Ακόμη και ορισμένοι από τους υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ θέτουν πλέον το ερώτημα που έβαλε στην άκρη τον Τζο Μπάιντεν: Είναι ο πρώην πρόεδρος κατάλληλος για το αξίωμα;

Αλλά ενώ η προσπάθεια του Μπάιντεν για επανεκλογή βυθίστηκε σε μεγάλο βαθμό από ένα και μόνο καταστροφικό τηλεοπτικό ντιμπέιτ ενώπιον εθνικού ακροατηρίου, ο Τραμπ αυξάνει τις αμφιβολίες με κάθε χαοτική, ασύνδετη ομιλία του καθώς κάνει εκστρατεία σε όλη τη χώρα.

Ενώ ο αφηρημένος λόγος και οι εξωφρενικά ανατρέψιμοι ισχυρισμοί, διανθισμένοι με κακία και βιτριόλι, μπορεί να μην φαίνονται καινούργιοι σε πολλούς από τους υποστηρικτές και τους επικριτές του Τραμπ, ο πρώην πρόεδρος φαίνεται να έχει οδηγηθεί σε βάθη, όταν βρέθηκε ξαφνικά να κατεβαίνει υποψήφιος με την Κάμαλα Χάρις πριν από έναν μήνα.

Ακόμη πιο εξοργισμένος με την Κάμαλα ο Ντόναλντ Τραμπ

Ο Τραμπ εμφανίστηκε ακόμη πιο εξοργισμένος καθώς το δημοσκοπικό του προβάδισμα έναντι του Μπάιντεν εξανεμίστηκε, με τη Χάρις να ανοίγει ένα σαφές, αν και μικρό, προβάδισμα. Η τακτική της αντιπροέδρου να κοροϊδεύει περισσότερο τον Τραμπ παρά να διαφωνεί μαζί του φαίνεται ότι τον εξόργισε ακόμη περισσότερο, σύμφωνα με τον Guardian.

Από τότε που η Χάρις ανέλαβε τον μανδύα του επικρατέστερου υποψηφίου των Δημοκρατικών, ο Τραμπ ισχυρίστηκε ότι είναι πιο όμορφος από την αντιπρόεδρο, αμφισβήτησε αν είναι πραγματικά μαύρη και επιτέθηκε στο γέλιο της, χαρακτηρίζοντάς το ως γέλιο «μιας τρελής».

Ο πρώην πρόεδρος έχει επίσης χαρακτηρίσει τη Χάρις τόσο κομμουνίστρια όσο και φασίστρια, καθώς και «χαζή», αλλά στη συνέχεια δήλωσε στο CBS ότι δεν το εννοούσε ως προσβολή, επειδή ήταν «απλώς ένα γεγονός».

«Δεν νομίζω ότι είναι πολύ έξυπνο άτομο. Το αισθάνομαι αυτό. Θέλω να πω, νομίζω ότι αυτό είναι σωστό. Νομίζω ότι είμαι ένα πολύ έξυπνο άτομο και πολλοί άνθρωποι το λένε αυτό», είπε.

Ο Τραμπ φαίνεται να έχει ιδιαίτερη εμμονή με το μέγεθος του πλήθους στις συγκεντρώσεις της Χάρις, προκαλώντας χλευασμό επειδή ισχυρίστηκε ψευδώς ότι χρησιμοποίησε τεχνητή νοημοσύνη για να παραποιήσει την προσέλευση του κόσμου.

Όταν δεν ανησυχεί για το μέγεθος, ο Τραμπ ενοχλείται από την εμφάνιση της Χάρις. Όταν η αντιπρόεδρος εμφανίστηκε στο εξώφυλλο του περιοδικού Time, ο Τραμπ συνέκρινε την εμφάνισή της με τα δικά του χαρακτηριστικά.

«Είμαι πιο εμφανίσιμος από την Κάμαλα», δήλωσε σε ένα ακροατήριο χιλιάδων ατόμων που περισσότερο διασκέδαζε παρά πείστηκε.

Έφτασε στο σημείο να παραμιλάει

Ο Τραμπ προσπάθησε να προσεταιριστεί τους μαύρους ψηφοφόρους τους τελευταίους μήνες, καθώς χρειάζεται την υποστήριξή τους για να αλλάξει πολιτείες-κλειδιά, όπως το Μίσιγκαν.

Όμως δεν θα έχει κάνει καλό στον δικό του αγώνα με το να αμφισβητεί αν η Χάρις, της οποίας η μητέρα γεννήθηκε στην Ινδία και ο πατέρας στην Τζαμάικα, είναι πραγματικά μαύρη – και όλα αυτά ενώ έδινε συνέντευξη στην Εθνική Ένωση Μαύρων Δημοσιογράφων προς έκπληξη σχεδόν όλων στην αίθουσα.

«Ήταν πάντα ινδικής καταγωγής και προωθούσε μόνο την ινδική κληρονομιά», είπε. «Δεν ήξερα ότι ήταν μαύρη μέχρι πριν από μερικά χρόνια, όταν έτυχε να γίνει μαύρη και τώρα θέλει να είναι γνωστή ως μαύρη».

Ο Ντόναλντ Τραμπ εμφανίζεται αρκετά ζορισμένος από την Κάμαλα Χάρις

Ο Τραμπ ισχυρίστηκε επίσης ότι «υπήρξε ο καλύτερος πρόεδρος για τους μαύρους Αμερικανούς μετά τον Αβραάμ Λίνκολν».

Σε παρόμοιο πνεύμα, ο πρώην πρόεδρος παρεκκλίνει μερικές φορές από το γραπτό σενάριο για να έχει μια ανοιχτή συζήτηση με τον εαυτό του σχετικά με τον τρόπο προφοράς των ονομάτων, είτε πρόκειται για την Κάμαλα είτε για το μικρό όνομα της παρουσιάστριας του CNN Ντέινα Μπους σε μια πρόσφατη συγκέντρωση.

Σε μια συγκέντρωση στην Πενσιλβάνια πριν από μια εβδομάδα, ο Τραμπ έφτασε στο σημείο να παραμιλάει.

«Δεν παραμιλάω. Είμαι ένας πολύ έξυπνος τύπος, ξέρετε, πολύ έξυπνος. Δεν φλυαρώ. Αλλά τις προάλλες, κάθε φορά που μιλούσα πολύ δυνατά, έλεγαν ότι λέω ασυναρτησίες», είπε στο πλήθος.

Τον αμφισβητούν και οι οπαδοί του

Ακόμη και ορισμένοι από τους πιο πιστούς οπαδούς του Τραμπ ενοχλήθηκαν από αυτή την παράσταση.

Η Τζόαν Λονγκ ταξίδεψε από τη Νέα Υόρκη με τον σύζυγό της, Μπίλι, για να δει τον πρώην πρόεδρο να μιλάει.

«Ειλικρινά δεν μπορώ να πω ότι ξέρω γιατί αρχίζει να μιλάει για το πώς προφέρονται τα ονόματα. Τι σχέση έχει αυτό με τις εκλογές;», είπε.

«Και εύχομαι να σταματήσει να μιλάει για την εμφάνιση της Κάμαλα».

Οι κορυφαίοι Ρεπουμπλικάνοι είναι ομοίως ενοχλημένοι. Ο γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ παρακάλεσε τον Τραμπ να παραμείνει επικεντρωμένος στα θέματα που παίζουν καλύτερα για τον πρώην πρόεδρο, όπως η οικονομία.

«Οι πολιτικές του είναι καλές για την Αμερική και αν έχετε μια πολιτική συζήτηση για τον πρόεδρο, κερδίζει. Ο Ντόναλντ Τραμπ ο προβοκάτορας, ο σόουμαν, μπορεί να μην κερδίσει αυτές τις εκλογές», δήλωσε ο Γκράχαμ στην εκπομπή Meet the Press του NBC.

Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία των ΗΠΑ υποστήριξε ότι είναι… «πιο όμορφος», από την αντίπαλό του για την οποία είπε πως «έχει το γέλιο τρελής». Όλα αυτά φτάνουν ακόμη και τους υποστηριχτές του στο σημείο να τον αμφισβητούν

Η Νίκι Χέιλι, η Ρεπουμπλικανή πρώην υποψήφια πρόεδρος που κατήγγειλε τον Τραμπ ως ακατάλληλο για το αξίωμα προτού τον υποστηρίξει, δήλωσε ότι «δεν πρόκειται να κερδίσει μιλώντας για το τι φυλή είναι η Κάμαλα Χάρις» ή αποκαλώντας την «χαζή».

