Σάββατο 24 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Ναυάγιο στη Σικελία: Μελετούν τώρα το φαινόμενο «downburst» που πιθανότατα βύθισε το Bayesian

Ναυάγιο στη Σικελία: Μελετούν τώρα το φαινόμενο «downburst» που πιθανότατα βύθισε το Bayesian

Οι ιταλικές αρχές πιστεύουν πως πιθανόν το ακραίο καιρικό φαινόμενο «downburst» ήταν η αιτία του ναυαγίου.

Τις πιθανές ευθύνες καπετάνιου και πληρώματος στο ναυάγιο της πολυτελούς θαλαμηγού Bayesian του Μάικ Λιντς στη Σικελία φαίνεται ότι οι ερευνούν οι ιταλικές αρχές, αφού άνοιξαν έρευνα για ανθρωποκτονία.

Οι ιταλικές Αρχές εξετάζουν τις πιθανές ευθύνες καπετάνιου και πληρώματος στο ναυάγιο της πολυτελούς θαλαμηγού Bayesian, ώστε να ρίξουν «φως» στα αίτια του πολύνεκρου ναυαγίου.

Ωστόσο, πέραν του ενδεχόμενου του ανθρώπινου λάθους, φαίνεται να εξετάζουν και το καιρικό φαινόμενο «downburst», όπως δήλωσε το πρωί του Σαββάτου σε συνέντευξη Τύπου ο αναπληρωτής εισαγγελέας του Τερμίνι Ιμερέζε, Ραφαέλε Καμαράνο.

«Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι το γεγονός ήταν πραγματικά ξαφνικό και απροσδόκητο. Το ιστιοφόρο χτυπήθηκε από downburst»

«Επόκειτο για μια πολύ σοβαρή τραγωδία. Από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, είδαμε εξαιρετικό επαγγελματισμό και θάρρος. Προς το παρόν έχουμε ανοίξει δικογραφία κατά αγνώστων για ναυάγιο από αμέλεια και ανθρωποκτονία από αμέλεια» είπε ο εισαγγελέας, προσθέτοντας για όσα έγιναν το μοιραίο βράδυ της Δευτέρας: «Αναρωτιέμαι γιατί ο υπεύθυνος της γέφυρας δεν είδε την καταιγίδα να έρχεται. Ερευνούμε επίσης γιατί το πλήρωμα σώθηκε ανεβαίνοντας στη σωσίβια λέμβο, ενώ οι υπόλοιποι επισκέπτες βρίσκονταν στο κύτος. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι το γεγονός ήταν πραγματικά ξαφνικό και απροσδόκητο. Το ιστιοφόρο χτυπήθηκε από downburst: οι ριπές του ανέμου μπορούν να φτάσουν ταχύτητες άνω των 100 χιλιομέτρων την ώρα. Τα θύματα παρέμειναν πίσω, στο ιστιοφόρο, επειδή κοιμούνταν. Προσπαθούμε να το εξακριβώσουμε αυτό, διασταυρώνοντας τις μαρτυρίες και επαληθεύοντας ό,τι προκύπτει».

Τι είναι το downburst

Στη μετεωρολογία downburst ονομάζουμε ένα ισχυρό σύστημα ανέμου που ξεχύνεται προς τα κάτω και προς τα έξω και φυσά ακτινικά, δηλαδή σε ευθείες γραμμές προς όλες τις κατευθύνσεις από την περιοχή πρόσκρουσης στο επίπεδο της επιφάνειας. Προέρχεται από βαθιές, υγρές συνθήκες μεταφοράς.

Ικανό να παράγει επιζήμιους ανέμους, μπορεί μερικές φορές να συγχέεται με έναν ανεμοστρόβιλο, όπου οι άνεμοι υψηλής ταχύτητας κυκλώνουν μια κεντρική περιοχή και ο αέρας κινείται προς τα μέσα και προς τα πάνω.

Αυτοί οι ισχυροί άνεμοι αναπτύσσονται όταν η βροχόπτωση πέφτει μέσω ξηρού αέρα, γεγονός που επιτρέπει τη γρήγορη εξάτμιση. Δεδομένου ότι η εξάτμιση είναι μια διαδικασία ψύξης, σχηματίζεται ψυχρότερος αέρας και βυθίζεται γρήγορα στην επιφάνεια της Γης.

Το έδαφος αναγκάζει τον αέρα να επεκταθεί προς τα έξω προς όλες τις κατευθύνσεις και οι ριπές ανέμου φτάνουν τα 100 μίλια ανά ώρα. Το γράφημα του Fox Weather δείχνει πώς ακριβώς σχηματίζεται.

downburst

Only in

Τα 3 καταστροφικά σενάρια κλιματικής αλλαγής – Τι θα σήμαινε το λιώσιμο των πάγων;

Το χειρότερο σενάριο είναι απίθανο, προς το παρόν, αλλά ας ρίξουμε μια ματιά στις πιθανές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 24 Αυγούστου 2024