Φωτιά στην Αττική: Ο απολογισμός της καταστροφικής πυρκαγιάς
Ποια κενά, ελλείψεις και παραλείψεις εντόπισαν οι δήμαρχοι των περιοχών που έπληξε η φωτιά - Τι λειτούργησε σωστά και τι πρέπει να γίνει τώρα
Ποια αιτήματα σχετικά με την αντιμετώπιση και την προστασία από τις πυρκαγιές είχαν αποστείλει στην κεντρική κυβέρνηση και στα οποία αυτή δεν ανταποκρίθηκε; Με το ερώτημα αυτό απευθυνθήκαμε στους πέντε δημάρχους των περιοχών που έπληξε η τελευταία πυρκαγιά στη Βορειοανατολική Αττική η οποία, εξαιτίας των μεγάλων κυβερνητικών ευθυνών, οδήγησε στις πρόσφατες αποδοκιμασίες κατά του πρωθυπουργού.
Στην έρευνα των «ΝΕΩΝ» ανταποκρίθηκαν οι τρεις από τους πέντε δημάρχους στους οποίους απευθυνθήκαμε ενώ με δύο εκ των πέντε, τον δήμαρχο Μαραθώνα Στέργιο Τσίρκα και τη δήμαρχο Διονύσου Κατερίνα Μαϊχόσογλου, δεν κατέστη δυνατή η επικοινωνία.
Σίμος Ρούσσος: Χρηματοδότηση και γραφειοκρατία
Στα αιτήματα που δεν ικανοποιήθηκαν σχετικά με την πυροπροστασία συμπεριλαμβάνει ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος αφενός τη χρηματοδότηση που ζήτησε, όπως κάθε χρόνο, ο δήμος του (και συνολικά η Αυτοδιοίκηση) για την αγορά μηχανημάτων έργου αλλά και το αίτημα να ξεμπλοκάρουν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες για την πολεοδόμηση των εκτός σχεδίου πόλης περιοχών, έτσι ώστε να ξεχωρίσει ο αστικός ιστός από το δάσος.
Οπως μας επεσήμανε, «οι καταστροφές από την πρόσφατη πυρκαγιά έγιναν κυρίως στην εκτός σχεδίου πόλης περιοχή πέριξ του νεκροταφείου, όπου δεν υπάρχει το αναγκαίο οδικό δίκτυο και επικρατεί αναρχία στις χρήσεις γης». Το θέμα αυτό, εξάλλου, το έθεσε ο Σ. Ρούσσος στον πρωθυπουργό κατά την ευρεία σύσκεψη που έγινε την Τρίτη 20 Αυγούστου, με τη συμμετοχή υπουργών και εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για την επόμενη ημέρα μετά τη φωτιά της Πεντέλης. Ο Σ. Ρούσσος επεσήμανε ότι για την εκτός σχεδίου περιοχή, ο Δήμος Χαλανδρίου έχει ολοκληρώσει την πολεοδομική μελέτη και το φθινόπωρο προχωρά σε ανάρτηση.
Για το μέλλον, αυτό που θέτει ο Σ. Ρούσσος είναι η ανάγκη να προχωρήσουν άμεσα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης προκειμένου να αντιμετωπιστεί «η πιο σοβαρή επίπτωση της πυρκαγιάς», όπως χαρακτηρίζει τον κίνδυνο πλημμυρικών φαινομένων.
Συγκεκριμένα μιλάει για τη διευθέτηση του ρέματος Βριλησσού (για την οποία ο Δήμος Χαλανδρίου έχει υποβάλει ολοκληρωμένη μελέτη και εκκρεμεί η έγκριση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και η δημοπράτηση του έργου από την Περιφέρεια Αττικής) αλλά και την κατασκευή συμπληρωματικού δικτύου ομβρίων υδάτων στο Πάτημα (για το οποίο ο Δήμος Χαλανδρίου έχει υποβάλει ώριμη μελέτη προκειμένου να εξασφαλίσει χρηματοδότηση).
Γιάννης Πισιμίσης: Χρειαζόμασταν περισσότερες επίγειες δυνάμεις
Ο δήμαρχος Βριλησσίων Γιάννης Πισιμίσης, με τη σειρά του, αναφέρει τη σημασία του προγράμματος AntiNero και της εφαρμογής του στην περίπτωση του δήμου του.
