ανακαλύψουν πόσα γνώριζαν για όσα συνέβαιναν οι εργαζόμενοι στο πλοίο και σε ποιο βαθμό είχαν ενημερωθεί οι επιβάτες. «Φυσικά και πρόκειται για ένα εύλογο ερώτημα» ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον Καρτόζιο, μπορεί να πρόκειται για υπόθεση ανθρωποκτονίας εξ αμελείας, αφού δεν αποκλείεται η βύθιση να προκλήθηκε από «συμπεριφορές ανθρώπων που δεν ήταν αυτές που έπρεπε». «Αυτή είναι μόλις η αρχή της έρευνας», πρόσθεσε ο Ιταλός εισαγγελέας.

Θα ανασυρθεί το ναυάγιο;

Μεταξύ άλλων οι εισαγγελείς υπογράμμισαν πόσο σημαντικό είναι να ανασυρθεί το ναυάγιο από τον βυθό. «Αν δεν συμβεί αυτό, θα είναι δύσκολο θα διερευνηθεί πλήρως η βυθιση του Bayesian» είπαν χαρακτηριστικά. Όπως αποκάλυψαν, δεν έχουν πραγματοποιηθεί ακόμα νεκροψίες στις σορούς που ανασύρθηκαν από το ναυάγιο, το οποίο παραμένει σε 50 μέτρα βάθος.

Σύμφωνα με την Daily Mail, η πρόκληση ναυαγίου αποτελεί ξεχωριστό αδίκημα σύμφωνα με τον ιταλικό ποινικό κώδικα και επισύρει ποινή φυλάκισης έως και 12 ετών.

Υπενθυμίζεται ότι, τα τελευταία 24ωρα, τα αίτια πίσω από τη βύθιση της θαλαμηγού του μεγιστάνα Μάικλ Λιντς – που είναι μεταξύ των νεκρών – αποτελούν αντικείμενο εικασιών. Διάφορες θεωρίες έχουν διατυπωθεί από ειδικούς σχετικά με το τι προκάλεσε το τραγικό ναυάγιο, με τον CEO της εταιρείας που το κατασκεύασε να μιλά για «πολλαπλά ανθρώπινα λάθη».