Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε χθες την Οδηγία για το «δικαίωμα στην επισκευή» που αφορά τους καταναλωτές. Έτσι, σταδιακά θα ξεκινήσει η διαδικασία ενσωμάτωσης της από τα κράτη μέλη. Στόχος του προγράμματος η βιώσιμη κατανάλωση, η μείωση των αποβλήτων που παράγονται από την απόρριψη των αγαθών, η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Οι νέοι κανόνες που εισάγει η ΕΕ υποχρεώνουν τους κατασκευαστές να προσφέρουν γρήγορες και οικονομικά συμφέρουσες υπηρεσίες επισκευής και να ενημερώνουν τους καταναλωτές για το σχετικό δικαίωμά τους. Κάθε φορά που ένα αγαθό θα επισκευάζεται εντός της περιόδου εγγύησής του, η εγγύηση αυτή θα παρατείνεται για έναν επιπλέον χρόνο, στοιχείο που ενθαρρύνει τους καταναλωτές να επιλέγουν την επισκευή αντί την αντικατάσταση.

Αναζωογόνηση της αγοράς επισκευών

Οι νέοι κανόνες που σύντομα θα τεθούν σε εφαρμογή αναμένεται να ενισχύσει την αγορά των επισκευών στην ΕΕ και να μειώσει το κόστος για τους καταναλωτές. Οι κατασκευαστές θα υποχρεούνται να προσφέρουν ανταλλακτικά και εργαλεία σε λογικές τιμές και θα απαγορεύεται να χρησιμοποιούν συμβατικές ρήτρες, υλικό και λογισμικό που εμποδίζουν τις επισκευές.

Ειδικότερα, δεν θα μπορούν να εμποδίζουν τη χρήση μεταχειρισμένων ανταλλακτικών ή ανταλλακτικών τρισδιάστατης εκτύπωσης από ανεξάρτητους επισκευαστές, ούτε θα μπορούν να αρνούνται την επισκευή ενός προϊόντος αποκλειστικά για οικονομικούς λόγους ή επειδή το προϊόν έχει επισκευαστεί προηγουμένως από κάποιον άλλο.

Οι κατασκευαστές δεν θα μπορούν να εμποδίζουν τη χρήση μεταχειρισμένων ανταλλακτικών ή ανταλλακτικών τρισδιάστατης εκτύπωσης

Μέχρι σήμερα φαίνεται ευκολότερη η αντικατάσταση αντί της επισκευής των προϊόντων καθώς τα κίνητρα που παρέχονται στους καταναλωτές για επισκευή των προϊόντων τους μετά τη λήξη της νόμιμης εγγύησης είναι ανεπαρκή.

Πιο οικονομικά προσιτές επισκευές

Για να γίνουν πιο προσιτές οι επισκευές, κάθε κράτος μέλος θα πρέπει να εφαρμόσει τουλάχιστον ένα μέτρο που θα τις προωθεί. Τέτοια μέτρα είναι για παράδειγμα η διάθεση κουπονιών και επιδοτήσεων για επισκευές, η διεξαγωγή ενημερωτικών εκστρατειών, η παροχή μαθημάτων επισκευής και η στήριξη σε τοπικές πρωτοβουλίες για την επισκευή αγαθών.

Επιβάρυνση του περιβάλλοντος

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κάθε χρόνο η πρόωρη απόρριψη καταναλωτικών αγαθών παράγει 261 εκατ. τόνους ισοδύναμων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, καταναλώνει 30 εκατ. τόνους πόρων και παράγει 35 εκατ. τόνους αποβλήτων στην ΕΕ.

Οι καταναλωτές χάνουν επίσης περίπου 12 δισ. ευρώ ετησίως αντικαθιστώντας προϊόντα αντί να τα επισκευάζουν. Επιπλέον, οι νέοι κανόνες αναμένεται να αποφέρουν 4,8 δισ. ευρώ σε ανάπτυξη και επενδύσεις εντός της ΕΕ.