«Βράζει» η Μέση Ανατολή μετά την επίθεση που εξαπέλυσε η Χεζμπολάχ στο βόρειο Ισραήλ τα ξημερώματα της Κυριακής (25/8). Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, με τη σειρά τους, επιτέθηκαν προληπτικά σε θέσεις της οργάνωσης.

Λίγες ώρες αργότερα η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι το πρώτο στάδιο των αντιποίνων για τη δολοφονία του Φουάντ Σουκρ στη Βηρυττό ολοκληρώθηκε. Χαρακτήρισε την επίθεση επιτυχημένη και ανέφερε ότι επλήγησαν στρατιωτικοί στόχοι με 320 ρουκέτες και drones.

«Χτυπήσαμε 11 ισραηλινούς στρατιωτικούς στόχους»

Το σιιτικό κίνημα του Λιβάνου σημείωσε ότι έπληξε 11 ισραηλινούς στρατιωτικούς στόχους και ότι εξαπέλυσε πάνω από 320 πυραύλους Κατιούσα.

«Εξαπολύσαμε αεροπορική επίθεση με μεγάλο αριθμό μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (drones) και πυραύλων σε αντίποινα για τον θάνατο του Σουκρ», υπογράμμισε η Χεζμπολάζ, διευκρινίζοντας ότι έβαλε στο στόχαστρο προσδιορισμένο «ειδικό στρατιωτικό στόχο, όπως και πλατφόρμες του Iron Dome του Ισραήλ και άλλες τοποθεσίες».

Στη Δυτική Γαλιλαία, την πόλη Άκρε, την Κιριάτ Σμόνα και ακόμα έξι περιοχές σήμανε συναγερμός για επιθέσεις από αέρος στο έδαφος του Ισραήλ, η χώρα κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τις επόμενες 48 ώρες, ενώ στις 7:00 το πρωί ξεκίνησε έκτακτη συνεδρίαση του συμβουλίου ασφαλείας υπό τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, η οποία ολοκληρώθηκε μετά από περίπου 1,5 ώρα.

«Όποιος μας κάνει κακό, του κάνουμε κακό»

«Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε το παν για να υπερασπιστούμε τη χώρα μας, για να επιστρέψουν οι κάτοικοι του βορρά στα σπίτια τους με ασφάλεια» και «να συνεχίσουμε να τηρούμε μια απλή αρχή: όποιος μας κάνει κακό — του κάνουμε κακό», δήλωσε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, καθώς άρχιζε η έκτακτη συνεδρίαση του συμβουλίου, σύμφωνα με τις υπηρεσίες του.

Προηγήθηκαν προληπτικά πλήγματα από αέρος του Ισραήλ προς τον Λίβανο, καθώς, όπως ανακοινώθηκε, εντοπίστηκαν προετοιμασίες της Χεζμπολάχ για να εξαπολύσει «επιθέσεις μεγάλης κλίμακας» εναντίον της επικράτειας του Ισραήλ.

Μετά τις ισραηλινές επιθέσεις ο υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, ενημέρωσε τον Αμερικανό ομόλογό του, Λόιντ Όστιν

Ο Ντάνιελ Χαγκάρι, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, δήλωσε ότι ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη επιτέθηκαν στο Λίβανο για να απομακρύνουν «προληπτικά» μια «απειλή» που τέθηκε από τη Χεζμπολάχ.

«Πριν από λίγο, (ο ισραηλινός στρατός) εντόπισε την τρομοκρατική οργάνωση Χεζμπολάχ να ετοιμάζεται να εκτοξεύσει πυραύλους και ρουκέτες προς το ισραηλινό έδαφος», δήλωσε.

«Σε μια πράξη αυτοάμυνας για την απομάκρυνση αυτών των απειλών, (ο ισραηλινός στρατός) πλήττει τρομοκρατικούς στόχους στο Λίβανο, από τους οποίους η Χεζμπολάχ σχεδίαζε να εξαπολύσει τις επιθέσεις της εναντίον ισραηλινών πολιτών. Η Χεζμπολάχ θα εκτοξεύσει σύντομα ρουκέτες και πιθανόν πυραύλους και UAV προς το ισραηλινό έδαφος», πρόσθεσε.

Ακόμη, ανέφερε: «Ακριβώς δίπλα από τα σπίτια των Λιβανέζων πολιτών στο νότιο Λίβανο, μπορούμε να δούμε ότι η Χεζμπολάχ ετοιμάζεται να εξαπολύσει μια εκτεταμένη επίθεση στο Ισραήλ, θέτοντας σε κίνδυνο τους Λιβανέζους πολίτες. Προειδοποιούμε τους αμάχους που βρίσκονται στις περιοχές όπου δρα η Χεζμπολάχ, να απομακρυνθούν άμεσα από τον κίνδυνο για τη δική τους ασφάλεια».

Το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Μανάρ, που πρόσκειται στο σιιτικό λιβανικό κίνημα, ορκισμένο εχθρό του Ισραήλ, έκανε λόγο για σειρά ισραηλινών επιδρομών σε περιοχές Κουνίν Ρασφ, Ατ Ταΐρι, Μπέιτ Γιαχούν, Αλ Χαρντάλι, Ζάουταρ, Ικλίμ αλ Τούφα και αλ Ρεϊχάν, στον νότιο Λίβανο.

Σημειώνεται ότι ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του από αεροπορικό πλήγμα του Ισραήλ στην πόλη Χιάμ στον νότιο Λίβανο, σύμφωνα με το λιβανικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων και πηγή των δυνάμεων ασφαλείας.

Άνοιξε και πάλι το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν

Το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ, που είχε κλείσει λόγω της επίθεσης, άνοιξε και πάλι. Ο εκπρόσωπος της ισραηλινής αρχής πολιτικής αεροπορίας, Ρόι Στάινμετζ, ανακοίνωσετην επανέναρξη της λειτουργίας του «στις 07:00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδος) συμπεριλαμβανομένων απογειώσεων και προσγειώσεων».

«Τα αεροπλάνα που είχαν εκτραπεί σε άλλα αεροδρόμια θα απογειωθούν ξανά προς το Μπεν Γκουριόν», πρόσθεσε.

Σε επιφυλακή οι ΗΠΑ μετά τις ραγδαίες εξελίξεις

Τις εξελίξεις παρακολουθεί στενά ο Λευκός Οίκος. Μετά τις ισραηλινές επιθέσεις ο υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, ενημέρωσε τον Αμερικανό ομόλογό του, Λόιντ Όστιν.

Οι ΗΠΑ «θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν το δικαίωμα του Ισραήλ να αμύνεται», δήλωσε σχετικά ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας. Παράλληλα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ζήτησε από Αμερικανούς αξιωματούχους να έχουν επικοινωνία επί μονίμου βάσεως με το Ισραήλ, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Kαπνός και φωτιά στη λιβανέζικη πλευρά των συνόρων με το Ισραήλ, όπως φαίνεται από την Τύρο

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για εκεχειρία στο Κάιρο

Εν τω μεταξύ, υπό το φως των νέων εξελίξεω,ν σήμερα επαναλαμβάνονται στο Κάιρο οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις για εκεχειρία στη Γάζα παρουσία του διευθυντή της CIA, Ουίλιαμ Μπερνς, του συντονιστή του Λευκού Οίκου για τη Μέση Ανατολή, Μπρετ Μακγκερκ, του επικεφαλής της Μοσάντ, Ντέιβιντ Μπαρνέα, και του επικεφαλής της Σιν Μπετ Ρόνεν Μπαρ.

Αντιπροσωπεία της Χαμάς έφτασε επίσης στο Κάιρο αν και δεν συμμετέχει απευθείας στις συνομιλίες. «Η αντιπροσωπεία θα συναντηθεί με υψηλόβαθμους αξιωματούχους των αιγυπτιακών υπηρεσιών πληροφοριών για να ενημερωθεί για τις τελευταίες εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται (…) Αυτό δεν σημαίνει ότι η Χαμάς θα μετάσχει σε αυτές τις διαπραγματεύσεις», σημείωσε στέλεχος της παλαιστινιακής οργάνωσης στο AFP, το οποίο ζήτησε να μην κατονομαστεί.