Σύμφωνα με πληροφορίες του TF1, ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της υπηρεσίας κρυπτογραφημένων μηνυμάτων Telegram συνελήφθη απόψε το βράδυ του Σαββάτου 24 Αυγούστου στο αεροδρόμιο Le Bourget. Ο Πάβελ Ντούροφ, ένας 39χρονος Γαλλορώσος με διαβατήρια Γαλλίας και ΗΑΕ, συνοδευόταν από τον σωματοφύλακά του και μια γυναίκα. Ο Πάβελ Ντούροφ, συνελήφθη γύρω στις 8 το βράδυ του Σαββάτου, καθώς κατέβηκε από το ιδιωτικό του αεροσκάφος στην πίστα του αεροδρομίου Le Bourget.

Η σύλληψη πραγματοποιήθηκε από τους χωροφύλακες της GTA (χωροφυλακή αεροπορικών μεταφορών). Καταχωριμένος στο FPR (αρχείο καταζητούμενων προσώπων), ο Πάβελ Ντούροφ είχε φτάσει κατευθείαν από το Αζερμπαϊτζάν.

Είχε εναντίον του ένα γαλλικό ένταλμα έρευνας που είχε εκδοθεί από την εθνική διεύθυνση της γαλλικής δικαστικής αστυνομίας και είχε εκδοθεί βάσει προκαταρκτικής έρευνας.

Η Δικαιοσύνη θεωρεί ότι η έλλειψη μετριοπάθειας, η συνεργασία με τις διωκτικές αρχές και τα εργαλεία που προσφέρει το Telegram (αριθμός μίας χρήσης, κρυπτονομίσματα κ.λπ.) το καθιστούν συνένοχο στη διακίνηση ναρκωτικών, σε εγκλήματα παιδεραστίας και σε απάτες.

O Πάβελ Ντούροφ έχει κυνηγηθεί από αρχές όλου του κόσμου, καθώς πιστεύει στην ασφάλεια των τηλεπικοινωνιών. Ρωσία, Γαλλία, Ουκρανία, ΗΠΑ όλοι ήθελαν την σύλληψή του για μια ή περισσότερες υποθέσεις.

Γιατί βρέθηκε σε γαλλικό έδαφος;

Αυτό το ένταλμα έρευνας ήταν έγκυρο εάν, και μόνο εάν, ο Πάβελ Ντούροφ βρισκόταν σε γαλλικό έδαφος. «Έκανε μια γκάφα απόψε. Δεν ξέρουμε γιατί… Αυτή η πτήση ήταν απλά μια ενδιάμεση στάση; Σε κάθε περίπτωση, είναι υπό κράτηση!», δήλωσε στο TF1/LCI πηγή προσκείμενη στην έρευνα. Από τότε που γνώριζε ότι ήταν persona non grata στη Γαλλία, ο Πάβελ Ντούροφ συνήθιζε να ταξιδεύει στα Εμιράτα, στις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ και στη Νότια Αμερική.

Ταξίδευε πολύ λίγο στην Ευρώπη και απέφευγε τις χώρες όπου το Telegram παρακολουθείται. Οι ερευνητές της Εθνικής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης που υπάγεται στη Διεύθυνση Τελωνείων τον ειδοποίησαν και τον έθεσαν υπό αστυνομική κράτηση.

Θα πρέπει να παρουσιαστεί στον ανακριτή σήμερα Σάββατο το βράδυ πριν από την πιθανή απαγγελία κατηγοριών την Κυριακή για πληθώρα αδικημάτων: τρομοκρατία, ναρκωτικά, συνέργεια, απάτη, ξέπλυμα χρήματος, αποδοχή κλοπιμαίων, παιδοφιλικό περιεχόμενο και οποιοδήποτε πιθανώς έγκλημα έχει λάβει χώρα στην πλατφόρμα του Telegram.

«Ο Πάβελ Ντούροφ θα καταλήξει σε προφυλάκιση, αυτό είναι σίγουρο» σχολιάζει ερευνητής του TF1/LCI. «Στην πλατφόρμα του, επέτρεψε να διαπραχθεί ένας ανυπολόγιστος αριθμός αδικημάτων και εγκλημάτων, για τα οποία δεν έκανε τίποτα για να μετριάσει ή να συνεργαστεί» αναλύει μια πηγή κοντά στην υπόθεση.

H προφυλάκιση θεωρείται βέβαιη από τα γαλλικά μέσα

Η προφυλάκισή του μετά την απαγγελία κατηγοριών είναι πράγματι πέρα από κάθε αμφιβολία. Ο Πάβελ Ντούροφ, δισεκατομμυριούχος, έχει τα μέσα να διαφύγει και οι εγγυήσεις εκπροσώπησής του δύσκολα θα πείσουν τους δικαστές.

Για τους ερευνητές, αυτή η διεθνής καταστολή έχει διάφορους στόχους. Πρώτον, τους επιτρέπει να εντυπωσιάσουν και να αποτρέψουν τους δράστες εγκλημάτων και αδικημάτων που, μέχρι τώρα, επικοινωνούσαν ελεύθερα στο Telegram. Στη συνέχεια, στοχεύουν να ασκήσουν πίεση στις ευρωπαϊκές χώρες να εντείνουν τις συνεργασίες για να ανιχνευθούν κρυπτογραφημένα μηνύματα σε υποθέσεις τρομοκρατίας.

Το Telegram ως μέσο χρησιμοποιείται ευρέως για ενημερωτικούς σκοπούς, χωρίς υπερβολή από δεκάδες χιλιάδες δημοσιογράφους και μάλιστα μόλις χθες, η Ευρωπαϊκή Ένωση έκλεισε το κανάλι Resistance News Network που αναρτούσε ανακοινώσεις των παλαιστινιακών αντιστασιακών ομάδων στην πλατφόρμα.

Η πλατφόρμα μπορεί να έχει θετικές και αρνητικές χρήσεις, όπως για παράδειγμα είχε παράνομη μετάδοση αγώνων της Ligue 1 ή συνομιλίες για την διάπραξη εγκλημάτων. Χρησιμοποιούνταν ακόμα και από αντάρτες ή πολίτες σε χώρες υπό κατοχή.

Μια υπηρεσία κρυπτογραφημένων μηνυμάτων, μπορεί να χρησιμοποιηθεί από δημοσιογράφους έως και το οργανωμένο έγκλημα. Είναι βέβαιο όμως πως αν κλείσει το Telegram, οι πολίτες όλου του κόσμου θα χάσουν μια πλατφόρμα ασφαλών συνομιλιών, που προστατεύονταν από τις εθνικές κυβερνήσεις και παράνομες παρακολουθήσεις. Το αφήγημα της Γαλλίας αναφέρει πως η πλατφόρμα είναι η πιο «κοινά χρησιμοποιούμενη για το οργανωμένο έγκλημα».

Πηγές: TF1, Reuters, Telegram