Ο Πεπ Γκουαρντιόλα θεωρείται (και για τους περισσότερους είναι) ο κορυφαίος προπονητής στον κόσμο, με τον Ισπανό τεχνικό της Μάντσεστερ Σίτι να έχει πανηγυρίσει πολλούς τίτλους στην τεράστια καριέρα του.

Δεν είναι λίγοι μάλιστα εκείνοι που θεωρούν ότι ο Καταλανός προπονητής πήγε το ποδόσφαιρο πενήντα χρόνια μπροστά, εστιάζοντας στην καλή κυκλοφορία μπάλας και στο καλό build up.

Τα όσα έχει πετύχει ο Γκουαρντιόλα φανερώνουν το προπονητικό μέγεθος του τεχνικού της Μάντσεστερ Σίτι, αλλά υπάρχει και μια άλλη σημαντική παράμετρος στην προσφορά του Πεπ στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο.

Ο Γκουαρντιόλα αποδεικνύεται πως εκτός από πολύ μεγάλος προπονητής είναι και εξαιρετικός δάσκαλος μιας και οι… μαθητές του δείχνουν να τα πηγαίνουν περίφημα και μάλιστα στο πιο σκληρό και ανταγωνιστικό πρωτάθλημα του κόσμου, την Πρέμιερ Λιγκ.

Ο πρώτος είναι φυσικά ο Μικέλ Αρτέτα, ο προπονητής της Άρσεναλ που έχει καταφέρει να δημιουργήσει μια εξαιρετική ομάδα που παίζει εντυπωσιακό ποδόσφαιρο.

Ο Αρτέτα ήταν βοηθός του Γκουαρντιόλα στην Μάντσεστερ Σίτι για τρία χρόνια και όλοι θεωρούν πως ακολουθεί τα χνάρια του μέντορά του.

Δεν είναι ο μοναδικός «μαθητής» του Γκουαρντιόλα που δείχνει να έχει «ξεπατικώσει» με σωστό τρόπο τις αρχές και τις ιδέες του Γκουαρντιόλα, καθώς και ο Έντσο Μαρέσκα φαίνεται να βαδίζει σε σωστό δρόμο.

Ο Ιταλός τεχνικός (στο παρελθόν είχε παίξει και στον Ολυμπιακό για μια χρονιά) είχε δουλέψει αρχικά στην δεύτερη ομάδα της Σίτι, την οποία είχε οδηγήσει στην κατάκτηση της Πρέμιερ Λιγκ 2 και μετά από ένα μικρό διάλειμμα επέστρεψε στους «πολίτες», αυτή την φορά ως βοηθός του Γκουαρντιόλα.

Ο Μαρέσκα έμαθε πολλά δίπλα στον Πεπ και αποφάσισε ν’ ανοίξει τα… φτερά του. Πέρυσι ήταν προπονητής της Λέστερ και ανέβασε τις «αλεπούδες» στην μεγάλη κατηγορία του αγγλικού ποδοσφαίρου.

Η Τσέλσι που είναι σε διαδικασία αναγέννησης πίστεψε στον Μαρέσκα και έδωσε τα «κλειδιά» του Στάμφορντ Μπριτζ στον Ιταλό τεχνικό και φαίνεται ότι έχει κάνει μια πολύ σωστή επιλογή. Η εντυπωσιακή νίκη με 6-2 στην έδρα της Γουλβς, αλλά και η καλή εμφάνιση στην πρεμιέρα απέναντι στην Μάντσεστερ Σίτι (παρά την ήττα με 2-0) δείχνουν ότι η ομάδα του Λονδίνου έχει αφήσει πίσω την απογοητευτική περσινή χρονιά.

Ο Μαρέσκα έχει δώσει άλλον «αέρα» στους πρωτευουσιάνους και η διαφορά είναι κάτι παραπάνω από εμφανής, καθώς η Τσέλσι έχει ξεκάθαρη φιλοσοφία στον τρόπο παιχνιδιού της και δικαιολογημένα οι οπαδοί της κάνουν όνειρα για μια καλή σεζόν.

Αυτό μάλιστα που πρέπει να σημειωθεί (και το οποίο φανερώνει την εμπιστοσύνη της διοίκησης της Τσέλσι στον Ιταλό τεχνικό) είναι ότι ο Μαρέσκα έχει υπογράψει πενταετές συμβόλαιο συνεργασίας με τους «μπλε» του Λονδίνου, με την αγγλική ομάδα να έχει το δικαίωμα ανανέωσης για έναν ακόμα χρόνο μετά την πενταετία.

Αναφερθήκαμε λοιπόν σε δύο βοηθούς του Γκουαρντιόλα στην Μάντσεστερ Σίτι τα τελευταία χρόνια και αναμφίβολα αμφότεροι έχουν δείξει με την πορεία τους σαν πρώτοι προπονητές (ειδικά βέβαια ο Αρτέτα) πως μπορούν να εξελίξουν το μοντέλο που έχει παρουσιάσει ο «καθηγητής».

Και είναι επίσης ενδεικτικό της αξίας των δύο τεχνικών, ότι ο Γκουαρντιόλα έχει μιλήσει με πολύ καλά λόγια και για τον Αρτέτα και για τον Μαρέσκα. Και είναι σίγουρα μεγάλη υπόθεση να σε αποθεώνει ο Καταλανός για την δουλειά σου.