Rest Day: Γιατί πεινάς περισσότερο;
Υπάρχουν αρκετοί λόγοι που σε μια rest day πεινάς περισσότερο από τις υπόλοιπες ημέρες.
- Δημήτρης Κόκοτας: Είμαστε αισιόδοξοι λέει η σύζυγός του
- Νετανιάχου: Δεν δέχεται τερματισμό του πολέμου με τη Χαμάς στην εξουσία – Άφησε «παράθυρο» για μερική συμφωνία
- Τεχνητή νοημοσύνη και ωδή στο γυμνό: Αυτές ήταν οι πιο τολμηρές φωτογραφίες την χρονιά του 2024
- Η Μπλέικ Λάιβλι μηνύει για σεξουαλική παρενόχληση τον συμπρωταγωνιστή της,Τζάστιν Μπαλντόνι
Όλες μου οι Κυριακές ξεκινάνε με τον ίδιο τρόπο. Ένα καλό πρωινό, μια βόλτα με τον σκύλο και μετά δένω τα αθλητικά μου παπούτσια και ξεχύνομαι στους δρόμους για να τρέξω έναν ημιμαραθώνιο (ναι χωρίς να με αναγκάσει κανείς). Μετά από περίπου δύο ώρες τρεξίματος, περπατάω προς το σπίτι, άλλοτε χαρούμενη, άλλοτε απογοητευμένη, άλλοτε κουρασμένη αλλά πάντα αφυδατωμένη. Αφού λοιπόν αναπληρώσω όλους τους ηλεκτρολύτες που έχασα (σχεδόν) κάνω το μπάνιο μου και συνεχίζω κανονικά την ημέρα μου. Θα περίμενε κανείς ότι η υπόλοιπη Κυριακή μου θα με έβρισκε να τρώω και να μην χορταίνω, αλλά παραδόξως η πείνα μου είναι αρκετά μειωμένη, μέχρι που έρχεται η Δευτέρα ή αλλιώς η rest day μου.
Την ημέρα εκείνη το στομάχι μου μοιάζει άδειο, ακόμη και αφού έχω απολαύσει κάποιο γεύμα και παρόλο που μένω μακριά από τη γυμναστική. Αν είσαι και εσύ ένα άτομο που τη rest day του η πείνα “βαράει” κόκκινο, δεν μπορεί παρά να αναρωτιέσαι, για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό.
Οι λόγοι που πεινάς
Η δραστηριότητά μας είναι μειωμένη αυτή την ημέρα άρα έτσι έπρεπε να είναι και η όρεξή μας, αλλά δεν λειτουργεί ακριβώς έτσι. Υπάρχουν μερικοί λόγοι σωματικοί και ψυχολογικοί που δικαιολογούν αυτή την πείνα.
Οι ορμόνες της πείνας έχουν επηρεαστεί
Όταν γυμναζόμαστε δημιουργούμε ένα θερμιδικό έλλειμμα, το οποίο αν δεν αναπληρώσουμε είναι λογικό να πεινάμε. Μερικές φορές μπορεί να αισθανόμαστε λιγότερο πεινασμένοι τις ημέρες που κάνουμε μια βαριά προπόνηση λόγω της ροής του αίματος που κατανέμεται μακριά από το έντερο στα άκρα. Έτσι τις επόμενες ημέρες, το σώμα μπορεί να ρυθμίσει τον εαυτό του για να αντισταθμίσει την τροφή που δεν καταναλώθηκε μετά την άσκηση για να αναπληρώσει το ενεργειακό έλλειμμα. Αυτό σημαίνει ότι παρατηρείται αύξηση της ορμόνης γκρελίνης, η οποία μας κάνει να αισθανόμαστε πεινασμένοι και μείωση της ορμόνης λεπτίνης, η οποία μας κάνει να αισθανόμαστε χορτάτοι.
