Κυριακή 25 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Ποσειδώνας: Η πιο κοντινή φωτογραφία του πλανήτη τραβηγμένη 25 χρόνια πριν

Ποσειδώνας: Η πιο κοντινή φωτογραφία του πλανήτη τραβηγμένη 25 χρόνια πριν

Η φωτογραφία τραβήχτηκε από το Voyager 2 που βοήθησε σημαντικά στην κατανόηση του ηλιακού μας συστήματος

Πριν από τριάντα χρόνια, η αποστολή Voyager 2 της NASA πέρασε από τον Ποσειδώνα, καταγράφοντας τις πρώτες κοντινές εικόνες του μπλε γίγαντα των αερίων. Πριν από αυτό, ο όγδοος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος ήταν γνωστός μόνο ως μια θολή κουκκίδα στο βάθος.

Και το τέλος της πλανητικής περιήγησης του Voyager 2 στις 25 Αυγούστου 1989, ολοκληρώθηκε με μια εκθαμβωτική απεικόνιση του Ποσειδώνα και του φεγγαριού του, του Τρίτωνα. Οι εικόνες και τα επιστημονικά δεδομένα που επέστρεψε το Voyager 2 θα άλλαζαν την κατανόησή μας για το ηλιακό σύστημα.

Το Voyager 2 εξακολουθεί να είναι το μοναδικό διαστημικό σκάφος που επισκέφθηκε τον Ποσειδώνα και τον Ουρανό.

Διαπιστώθηκε ότι ο Ποσειδώνας διαθέτει μερικούς από τους ταχύτερους και ψυχρότερους ανέμους στο ηλιακό σύστημα

Οι ανιχνευτές Voyager εκτοξεύτηκαν το 1977. Μαζί, επισκέφθηκαν τον Κρόνο και τον Δία και τα φεγγάρια τους. Αλλά τότε, το Voyager 2 είχε μια μοναδική ευκαιρία.

Η άποψη του Voyager 2 για τον Ποσειδώνα από απόσταση 35 εκατομμυρίων μιλίων.

«Είχαμε την ευκαιρία να πετάξουμε από κοντά με το Voyager 2», δήλωσε στο CNN η Suzanne Dodd, υπεύθυνη του προγράμματος Voyager. «Λόγω της πλανητικής ευθυγράμμισης όταν εκτοξεύτηκαν οι ανιχνευτές το 1977, οι τέσσερις γιγάντιοι εξωτερικοί πλανήτες ήταν όλοι ευθυγραμμισμένοι στην ίδια πλευρά του ήλιου, οπότε μπορούσαμε να πάμε από τον έναν στον επόμενο και μετά στον επόμενο. Ήταν μια πραγματικά σπουδαία ευκαιρία».

Αυτό επέτρεψε στο διαστημόπλοιο να χρησιμοποιήσει τη βοήθεια της βαρύτητας από έναν πλανήτη για να επισκεφθεί τον επόμενο, επιτρέποντας στο πρόγραμμα Voyager να επισκεφθεί τέσσερις πλανήτες σε τέσσερα χρόνια. Αυτή η ευθυγράμμιση συμβαίνει μόνο μία φορά κάθε 176 χρόνια.

Τι άλλαξε

Το γεγονός ότι κατάφεραν να φτάσουν κοντά αλλά και να απεικονίσουν τον Ποσειδώνα έδωσε νέα ώθηση στην επιστημονική ανακάλυψη. Βρήκαν μια γιγαντιαία κηλίδα που ονομάζεται Μεγάλη Σκοτεινή Κηλίδα στον πλανήτη, παρόμοια με τη Μεγάλη Κόκκινη Κηλίδα του Δία. Αλλά το γεγονός ήταν περαστικό, διότι δεν υπήρχε πια όταν το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble κοίταξε τέσσερα χρόνια αργότερα.

Ποσειδώνας

Αυτή η φωτογραφία του Ποσειδώνα τραβήχτηκε από το Voyager 2 πριν από την πλησιέστερη προσέγγιση στις 25 Αυγούστου 1989. Η «Μεγάλη σκοτεινή κηλίδα» – μια καταιγίδα στην ατμόσφαιρα του Ποσειδώνα – μπορεί να διακρίνεται στο κέντρο της εικόνας.

Διαπιστώθηκε ότι ο Ποσειδώνας διαθέτει μερικούς από τους ταχύτερους και ψυχρότερους ανέμους στο ηλιακό σύστημα. Τέσσερις δακτύλιοι βρέθηκαν γύρω από τον πλανήτη.

Και όταν το Voyager 2 πέρασε από τον Τρίτωνα, το φεγγάρι του Ποσειδώνα, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι είχε ανάποδη τροχιά. Σε αντίθεση με τα άλλα φεγγάρια του Ποσειδώνα που σχηματίστηκαν από τα απομεινάρια αφότου ο Ποσειδώνας έγινε πλανήτης, ο Τρίτων ήταν ένα αιχμαλωτισμένο αντικείμενο που τραβήχτηκε σε ανάδρομη τροχιά.

Το μεγαλύτερο φεγγάρι του Ποσειδώνα, ο Τρίτων, εξέπληξε τους επιστήμονες με την ενεργή επιφάνειά του

Κατά τη διάρκεια της πτήσης, ανακαλύφθηκαν έξι επιπλέον φεγγάρια.

Ο Τρίτων ήταν το πιο ψυχρό αντικείμενο που είδε ποτέ το Voyager 2, φτάνοντας τους αρνητικούς 391 βαθμούς Φαρενάιτ. Η επιφάνεια που έμοιαζε άγρια αποδείχτηκε γεωλογικά ενεργή, με γκέιζερ να εκρήγνυνται από τον παγωμένο πάγο αζώτου του Τρίτωνα.

Η κατανόηση της ποικιλομορφίας του ηλιακού μας συστήματος προήλθε από τις διελεύσεις των Voyager.

Πηγή: CNN

Only in

Πώς η Τέιλορ Σουίφτ έστρεψε την προσοχή στις τράπεζες τροφίμων

Την ώρα που ένας στους 7 Αμερικανούς (47 εκατ. ψυχές) επιβιώνουν χάρη στις τράπεζες τροφίμων, το ποπ είδωλο, τις έφερε ξανά στην επικαιρότητα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 25 Αυγούστου 2024