Δευτέρα 26 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Κτηματολόγιο: Σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση ο νόμος – Ολες οι αλλαγές

Κτηματολόγιο: Σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση ο νόμος – Ολες οι αλλαγές

Χωρίς νέα παράταση της προθεσμίας δήλωσης των ακινήτων στο Κτηματολόγιο, το σχέδιο νόμου τέθηκε σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση

Χωρίς νέα παράταση σε ό,τι αφορά την προθεσμία δήλωσης των ακινήτων στο Κτηματολόγιο που λήγει στις 30/11/2024, τέθηκε σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση έως και τις 6 Σεπτεμβρίου 2024, από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης  το σχέδιο νόμου  με τίτλο: «Ολοκλήρωση της κτηματογράφησης, απλοποίηση διαδικασιών, χρήση τεχνητής νοημοσύνης και διατάξεις για τη λειτουργία της εταιρείας του Ελληνικού Κτηματολογίου».

Με το υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου, από πλευράς  υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, επιχειρείται:

• Η επιτάχυνση της διαδικασίας κτηματογράφησης για την επίτευξη του στόχου για μετάβαση του συνόλου της χώρας σε καθεστώς λειτουργούντος κτηματολογίου εντός του 2025, καθώς και η θέσπιση νέας ψηφιακής διαδικασίας διόρθωσης των γεωμετρικών στοιχείων των ακινήτων.

• Η απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών μεταβίβασης των ακινήτων, καταχώρισης των εγγραπτέων πράξεων και διόρθωσης των κτηματολογικών εγγραφών, σε καθεστώς πλέον λειτουργούντος κτηματολογίου, για την αποφυγή πολύπλοκων διοικητικών διαδικασιών και πολύχρονων δικαστικών διαμαχών.

• Η αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης, καθώς και νέων εφαρμογών, για την περαιτέρω αναβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχει η εταιρεία  Ελληνικό Κτηματολόγιο.

• Η  ενίσχυση της επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας στην οργάνωση και λειτουργία της  Ελληνικό Κτηματολόγιο.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο σχέδιο νόμου, στόχος παραμένει η  ολοκλήρωση της Κτηματογράφησης μέχρι το 2025 και η απλοποίηση των διαδικασιών μεταβίβασης ακινήτων.

Τι προβλέπει

Ειδικότερα, οι  βασικές  διατάξεις του νομοσχεδίου προβλέπουν:

• Ολοκλήρωση της κτηματογράφησης το 2025.

• Το Κτηματολόγιο γίνεται ο μοναδικός φορέας που θα διαχειρίζεται πλέον όλες τις συναλλαγές των ακινήτων, με ενιαίους κανόνες, ψηφιακά εργαλεία για όλους και ψηφιοποιημένο αρχείο Υποθηκοφυλακείων.

• Τα Υποθηκοφυλακεία θα κλείσουν οριστικά μέχρι το τέλος του 2024, ενώ τελική προθεσμία για τις δηλώσεις των ακινήτων παραμένει η 30ή Νοεμβρίου 2024.

Επίσης, το νομοσχέδιο προβλέπει  τη σύμπτυξη των τελικών σταδίων στις μελέτες κτηματογράφησης που εκκρεμούν, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος ολοκλήρωσης το 2025.

Παράλληλα, εισάγει το πλαίσιο για την ασφαλή χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης στο νομικό έλεγχο των συμβολαίων, πράγμα που θα μειώσει το χρόνο διεκπεραίωσης πολύπλοκων υποθέσεων κάτω από το μισό.

Όμηροι της γραφειοκρατίας

Με άλλες διατάξεις, επιχειρείται ο απεγκλωβισμός χιλιάδων ιδιοκτητών ακινήτων που ήταν όμηροι της γραφειοκρατίας.

Συγκεκριμένα, ικανοποιείται ένα πάγιο αίτημα της κτηματαγοράς, καθώς θεσπίζεται η δυνατότητα μονομερούς τροποποίησης της σύστασης οριζόντιας ιδιοκτησίας, όταν διαπιστώνεται μικρή διαφορά μεταξύ της μέτρησης των τετραγωνικών μέτρων με σύγχρονα μέσα και των τετραγωνικών που αναφέρονται στο παλιό συμβόλαιο. Η ρύθμιση αυτή, αναμένεται να δώσει λύση σε χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που είναι εγκλωβισμένοι σε αδιέξοδα λόγω μικρών διαφορών στα τετραγωνικά μέτρα.

Ακόμα, θεσμοθετείται ο «Πιστοποιημένος Μηχανικός» με δικαίωμα υπογραφής για τις χιλιάδες χωρικές μεταβολές που έρχονται.

Επιπλέον, θεσπίζονται εύκολες και γρήγορες διαδικασίες για τις διορθώσεις στα λάθη παλιών μελετών Κτηματογράφησης, ενώ καταργείται η έγχαρτη διαδικασία και  έρχεται νέα ψηφιακή πλατφόρμα που θα δίνει λύση στο 1/3 του χρόνου.

Only in

Σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση ο νόμος για το Κτηματολόγιο

Χωρίς νέα παράταση της προθεσμίας δήλωσης των ακινήτων στο Κτηματολόγιο, το σχέδιο νόμου τέθηκε σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 26 Αυγούστου 2024