Κυριακή 25 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Ζero Food Waste: Μην πετάξετε τίποτα!

Ζero Food Waste: Μην πετάξετε τίποτα!

H φιλοσοφία του zero food waste, δηλαδή πώς να μην πετάμε τίποτα στη διαδικασία της μαγειρικής μας, δεν είναι μόνον υγιεινή διατροφή αλλά αφορά και στην μοναδική πηγή των τροφίμων που καταναλώνουμε: το περιβάλλον και κυρίως την ευημερία του.

Εσείς πόσες φορές σκεφτήκατε γυρίζοντας κουρασμένοι από τη δουλειά, να σχηματίσετε τον αριθμό του αγαπημένου σας delivery, αφήνοντας για μία ακόμα μέρα αναξιοποίητα όλα όσα έχετε στο ψυγείο σας και στο ντουλάπι σας;

Έχουμε συνηθίσει να παραγγέλνουμε φαγητό το οποίο όμως επιβαρύνει την τροφική αλυσίδα, να πετάμε τρόφιμα στα σκουπίδια χωρίς καν να έχουν προλάβει να αλλοιωθεί, να σπαταλάμε το φαγητό μας.

Σύμφωνα με το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών το ένα τρίτο των τροφίμων που παράγονται για τη διατροφή της ανθρωπότητας πετιέται κάθε χρόνο, ποσοστό που αντιστοιχεί σε περίπου 1,3 δισεκατομμύρια τόνους ετησίως. Το ιλιγγιώδες νούμερο αναλογεί στη συνολική ποσότητα τροφίμων που παράγεται στην υποσαχάρια Αφρική.

Έπειτα υπάρχει και το οικονομικό κόστος. Το Πρόγραμμα Δράσης για τα Απόβλητα και τους Πόρους (WRAP) έχει αποφανθεί ότι τα απόβλητα τροφίμων κοστίζουν στην ξενοδοχειακή βιομηχανία περίπου 367 εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο, «συμπεριλαμβανομένων των δαπανών προμήθειας τροφίμων, εργασίας, κοινής ωφελείας και διαχείρισης απορριμμάτων».

Το ζήτημα της σπατάλης τροφής (Food Waste) είναι οικονομικό, ηθικό, κυρίως όμως είναι περιβαλλοντικό, αφού μας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ότι εξαντλούμε τους -έτσι κι αλλιώς- περιορισμένους φυσικούς πόρους του πλανήτη. Γι’ αυτό τα τελευταία χρόνια άνοιξε για τα καλά η κουβέντα γύρω από την κουλτούρα «δεν πετάμε τίποτα» (Zero Food Waste).

Πώς να μειώσουμε το food waste στην κουζίνα μας

Με απλές καθημερινές επιλογές που μπορούμε να κάνουμε όλοι στο δικό μας σπίτι, δείχνουμε την ατομική μας ευαισθησία και ευθύνη απέναντι στο περιβάλλον. Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η τροφή που πετάμε επιβαρύνει την ατμόσφαιρα με 8% επιπλέον αέρια θερμοκηπίου ενώ 1 στους 9 ανθρώπους στη Γη πηγαίνει για ύπνο χωρίς φαγητό ή υποσιτισμένος.

• Κάντε μία καταγραφή του τι περιέχει το ντουλάπι με τα τρόφιμα. Χρησιμοποιήστε ένα τετράδιο για να γράφετε συχνά- πυκνά τι περιέχει το ντουλάπι των τροφίμων σας, σε τι ποσότητα και με ποια ημερομηνία λήξεως. Έτσι θα ξέρετε πάντα τι έχετε πριν πάτε στο σούπερ μάρκετ.

• Να πηγαίνετε με τη λίστα στο supermarket. Για να γνωρίζετε ακριβώς τι θα προμηθευτείτε χωρίς να αγοράσετε προϊόντα που τελικά δεν θα χρειαστείτε και θα χαλάσουν μέσα στο ντουλάπι σας.

• Μαγειρέψτε πρώτα τα τρόφιμα που θα χαλάσουν πιο σύντομα (για παράδειγμα το ψάρι είναι πιο ευαίσθητο στις θερμοκρασίες, οπότε μαγειρέψτε το πρώτο).

• Φροντίστε την κατάλληλη θερμοκρασία του ψυγείου σας για τη σωστή ψύξη και καλύτερη συντήρηση των προϊόντων σας. Οι ειδικοί προτείνουν για το ψυγείο θερμοκρασία κάτω από τους 4° Κελσίου. Ωστόσο η ιδανική θερμοκρασία του ψυγείου είναι μεταξύ 1,7 με 3,3° Κελσίου.

• Η σωστή τοποθέτηση τροφίμων στο ψυγείο είναι σημαντική. Στην πόρτα που είναι το πιο ζεστό σημείο του ψυγείου τοποθετούμε τρόφιμα με μεγαλύτερη αντοχή σε υψηλές θερμοκρασίες: κέτσαπ, μουστάρδα, μαρμελάδες, αναψυκτικά, χυμούς, αλκοολούχα ποτά. Στο επάνω ράφι τα περισσεύματα του φαγητού σε αεροστεγή δοχεία. Στα μεσαία ράφια τα ευπαθή υλικά όπως γαλακτοκομικά, αλλαντικά, αυγά ενώ στο κάτω ράφι -το πιο κρύο σημείο- τοποθετούμε ωμά κρέατα, πουλερικά και ψάρια, καλά τυλιγμένα και στο συρτάρι, τα οπωρολαχανικά -ιδανικά χωρισμένα.