«Το βασικό που είχαμε και με βάση αυτό αντιμετωπίσαμε την πυρκαγιά, περιορίσαμε δηλαδή την ταχύτητα και την εξάπλωσή της, ήταν ότι καθαρίσαμε το δάσος Ανω Βριλησσίων με το πρόγραμμα AntiNero – κάτι που απεδείχθη σωτήριο. Κατά τη γνώμη μου, αυτό το πρόγραμμα θα πρέπει να εφαρμόζεται σε όλα τα περιαστικά δάση και άλση. Οπου δηλαδή υπάρχει δάσος κοντά σε αστικό ιστό, πρέπει να καθαρίζεται η χαμηλή βλάστηση και να κλαδεύονται τα πεύκα μέχρι το ενάμισι με δύο μέτρα για να μην επεκτείνεται η φωτιά.Είδαμε ότι αυτό λειτούργησε καθοριστικά στο δικό μας δάσος και έτσι αποφύγαμε τα πολύ χειρότερα. Είχαμε πιέσει πολύ την Πολιτική Προστασία και στις συσκέψεις που κάναμε πριν από την αντιπυρική περίοδο να έρθει να καθαρίσει το δάσος μας. Κάναμε και εμείς εκτενείς καθαρισμούς με τις δικές μας δυνάμεις και με τις δυνάμεις του ΣΠΑΠ (του Συνδέσμου Δήμων για την Προστασία και Ανάπλαση του Πεντελικού)».
Υπάρχει κάτι που έλειψε την ώρα της εξέλιξης της πυρκαγιάς; «Σίγουρα χρειαζόμασταν περισσότερα επίγεια μέσα. Ηρθαν εναέρια μέσα, ήρθαν ελικόπτερα Erickson, κατά τη γνώμη μου όμως υπήρξε πρόβλημα με τις επίγειες δυνάμεις».
Δήμητρα Τσεβά-Μήλα: Η φωτιά ξέφυγε γιατί βρήκε καύσιμη ύλη
Η δήμαρχος Ραφήνας Δήμητρα Τσεβά-Μήλα μιλώντας στα «ΝΕΑ» θεωρεί ότι ήταν προετοιμασμένοι:
«Ολοι οι δήμοι κάναμε πολλές συσκέψεις και με τον Βασίλη Κικίλια και αλλού και όλα είχαν οργανωθεί. Δεν είχαμε ζητήσει ως δήμος κάτι ιδιαίτερο που δεν μας δόθηκε. Και όταν ζητήσαμε χορηγήσεις για τα κλαδιά, τις λάβαμε. Αυτό που συνέβη, το να φύγει η φωτιά από τον Βαρνάβα και να φτάσει στο Πάτημα Χαλανδρίου, ήταν απρόβλεπτο.Στον δήμο μας υπήρχε και αντιπυρική ζώνη πάνω από την οδό Βεργίνας, η οποία χωρίζει το βουνό από τα σπίτια. Μιλάμε για τη Διώνη, έναν οικισμό που αναπτύχθηκε πολλά χρόνια μετά το 1967 με πολλά πεύκα. Αυτά όμως είχαν καεί στα προηγούμενα χρόνια με τις πυρκαγιές του Πεντελικού Ορους. Αυτά που είχαν μείνει ήταν πεύκα κοντά στα σπίτια. Και παρά το γεγονός ότι υπήρχε η αντιπυρική ζώνη, η φωτιά έφυγε από το βουνό και κατέβηκε στην πόλη. Γιατί βρήκε καύσιμη ύλη εκεί που ήταν τα δέντρα ανάμεσα και κοντά στα σπίτια».
- LIVE: Αστέρας Τρίπολης – ΠΑΟΚ
- Washington Post: «Αιμοραγεί» ο Ισραηλινός στρατός – «Προτιμώ την οικογένειά μου από τον πόλεμο»
- Oreshnik: Φωτογραφίες από τα θραύσματα του ρωσικού βαλλιστικού πυραύλου που έπληξε την πόλη Ντνίπρο
- Υπουργικό συμβούλιο τη Δευτέρα υπό τον Μητσοτάκη – Τα θέματα της συνεδρίασης
- Παναιτωλικός – Παναθηναϊκός 1-2: «Απόδραση» με Αράο στο 90+2′ (vid)
- Ο Σαλάχ θέλει να φύγει πρωταθλητής από την Λίβερπουλ