Δεν τρως αρκετά μετά από την προπόνηση
Οι μύες σου μπορεί να χρειαστούν έως και 14 ημέρες για να αναρρώσουν πλήρως και αυτό εξαρτάται και από το φαγητό που τους προσφέρεις. Το σώμα μας χρειάζεται υδατάνθρακες για τον ανεφοδιασμό των αποθεμάτων γλυκογόνου που χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της προπόνησης, καθώς και πρωτεΐνες για την αποκατάσταση των μυών. Αν καις πολλές θερμίδες και καταπονείς τους μύες σου και δεν τρως αρκετό φαγητό για να τους βοηθήσεις να αναρρώσουν, τότε θα αισθάνεσαι μεγαλύτερη κόπωση αλλά και πείνα.
Κάνεις κυρίως άσκηση μυϊκής ενδυνάμωσης
Μερικοί τύποι προπόνησης σε κάνουν να πεινάς περισσότερο από άλλους και μια τέτοια μορφή άσκησης είναι η μυϊκή ενδυνάμωση και οι προπονήσεις με βάρη. Η προπόνηση δύναμης σε κάνει πιο επιρρεπή στην πείνα τις ημέρες που δεν ασκείσαι καθώς αυξάνει τον μεταβολικό σου ρυθμό για περίπου 36 ώρες μετά την άσκηση καθώς το σώμα σου προσπαθεί να βοηθήσει τους μύες σου να αναρρώσουν.
Αισθάνεσαι ότι σου αξίζει
Η ψυχολογία σου μπορεί επίσης να επηρεάσει την πείνα σου και να σε κάνει να αναζητάς περισσότερο φαγητό γιατί άλλωστε το αξίζεις και με κέρδισες κάνοντας μια δύσκολη προπόνηση. Ωστόσο το σκεπτικό αυτό δεν είναι υγιές και παραπέμπει σε διατροφικές διαταραχές. Σου αξίζει καθημερινά να γεμίσεις το σώμα σου με νόστιμες τροφές που έχουν να σου προσφέρουν θρεπτικά στοιχεία και ενέργεια να κάνεις όλες τις δραστηριότητες της ημέρας σου, είτε αυτές συμπεριλαμβάνουν μια προπόνηση είτε όχι.
Πως να διαχειριστείς την πείνα σου σε μια rest day
Αν δεν βρίσκεσαι σε μια διατροφή για απώλεια βάρους τότε η λύση είναι απλή, φάε περισσότερο για να ικανοποιήσεις την πείνα σου. Αν από την άλλη θέλεις να περιορίσεις την θερμιδική σου πρόσληψη αλλά δεν χορταίνεις με τίποτα μερικές συμβουλές ίσως σε βοηθήσουν.
Αρχικά πρόσεξε πόσο πολύ τρως τις ημέρες που προπονείσαι. Είναι πολύ πιθανό να τρέφεσαι με λιγότερο φαγητό από αυτό που χρειάζεσαι για να ανταπεξέλθεις στις δύσκολες προπονήσεις, ή είναι επίσης πιθανό να μην πεινάς μετά από μια έντονη προπόνηση, όμως το φαγητό είναι απαραίτητο καύσιμο. Αν δεν καταναλώνεις αρκετούς υδατάνθρακες τις ημέρες άσκησης θα έχεις σημαντική αύξηση της γκρελίνης και, επομένως, θα πεινάς περισσότερο την επόμενη ημέρα. Κι αν δεν τρως αρκετές πρωτεΐνες ή λιπαρά, μπορεί να μην αισθανθείς ποτέ κορεσμό.
Η ενυδάτωση είναι πάντοτε κρίσιμης σημασίας. Φρόντισε να πίνεις αρκετό νερό και να μην ξεχνάς τους ηλεκτρολύτες σου, καθώς πολλές φορές η δίψα μπερδεύεται για πείνα…
Να θυμάσαι πως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην πεινάς πραγματικά και μπορεί απλά να βαριέσαι. Στην περίπτωση αυτή προσπάθησε να στρέψεις την προσοχή σου αλλού.
Αν έχεις κάποιον συγκεκριμένο σωματικό στόχο, ίσως σου φανεί χρήσιμο να συμβουλευτείς έναν διατροφολόγο και να βρείτε παρέα ένα πρόγραμμα διατροφής που λειτουργεί για εσένα.
* Πηγή: Vita
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις