Κυριακή 25 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Νέα σφαγή με 100 νεκρούς στην Μπουρκίνα Φάσο

Νέα σφαγή με 100 νεκρούς στην Μπουρκίνα Φάσο

Η τρομοκρατική επίθεση από τζιχαντιστές στο Μπαρσαλόγκο κατέληξε σε νέο αιματοκύλισμα

Τρομοκρατική επίθεση από τζιχαντιστές στη Μπουρκίνα Φάσο είχε ως αποτέλεσμα πάνω από 100 νεκρούς και 140 τραυματίες.

Η επίθεση σημειώθηκε σε μια συγκέντρωση πολιτών σε μια αγορά στην περιοχή Yagha, στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Η Μπουρκίνα Φάσο έχει πληγεί επανειλημμένα από επιθέσεις τζιχαντιστών τα τελευταία χρόνια, που σχετίζονται με ομάδες που συνδέονται με την Αλ Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος.

Οι επιθέσεις αυτές έχουν προκαλέσει σοβαρή ανθρωπιστική κρίση στη χώρα, με χιλιάδες άτομα να έχουν εκτοπιστεί και την κατάσταση ασφάλειας να παραμένει εξαιρετικά ασταθής.

Νέα επίθεση από ομάδα ενόπλων

Όπως μεταδίδουν αφρικάνικα ΜΜΕ, τουλάχιστον εκατό άνθρωποι, κυρίως άμαχοι, σκοτώθηκαν αυτό το Σάββατο στο Barsalogho, στη βόρεια-κεντρική περιοχή της Μπουρκίνα Φάσο, όταν έσκαβαν τάφρους γύρω από την πόλη τους για να προστατευτούν από τις επιθέσεις των τζιχαντιστών.

Ομάδα ενόπλων έφτασαν με μοτοσυκλέτες και άρχισαν να πυροβολούν αδιακρίτως κατά του πληθυσμού. Η τρομοκρατική οργάνωση Support Group for Islam and Muslims (JNIM, με το ακρωνύμιο στα αραβικά), που συνδέεται με την Αλ Κάιντα, ανέλαβε την ευθύνη για τη σφαγή λίγες ώρες αργότερα.

Οι πολίτες αναγκάστηκαν, να εκτελέσουν αυτό το έργο με το άνοιγμα ορυγμάτων, από τον πρόεδρο της στρατιωτικής χούντας που κυβερνά τη χώρα από το 2022, λοχαγό Ibrahim Traoré.

Αν και ο ακριβής αριθμός των νεκρών είναι άγνωστος, πρόκειται για μια από τις χειρότερες επιθέσεις κατά αμάχων τα τελευταία χρόνια στη Μπουρκίνα Φάσο. Διάφορες πηγές διαβεβαιώνουν ότι υπάρχουν μεταξύ 100 και 200 νεκροί, καθώς και 140 τραυματίες που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Καγιά, που βρίσκεται περίπου 45 χιλιόμετρα μακριά, και σε διάφορα κέντρα υγείας της περιοχής.

Μεταξύ των νεκρών είναι πολλά μέλη των εθελοντών για την υπεράσπιση της πατρίδας (VDP), μια πολιτική δομή που δημιουργήθηκε από την κυβέρνηση της Μπουρκινάμπε για να βοηθήσει τον στρατό στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Οι δράστες κατέσχεσαν όπλα και ένα στρατιωτικό ασθενοφόρο.

Η περιοχή είναι η συχνή σκηνή ενέδρων, επιθέσεων και τοποθέτησης εκρηκτικών από το τοπικό παράρτημα της JNIM, της πιο δραστήριας τζιχαντιστικής ομάδας στο κεντρικό Σαχέλ. Ταυτόχρονα, είναι μια περιοχή όπου έχουν εγκατασταθεί δεκάδες χιλιάδες εσωτερικά εκτοπισμένοι, ξεφεύγοντας από τη βία βορειότερα στη χώρα, στην περιοχή Σαχέλ. Το Barsalogho βρίσκεται 145 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Ουαγκαντούγκου.

Ανεπιτυχής ο πόλεμος εναντίον των τζιχαντιστών

Από τότε που ανέλαβε την εξουσία τον Σεπτέμβριο του 2022 μέσω πραξικοπήματος, ο λοχαγός Τραορέ έθεσε ως κύριο στόχο του να πολεμήσει τους τζιχαντιστές και να ανακτήσει τον έλεγχο σε ολόκληρη την εθνική επικράτεια. «Αφιερώνω το 80% του χρόνου μου στον πόλεμο», είπε πρόσφατα.

Παρά την άφιξη εκατό Ρώσων εκπαιδευτών και μισθοφόρων, είναι αφοσιωμένοι πάνω απ’ όλα στην προστασία του ίδιου του Τραορέ, ο οποίος προτίμησε να βασίσει τη στρατηγική του στην παροχή υλικών μέσων, όπως τουρκικής κατασκευής μαχητικά drones, και στη συμμετοχή του άμαχου πληθυσμού, ιδίως μέσω της στρατολόγησης εθελοντών. Δεκάδες πολίτες έχουν επίσης σταλεί στο μέτωπο ως τιμωρία για την κριτική τους στάση απέναντι στη στρατιωτική χούντα.

Αυτοί οι Εθελοντές Εθνικής Άμυνας, από τους οποίους περίπου 30.000 βρίσκονται στην πρώτη γραμμή άμυνας, λαμβάνουν βασική στρατιωτική εκπαίδευση, αλλά σε πολλές περιπτώσεις δεν έχουν όπλα ή πυρομαχικά για να αντιμετωπίσουν τρομοκράτες. Στην πραγματικότητα, έχουν γίνει ένας από τους μεγάλους στόχους αυτών των ριζοσπαστών, όπως συνέβη στο Barsalogho αυτό το Σάββατο.

Εκτιμάται ότι περίπου 5.000 εθελοντές έχουν σκοτωθεί σε διάφορες επιθέσεις από το 2019. Παρά την ισχυρή πατριωτική δέσμευση πολλών από αυτούς, η δυσαρέσκεια αυξάνεται. Για την υπηρεσία τους λαμβάνουν επίδομα περίπου 120 ευρώ το μήνα.

Η Μπουρκίνα Φάσο αντιμετωπίζει μια τζιχαντιστική εξέγερση από το 2015, με ιδιαίτερη συχνότητα στα βόρεια, ανατολικά και δυτικά της χώρας, η οποία έχει προκαλέσει χιλιάδες θανάτους και περισσότερους από δύο εκατομμύρια εσωτερικά εκτοπισμένους. Υπολογίζεται ότι πάνω από το ήμισυ της επικράτειας της Μπουρκινάμπε βρίσκεται εκτός κρατικού ελέγχου. Σε μεγάλες περιοχές της χώρας υπάρχει μόνο παρουσία των αμυντικών δυνάμεων στους κεντρικούς δρόμους και στις σημαντικότερες πόλεις.

Οι τζιχαντιστικές επιθέσεις εναντίον στρατιωτών και πολιτών, συχνά εθελοντών ή των οικογενειών τους, είναι συνεχείς. Τον περασμένο Απρίλιο, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατηγόρησε τις Ένοπλες Δυνάμεις και τους πολιτικούς συνεργάτες τους ότι ήταν οι δράστες της σφαγής 223 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων 56 παιδιά, σε δύο πόλεις στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Η κυβέρνηση της Μπουρκινάμπε (o όρος «Μπουρκινάμπε» είναι το επίσημο επίθετο που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τα πάντα που σχετίζονται με τη Μπουρκίνα Φάσο, από τους ανθρώπους μέχρι τις τέχνες, τη μουσική και τον πολιτισμό τους) αρνήθηκε αυτά τα γεγονότα.

Only in

Πώς η Τέιλορ Σουίφτ έστρεψε την προσοχή στις τράπεζες τροφίμων

Την ώρα που ένας στους 7 Αμερικανούς (47 εκατ. ψυχές) επιβιώνουν χάρη στις τράπεζες τροφίμων, το ποπ είδωλο, τις έφερε ξανά στην επικαιρότητα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 25 Αυγούστου 2024