• Καταναλώστε τα leftovers από το χθεσινό σας φαγητό. Βασικός κανόνας του zero food waste είναι ότι πρέπει να ψωνίζουμε και να μαγειρεύουμε όση ποσότητα χρειαζόμαστε, ώστε να μην περισσεύουν μεγάλες ποσότητες φαγητού. Όμως συχνά όλο και κάτι μένει. Δεν πειράζει να φάμε το ίδιο φαγητό την επόμενη ημέρα ή να το βάλουμε στο ταπεράκι για το γραφείο μας. Αν πάλι δε θέλουμε, το καταψύχουμε, χωρίζοντάς το σε μερίδες για να ξεπαγώσουμε όσο θέλουμε.

• Αξιοποιήστε την κατάψυξη ως εργαλείο συντήρησης και αποθήκευσης. Για παράδειγμα παραωριμασμένα φρούτα (όπως μπανάνες, φράουλες, ροδάκινα, βερίκοκα κ.α.) και λαχανικά μπορούμε να τα καταψύξουμε ή να τα πολτοποιήσουμε και να τα αποθηκεύσουμε στον καταψύκτη ή την κατάψυξη και να τα έχουμε όλο το χρόνο. Το ίδιο μπορούμε να κάνουμε και με τους ξηρούς καρπούς, όπως με τα καρύδια που αλλοιώνονται εύκολα.

• Μην πετάξετε το λιωμένο παγωτό: Φυσικά δεν το ξαναψύχετε αλλά το ξαναχρησιμοποιείτε σε κάποιο άλλο γλυκό όπως ένα κέικ ή σα συστατικό μίας κρέμας.

• Το μπαγιάτικο κέικ είναι χρήσιμο: Με λίγο λικέρ, λίγο κακάο, γάλα και ξηρούς καρπούς μετατρέψτε το σε πολύ νόστιμα τρουφάκια.

• Μην… τις πετάξετε σαν στημένες λεμονόκουπες. Αφού στύψετε τα λεμόνια ή λάιμ κρατήστε τις «κούπες». Μπορείτε να τις βράσετε σε σιρόπι και με την βοήθεια ενός μπλέντερ να τις κάνετε πουρέ. Με αυτό μπορείτε να γαρνίρετε γλυκά όπως πανακότες, κρέμες ή απλά το γιαούρτι σας.

• Πάρτε το κόσκινο. Με τον καιρό πρώτες ύλες όπως η ζάχαρη ή το αλεύρι μπορεί να γεμίσουν μαμούνια, αυτό δε σημαίνει όμως ότι χάλασαν. Κοσκινίστε τα και μπορείτε και πάλι να τα χρησιμοποιήσετε για να φτιάξετε τα γλυκά σας.

Αξιοποιήστε τα leftovers σε μία νέα συνταγή

• Αν σας έμεινε βρασμένο ρύζι, μαγειρέψτε ένα φακόρυζο προσθέτοντας το ρύζι στις φακές.

• Αν σας περίσσεψαν όσπρια… μετατρέψτε τα σε μία πηγή πρωτεΐνης σε μία σαλάτα ή καταψύξτε τα αφού τα όσπρια όταν καταψύχονται δεν αλλοιώνεται η υφή τους.

• Αν μαγειρέψατε περισσότερο κοτόπουλο, ψάρι ή κρέας, δημιουργήστε μία ευφάνταστη γέμιση για σάντουιτς ή τορτίγια. Πώς; Κόψτε σε κομματάκια την πρωτεΐνη σας αναμίξτε τη με μυρωδικά και μπαχαρικά και ρίξτε λίγο γιαούρτι, μαγιονέζα ή μουστάρδα.

• Αν τα λαχανικά σας πνέουν τα λοίσθια, όπως πιπεριές, μανιτάρια, κολοκυθάκια και μελιτζάνες ψήστε τα στο φούρνο και προσθέστε ένα νόστιμο dressing!

• Αν έχετε φρούτα που δεν είναι πλέον φρέσκα, κόψτε τα σε κομμάτια, παγώστε τα στην κατάψυξη και φτιάξτε ένα smoothie ή smoothie bowl μαζί με άλλα υλικά!

• Αν καθαρίσατε τα λαχανικά, χρησιμοποιήστε τις φλούδες και τα κοτσάνια τους όπως αυτά από καρότα, κρεμμύδια, πράσα, σέλερυ, για να κάνετε ζωμό λαχανικών.

• Αν σας περίσσεψαν πέτσες από ψάρια όπως λαβράκι ή τσιπούρα στεγνώστε τις από την υγρασία, τηγανίστε τις σε καυτό λάδι μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα, προσθέστε αλάτι και δοκιμάστε τα σαν πεντανόστιμα κρακεράκια.

• Αν το ρύζι σας έβρασε πολύ, λιώστε το στο μπλέντερ και φτιάξτε μια πουτίγκα ρυζιού.

• Αν σας περίσσεψαν κοτσάνια από μυρωδικά ή έχετε φύλλα μυρωδικών τα οποία πρόκειται να χαλάσουν ρίξτε τα στο ελαιόλαδο και όλα μαζί στο μπλέντερ. Έπειτα σουρώστε το μείγμα και φτιάξτε ένα αρωματικό λάδι μυρωδικών.

Πηγή: GRACE

Only in

Τζίλιαν Αντερσον: «Δεν είμαστε τόσο ανοιχτοί για το σεξ όσο νομίζουμε»

Όταν η ηθοποιός ζήτησε από τις γυναίκες να μοιραστούν τα ερωτικά τους μυστικά για ένα νέο βιβλίο, βρέθηκε να επανεξετάζει τη δική της σχέση με την επιθυμία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 25 Αυγούστου 2024