Ο Κέβιν Μακάρθι, ο Ρεπουμπλικανός πρώην πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, δήλωσε στο Fox News ότι ο Τραμπ θα πρέπει να σταματήσει να κάνει τον αγώνα θέμα προσωπικοτήτων και «να σταματήσει να αμφισβητεί το μέγεθος του πλήθους της».

Ο Τραμπ, πάντως δεν πτοήθηκε. Είπε στους δημοσιογράφους ότι ήταν «πολύ θυμωμένος» με τη Χάρις που τον αποκάλεσε περίεργο και ότι «δικαιούται προσωπικές επιθέσεις».

Η Χάρις φαίνεται επίσης να χτύπησε νεύρο στον Τραμπ συγκρίνοντας την ιστορία της ως εισαγγελέας με την πρόσφατη ιδιότητά του ως καταδικασμένου εγκληματία.

«Φάνηκε για λίγο τόσο αξιοπρεπής»

Όλα αυτά αποτελούν αξιοσημείωτη αντίθεση με τις εβδομάδες που ακολούθησαν την καταστροφική εμφάνιση του Μπάιντεν στο ντιμπέιτ τον Ιούνιο.

Ο Τραμπ προφανώς άκουσε για μια φορά τους συμβούλους του, καθώς έκανε ένα βήμα πίσω από τις αδυσώπητες προσωπικές επιθέσεις και άφησε σε μεγάλο βαθμό τον Τύπο και την κοινή γνώμη να ηγηθούν της αμφισβήτησης της καταλληλότητας του 81χρονου προέδρου για το αξίωμα.

Ο πρώην πρόεδρος φάνηκε για λίγο τόσο αξιοπρεπής όσο ήταν ποτέ πιθανό να φανεί.

Η απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ στην Πενσυλβάνια τον Ιούλιο δεν έβλαψε το κύρος του.

Οι δημοσκοπήσεις έφεραν τον Τραμπ μπροστά και οι σύμβουλοι της προεκλογικής του εκστρατείας καμάρωναν ανοιχτά για την προοπτική μιας σαρωτικής νίκης τον Νοέμβριο. Αλλά η ενέργεια που απελευθέρωσε η είσοδος της Χάρις στην προεδρική κούρσα έβγαλε ξανά τον παλιό Τραμπ.

Περί νοητικών τεστ

Όταν το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στη νοητική οξύτητα του Μπάιντεν, ο Τραμπ είπε ότι κάθε υποψήφιος πρόεδρος θα έπρεπε να υποχρεούται να κάνει ένα νοητικό τεστ.

Πιεζόμενος αυτή την εβδομάδα από το CBS News για το αν το έχει κάνει ο ίδιος, ο Τραμπ ισχυρίστηκε ότι πρόσφατα είχε «τέλεια βαθμολογία» σε δύο γνωστικά τεστ.

«Τα πήρα όλα σωστά. Και ένας από τους γιατρούς είπε: «Δεν το έχω ξαναδεί αυτό, να τα παίρνετε όλα σωστά»», είπε.

Πολλοί Αμερικανοί δεν είναι τόσο πεπεισμένοι.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, μια δημοσκόπηση της JL Partners για λογαριασμό της Daily Mail έδειξε ότι ο αριθμός των Αμερικανών ψηφοφόρων που έχουν εμπιστοσύνη ότι ο Τραμπ είναι σε θέση να αφομοιώσει πλήρως τις ενημερώσεις για την εθνική ασφάλεια, να διατηρήσει την προσοχή του σε συναντήσεις και να θυμάται τα ονόματα των παγκόσμιων ηγετών με τους οποίους συνομιλεί – και που έχουν εμπιστοσύνη ότι θα είναι ακόμη ζωντανός σε τέσσερα χρόνια – έχει μειωθεί απότομα από τον Μάρτιο.