Τα σύγχρονα σπα προσπαθούν να μιμηθούν τις ιαματικές πηγές, τις οποίες χρησιμοποιούσαν οι άνθρωποι στο παρελθόν για θεραπευτικούς, θρησκευτικούς και πολιτιστικούς σκοπούς. Δεν αποτελούσαν απλώς ένα καταπραϋντικό μέρος, αλλά επειδή τα νερά προέρχονταν απευθείας από τη γη και περιείχαν μέταλλα όπως μαγνήσιο, κάλιο και λίθιο, θεωρούνταν ότι μπορούσαν να θεραπεύσουν τα πάντα, από αρθρίτιδα μέχρι και δυσπεψία. Παρόλο που στο παρόν δεν βλέπουμε το ζεστό μπάνιο ως θεραπευτικό μέσο, σίγουρα αισθανόμαστε ανακούφιση μετά από μερικά λεπτά χαλάρωσης στη μπανιέρα.

Αν και δεν υπάρχουν πολλές έρευνες σχετικά με τις καταπραϋντικές ιδιότητες του να απολαμβάνει κανείς ένα ζεστό μπάνιο, όσες έχουν γίνει μας παρέχουν σημαντικές πληροφορίες για τα οφέλη του.

Βελτιώνει την ψυχική υγεία

Μπορεί και μόνη σου να έχεις συνειδητοποιήσει ότι ένα ζεστό μπάνιο είναι αρκετό για να κάνεις ένα reset στην ημέρα σου και να συνεχίσεις με νέα οπτική. Μια μικρή έρευνα με 38 συμμετέχοντες που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine αναφέρει ότι όντως μπορεί να επηρεάσει θετικά την ψυχική μας υγεία.

Μάλιστα το ζεστό μπάνιο είναι πιο αποτελεσματικό στην μείωση του άγχους και την βελτίωση της ψυχικής υγείας από ένα απλό ντους.

Μια ξεχωριστή έρευνα με 45 συμμετέχοντες αναφέρει ότι κάνοντας ένα ζεστό μπάνιο δύο φορές την εβδομάδα, μπορεί να οδηγήσει σε “κλινικά σημαντική βελτίωση της σοβαρότητας της κατάθλιψης”, με την προϋπόθεση το άτομο να συνεχίζει παράλληλα τη συνήθη φροντίδα ψυχικής υγείας.

Βελτιώνει την καρδιαγγειακή υγεία

Τα ζεστά μπάνια μπορεί να βελτιώνουν την καρδιαγγειακή υγεία. Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζει μια μελέτη του 2020 από την Ιαπωνία που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Heart. Οι ερευνητές παρατήρησαν περισσότερα από 30.000 άτομα ηλικίας 40 έως 59 ετών σε διάστημα 19 ετών και διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που έκαναν συχνά ζεστά μπάνια φάνηκαν να έχουν μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων.

Υπάρχουν επίσης έρευνες που υποδηλώνουν ότι τα τακτικά ζεστά μπάνια μπορεί να έχουν θετική επίδραση στην αγγειακή υγεία ενός ατόμου, δηλαδή στα αιμοφόρα αγγεία, τις φλέβες και τις αρτηρίες που είναι υπεύθυνες για τη ροή του αίματος. Για παράδειγμα, μια μικρή μελέτη του 2016 από το Journal of Physiology αναφέρει ότι μετά από οκτώ εβδομάδες δοκιμών, τα ζεστά μπάνια φάνηκαν να συνδέονται με τη μείωση της αρτηριακής πίεσης και την αύξηση της υγείας των αρτηριών για τους 10 συμμετέχοντες.

Τα ζεστά μπάνια μπορεί επίσης να αυξάνουν την αγγειοδιαστολή, η οποία βελτιώνει την κυκλοφορία. Η βελτιωμένη κυκλοφορία συνοδεύεται από πολυάριθμα οφέλη για την υγεία.

Μειώνει τον μυϊκό και αρθριτικό πόνο

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το ζεστό νερό μπορεί να βοηθήσει τους ιστούς του μυοσκελετικού συστήματος να χαλαρώσουν, γεγονός που βοηθά να περάσει ο πόνος γρηγορότερα.

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για το μεταλλοποιημένο νερό, όπως αυτό που βρίσκεται σε φυσικές θερμές πηγές, ή στην μπανιέρα μας, αφού προσθέσουμε υδατοδιαλυτές πηγές μετάλλων, όπως τα άλατα Epsom, σύμφωνα με μια μελέτη του 2021 στην Αιθιοπία με περισσότερους από 1.000 συμμετέχοντες, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Inquiry. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το μπάνιο σε θερμές πηγές για τρεις ή περισσότερες ημέρες μπορεί να έχει σημαντικά θεραπευτικά αποτελέσματα σε ασθενείς με μυοσκελετικές διαταραχές, συμπεριλαμβανομένης της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

Στα βασικά του οφέλη συγκαταλέγονται η χαλάρωση του σώματος, η μυϊκή ανάκαμψη και επούλωση αλλά και η μείωση του πόνου. Οι αρθρώσεις και οι δύσκαμπτοι συνδετικοί ιστοί μπορεί επίσης να ανακουφιστούν μετά από ένα ζεστό μπάνιο.

Προετοιμάζει το σώμα για ύπνο

Δεδομένου ότι το ζεστό μπάνιο βοηθάει μερικά άτομα να χαλαρώσουν δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι μας βοηθάει και να κοιμηθούμε καλύτερα. Το να κάνεις ένα μπάνιο το βράδυ μπορεί να σε βοηθήσει να αποκοιμηθείς δίχως να ξυπνάς κατά την διάρκεια της νύχτας, αυξάνοντας τη συνολική ποιότητα του ύπνου, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για τον οργανισμό ώστε να προετοιμαστεί για την επόμενη μέρα.

Σύμφωνα μάλιστα με μια έρευνα σχετικά με τις επιδράσεις του μπάνιου στον ύπνο ένα ζεστό μπάνιο ή ακόμη και ένα ζεστό ποδόλουτρο ή ντους πριν από τον ύπνο για τουλάχιστον 10 λεπτά μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου.

Βελτιώνει την ποιότητα του δέρματος

Υπολόγιζες στο skincare routine σου το μπάνιο; Αν όχι πρέπει να αρχίσεις να το κάνεις. Το μπάνιο σε ζεστό νερό ανοίγει τους πόρους, επιτρέποντάς να ξεπλυθεί πιο αποτελεσματικά το δέρμα, σύμφωνα με την Cleveland Clinic. Επιπλέον, μαλακώνει τα στρώματα των νεκρών κυττάρων στην εξωτερική επιφάνεια του δέρματος, έτσι ώστε να αποκολλώνται εύκολα με μια πετσέτα.

Για άλλη μια φορά, η έρευνα σχετικά με τα δερματολογικά οφέλη του μπάνιου είναι περιορισμένη, αλλά οι 38 συμμετέχοντες στη μικρή μελέτη του 2018 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine που αναφέρθηκε παραπάνω ανέφεραν βελτίωση στην κατάσταση του δέρματός τους μετά από δύο εβδομάδες τακτικού ζεστού μπάνιου.

* Πηγή: Vita