Γαλλία: Η πρεσβεία της Ρωσίας ζητά διευκρινήσεις για τη σύλληψη του CEO του Telegram
H πρεσβεία της Ρωσίας στο Παρίσι ζητά εξηγήσεις την ώρα που η Μαρία Ζαχάροβα επιτέθηκε στη Δύση μέσω...Telegram!
- Μιας διαγραφής… μύρια έπονται για τη Ν.Δ.- Νέες εσωκομματικές συνθήκες και «εν κρυπτώ» υπουργοί
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
- Οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Black Friday
Η πρεσβεία της Ρωσίας στο Παρίσι λαμβάνει «άμεσα μέτρα» για να λάβει διευκρινήσεις σε σχέση με την σύλληψη του Πάβελ Ντούροφ, τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της διαδικτυακής πλατφόρμας Telegram, που συνελήφθη στο διεθνές αεροδρόμιο Λε Μπουρζέ έξω από το Παρίσι, όπως μετέδωσε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.
Επικαλούμενο εκπρόσωπο της πρεσβείας, το πρακτορείο ανέφερε πως δεν υπήρξε καμιά επικοινωνία του Ντούροφ ή συνεργατών του με την πρεσβεία, παρότι η διπλωματική αντιπροσωπεία έσπευσε να αναλάβει πρωτοβουλία. Το πρακτορείο αναφέρει πως η αστυνομία του Παρισιού δεν έχει ακόμα επιβεβαιώσει την σύλληψη του Ντούροφ. Το Telegram έχουν εκθειάσει δεκάδες ειδικοί ως μέσο για ελεύθερη ενημέρωση σε καθεστώτα, που δεν έχουν αντίστοιχες ευαισθησίες.
Στην περίπτωση που εξετάζεται ο Ντούροφ που έφυγε το 2014 από την Ρωσία, εξαιτίας της απώλειας της πλατφόρμας VK, μετά από άρνηση να δώσει πρόσβαση στα στοιχεία χρηστών, έχει στην κατοχή του ρωσικό, γαλλικό και από αυτά που έχουν γίνει γνωστά και διαβατήριο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Η Γαλλία δεν προτίθεται να τον ανταλλάξει, ούτε και να τον εκδώσει στην Ρωσία εφόσον ζητηθεί, εξαιτίας του γαλλικού του διαβατηρίου.
Το περίεργο της υπόθεσης είναι πως την ημέρα της σύλληψης, η Ρωσία απελευθέρωσε τον Ισραηλινοκαναδό πολίτη Τζόσουα Καρτού, ο οποίος συνελήφθη νωρίτερα αυτή την εβδομάδα κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ για φερόμενα οικονομικά εγκλήματα. Κατηγορείται πως μαζί με τα αδέλφια του ότι εξαπάτησαν επενδυτές με ζημία τουλάχιστον 60 εκατομμυρίων δολαρίων. Το περιφερειακό δικαστήριο Moskovsky της Αγίας Πετρούπολης αποφάσισε να «τερματίσει τη διαδικασία» κατά του Καρτού, λέγοντας ότι οι ρωσικές αρχές δεν είχαν λάβει επίσημο αίτημα έκδοσης.
Και η Μαρία Ζαχάροβα μπήκε στο παιχνίδι
Η Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε ότι θυμήθηκε «πώς το 2018 μια ομάδα 26 ΜΚΟ, καταδίκασαν την απόφαση του ρωσικού δικαστηρίου να μπλοκάρει το Telegram. Άλλες παρόμοιες δηλώσεις έγιναν στη Δύση».
«Όλα αυτά ειπώθηκαν από αυτούς επειδή την 1η Ιουλίου 2018 τέθηκε σε ισχύ στη Ρωσία ο νόμος Yarovaya, ο οποίος υποχρεώνει τους παρόχους τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών να αποθηκεύουν αρχεία των τηλεφωνικών μηνυμάτων και της διαδικτυακής κίνησης των πελατών τους για έξι μήνες, καθώς και κλειδιά για την αποκρυπτογράφηση της αλληλογραφίας των χρηστών και να τα παρέχουν στη ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας κατόπιν αιτήματος» συνέχισε. Τα «κλειδιά» ουσιαστικά θα «έσπαγαν» την κρυπτογράφηση του Telegram.
«Υπήρξαν νομοθετικές καταγγελίες κατά του Telegram, οι οποίες υπήρχαν σε πολλές χώρες λόγω των τεχνικών παραμέτρων του συστήματος κρυπτογράφησης. Αυτές οι δυτικές ΜΚΟ κάλεσαν τις ρωσικές αρχές να σταματήσουν να παρεμποδίζουν την Telegram. Ζήτησαν από τον ΟΗΕ, το Συμβούλιο της Ευρώπης, τον ΟΑΣΕ, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες κυβερνήσεις να αντιταχθούν στις ενέργειες της Ρωσίας και να προστατεύσουν τα θεμελιώδη δικαιώματα της ελευθερίας της έκφρασης και της ιδιωτικής ζωής» ανέφερε.
Σε μια συνηθισμένη κίνηση η Ζαχάροβα εγκαλεί τη Δύση για «διπλά στάνταρ»
Η εκπρόσωπος του Ρωσικού ΥΠΕΞ είπε πως «Απαίτησαν από τις ρωσικές αρχές να εγγυηθούν τα δικαιώματα των χρηστών του παγκόσμιου δικτύου να δημοσιεύουν και να προβάλλουν ανώνυμα πληροφορίες σε ιστότοπους, τονίζοντας ότι οι όποιοι περιορισμοί πρέπει να εγκρίνονται από δικαστήριο και να συμμορφώνονται πλήρως με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Ωστόσο, ο Ντούροφ παρέμεινε ελεύθερος όλο αυτό το διάστημα, συνεχίζοντας να αναπτύσσει το Telegram».
«Δημοσιεύω ένα στιγμιότυπο όλων των δομών δυτικού προφίλ που μίλησαν τότε, συμπεριλαμβανομένης μιας συλλογικής έκκλησης. Πιστεύετε ότι αυτή τη φορά θα απευθυνθούν στο Παρίσι και θα απαιτήσουν την απελευθέρωση του Ντούροφ ή θα καταπιούν τη γλώσσα τους;» έκλεισε την δήλωσή της από το … Telegram η Μαρία Ζαχάροβα.
Για την ιστορία, το Telegram είναι μια από τις πιο ασφαλείς εφαρμογές κρυπτογραφημένων συνομιλιών για τους Ουκρανούς.
Πηγές: TASS/Telegram
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις