Μπορεί το ξηρό σαμπουάν να είναι ο καλύτερός μας φίλος όταν τα μαλλιά είναι λιπαρά, αλλά υπάρχουν φορές που θέλουμε όντως τη λιπαρότητα – όχι, φυσικά, με τη μορφή υπερβολικού σμήγματος αλλά μέσα από την ευεργετική δράση των ελαίων. Το scalp oiling κυκλοφορεί πολύ τελευταία στις ροές μας στο TikTok, και πολλές content creators γυρίζουν βιντεάκια δείχνοντάς μας πώς να το δοκιμάσουμε κι εμείς στο σπίτι. Πριν γεμίσετε όμως το τριχωτό της κεφαλής σας με έλαια, διαβάστε πρώτα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το περίφημο scalp oiling.

Τι είναι το scalp oiling

Το scalp oiling δεν είναι άλλη μια καινούρια τάση για τα μαλλιά. Πρόκειται για μια αρχαία Αγιουρβεδική τελετουργία που χρονολογείται πριν από περίπου 5.000 χρόνια. Όπως υποδηλώνει το όνομά του, έλαια εφαρμόζονται στο τριχωτό του κεφαλιού κι έπειτα ακολουθεί μασάζ για θρέψη του τριχωτού κι ενδυνάμωση των τριχοθυλακίων, όπως εξηγούν οι ειδικοί. Επιπρόσθετα, το μασάζ στο τριχωτό με έλαια βοηθά στην τόνωση της κυκλοφορίας του αίματος, ανακουφίζει από το στρες και είναι ένα απίστευτα χαλαρωτικό τελετουργικό που οι γυναίκες εξασκούν εδώ και αιώνες, μεταφέροντας τεχνικές και σπιτικές συνθέσεις ελαίων από γενιά σε γενιά.

Τα οφέλη του

Το scalp oiling καταπραΰνει, ενυδατώνει και κάνει πιο απαλά τα μαλλιά και το τριχωτό του κεφαλιού. Οι ειδικοί υποστηρίζουν, επίσης, ότι βοηθά στην ανάπτυξη των μαλλιών (κυρίως μέσω του μασάζ για την τόνωση της κυκλοφορίας του αίματος), αλλά δεν υπάρχουν ακόμη μελέτες αρκετά ισχυρές που να επιβεβαιώνουν πλήρως αυτήν τη θεωρία. Εάν θέλετε να κάνετε απολέπιση, να καταπραΰνετε ή να ενυδατώσετε το τριχωτό, προτιμήστε ένα είδος ελαίου που είναι κατάλληλο για τον τύπο των μαλλιών σας. Το scalp oiling μπορεί, ακόμη, να αποτελέσει ένα τελετουργικό σπα που μπορείτε να εφαρμόσετε στο σπίτι, όταν θέλετε να χαλαρώσετε και να αποφορτιστείτε από μια κουραστική μέρα.

Είδη ελαίων που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε

Αντιβακτηριδιακά έλαια: έλαιο ευκάλυπτου, έλαιο δενδρολίβανου, έλαιο μέντας.

Για ανάπτυξη των μαλλιών: καστορέλαιο, έλαιο δενδρολίβανου.

Για ενυδάτωση: λάδι καρύδας, argan oil.

Ποιους τύπους μαλλιών ευνοεί

Δεν είναι όλοι οι τύποι μαλλιών κατάλληλοι για scalp oiling. Αν και τα έλαια είναι σχετικά ασφαλή για όλους, μπορεί να εμφανιστούν αλλεργίες, οπότε αν ανησυχείτε για μια αλλεργική αντίδραση, κάντε πρώτα ένα patch test σε ένα μικρό σημείο του τριχωτού. Επίσης, εάν έχετε πιτυρίδα, αποφύγετε το scalp oiling, καθώς μπορεί να επιδεινώσει το πρόβλημα. Τέλος, αν έχετε υπερβολικά λιπαρά μαλλιά ή λεπτή τρίχα, καλό είναι να μη χρησιμοποιήσετε κάποιο έλαιο, για να μη «βαρύνει» τα μαλλιά σας.

Αν παρόλα αυτά θέλετε οπωσδήποτε να δοκιμάσετε το scalp oiling αλλά ανήκετε σε κάποια από τις παραπάνω κατηγορίες, μπορείτε κάλλιστα να κάνετε απλώς μασάζ στο τριχωτό με τα δάχτυλά σας ή να χρησιμοποιήσετε έναν ορό για το τριχωτό του κεφαλιού (scalp serum).

Πώς θα κάνετε scalp oiling βήμα-βήμα

Βήμα 1: Επιλέξτε το έλαιο που προτιμάτε και ζεστάνετέ το για μερικά λεπτά στις παλάμες σας.

Βήμα 2: Ξεκινήστε κάνοντας μια χωρίστρα στη μέση και απλώστε μικρή ποσότητα ελαίου κατά μήκος της. Μπορείτε είτε να εφαρμόσετε το έλαιο απευθείας από το σταγονόμετρο ή να το ρίξετε πρώτα στα χέρια σας και να το εφαρμόσετε έτσι. Μην παραλείψετε να κάνετε πολύ καλό μασάζ στο σημείο.

Βήμα 3: Συνεχίστε αυτήν τη διαδικασία φέρνοντας τα μαλλιά σας από τη μια πλευρά στην άλλη κι εφαρμόζοντας το έλαιο στις ρίζες μέχρι να καλυφθεί όλο το τριχωτό της κεφαλής σας. Δε χρειάζεται να υπερβάλετε με την ποσότητα, μόνο μερικές σταγόνες αρκούν.

Βήμα 4: Αν θέλετε, μπορείτε να εφαρμόσετε λίγο έλαιο και σε όλα τα μαλλιά και τις άκρες σας για να τις κάνετε πιο απαλές και λαμπερές. Εναλλακτικά, βουρτσίστε απλώς τα μαλλιά σας και το έλαιο που υπάρχει στο τριχωτό θα κατέβει και στα μαλλιά.

Βήμα 5: Αφήστε το έλαιο στο τριχωτό και τα μαλλιά για περίπου 8 ώρες ή και όλη τη νύχτα σαν overnight θεραπεία.

Βήμα 6: Το επόμενο πρωί λουστείτε πολύ καλά με σαμπουάν και συνεχίστε με την υπόλοιπη ρουτίνα περιποίησης των μαλλιών σας.

Η συχνότητα

Οι ειδικοί προτείνουν να κάνετε scalp oiling μία φορά την εβδομάδα. Ωστόσο, το πόσο συχνά χρησιμοποιείτε κάποιο έλαιο εξαρτάται από τον τύπο των μαλλιών σας, τον τρόπο ζωής σας και το πιο σημαντικό, το τριχωτό της κεφαλής σας. Μερικοί μπορεί να χρειάζονται scalp oiling μία φορά την εβδομάδα, ενώ άλλοι κάθε μέρα, όπως εξηγούν οι ειδικοί.

* Πηγή: Vita