Πολλοί, εντός και εκτός Ισραήλ, προέβλεπαν πως εάν ο Ισραηλινός Στρατός έπληττε σοβαρά τη Χεζμπολάχ εντός του λιβανικού εδάφους, τότε η οργάνωση θα βομβάρδιζε το Ισραήλ με 6.000-8.000 ρουκέτες την ημέρα και μαζικά σμήνη drones, σηματοδοτώντας ένα ανοιχτό πόλεμο. Τι συνέβη όμως μετά το πρωινό της Κυριακής 25ης Αυγούστου;

Νωρίς το πρωί της Κυριακής, ο ισραηλινός στρατός και η Χεζμπολάχ εισήλθαν σε μια νέα, πολύ πιο επικίνδυνη φάση της σύγκρουσης στο Βορρά, με εκατοντάδες αεροσκάφη της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας να χτυπούν χιλιάδες πλατφόρμες επίθεσης με ρουκέτες της Χεζμπολάχ.

Είχε προηγηθεί η έγκριση από τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον υπουργό ο υπουργός Άμυνα Γιόαβ Γάλαντ για προληπτική δράση κατά της Χεζμπολάχ, στο αρχηγείο του Ισραηλινού Στρατού το βράδυ του Σαββάτου, συγκεντρώνοντας το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας γύρω στις 7:00 π.μ.

Οι Ισραηλινοί ισχυρίζονται ότι η Χεζμπολάχ ετοιμαζόταν να εξαπολύσει τη μεγαλύτερη επίθεσή της στον πόλεμο στο κεντρικό Ισραήλ, γύρω στις 5:00 π.μ., (Κυριακή) και έτσι έπληξαν προληπτικά και ανεξάρτητα στόχους, όπου η Χεζμπολάχ ήταν στα πρόθυρα να ανοίξουν πυρ. Οι Ισραηλινοί πραγματοποίησαν πάνω από 100 σχεδόν ταυτόχρονες επιθέσεις εναντίον των σημείων εκτόξευσης πυραύλων, μέσα σε λίγα λεπτά ή λιγότερο από μισή ώρα.

Η Χεζμπολάχ, στη συνέχεια, εκτόξευσε πάνω από 320 ρουκέτες και μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο Ισραήλ, ανακοινώνοντας ότι η «πρώτη φάση» της απάντησης στο Ισραήλ έχει ολοκληρωθεί με «απόλυτη επιτυχία». Προσέθεσε δε, ότι η φάση επικεντρώθηκε στη στόχευση ισραηλινών στρατιωτικών τοποθεσιών που θα εμπόδιζαν το Ισραήλ να αναχαιτίσει ένα δεύτερο μπαράζ επιθέσεων με drone που στοχεύει σε «επιθυμητό στόχο βαθιά μέσα στην οντότητα», χωρίς να διευκρινίσει ποιος είναι αυτός ο στόχος.

Αν και ο Ισραηλινός Στρατός δεν ανακοινώνει τις απώλειες, ωστόσο έχει αφήσει να εννοηθεί ότι ήταν ελάχιστες.

Σύμφωνα με τον Ισραηλινό αμυντικό αναλυτής της The Jerusalem Post, Γιόνα Τζέρεμυ Μπομπ, το ισραηλινό προληπτικό χτύπημα μπορεί να έχει αποτρέψει την καταστροφή.

«Εάν το μόνο επίτευγμα της Χεζμπολάχ είναι περισσότερα χτυπήματα στο Σαφέντ και την Άκρε, με ελάχιστες απώλειες, τότε το προληπτικό χτύπημα του στρατού μπορεί αργότερα να πιστωθεί ότι απέτρεψε μια πολύ μεγαλύτερη καταστροφή, ακόμη και πόλεμο» λέει ο Μπομπ.

«Το πρώτο βήμα για την αποτροπή ενός τέτοιου πολέμου ήταν η διακοπή τυχόν επιτυχημένων χτυπημάτων σε μεγάλα ισραηλινά πληθυσμιακά κέντρα ή υποδομές».

Το δεύτερο βήμα, λέει ο αμυντικός αναλυτής, θα ήταν να επικεντρωθούν τα πλήγματα του Ισραήλ σε επικείμενες πλατφόρμες επίθεσης της Χεζμπολάχ, αφήνοντας παράλληλα άλλα μέρη της Χεζμπολάχ και ολόκληρου του Λιβάνου που δεν ανήκει στη Χεζμπολάχ σε μεγάλο βαθμό ανέγγιχτα.

«Στην ισορροπία των άγραφων κανόνων μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ, αυτό θα ήταν ένα μαζικό ισραηλινό χτύπημα που εξακολουθούσε να δείχνει αυτοσυγκράτηση και δεν θα ήταν αφ’ εαυτού «επιθετικό», αλλά μάλλον προληπτικό και στενά προσαρμοσμένο στην άμυνα» ισχυρίζεται ο Μπορμπ.

Προς παρόν, πάντως, δεν υπάρχουν κινήσεις των Ισραηλινών για εισβολή στο νότιο Λίβανο, κάτι που θα μπορούσε να είχε αποφασίσει να κάνει.

Έτσι, σύμφωνα με τον αμυντικό αναλυτή, πλέον η Χεζμπολάχ μπορεί τώρα να ξανασκεφτεί πόσο περισσότερο από ένα κύμα επιθέσεων μπορεί να διαχειριστεί χωρίς να εκθέσει τις δυνατότητές της σε περισσότερα χτυπήματα από το Ισραήλ.

Μπορεί επίσης να προσπαθεί να πείσει το Ιράν να συμμετάσχει στον αγώνα, κάτι που θα έκανε την κατάσταση ακόμη πιο επικίνδυνο, αλλά τόσο το Ιράν όσο και η Χεζμπολάχ γνωρίζουν ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν επίσης να παρέμβουν για λογαριασμό του Ισραήλ.

Επίσης, μια κατάπαυση του πυρός στη Γάζα μπορεί να είναι ακόμα δυνατή εάν δεν ξεσπάσει μεγαλύτερος πόλεμος, πιθανώς φέρνοντας το Ιράν και τη Χεζμπολάχ εναντίον της Χαμάς, καθώς δεν θέλουν να έχουν μεγαλύτερες απώλειες, ισχυρίζεται ο Γιόνα Τζέρεμυ Μπομπ.

Ωστόσο, η Χαμάς θα ήθελε οι ισχυρότεροι σύμμαχοί της να επεκτείνουν τον πόλεμο για να τη βοηθήσουν να αποκτήσει καλύτερους όρους από την Ιερουσαλήμ.

«Το μέλλον είναι εξαιρετικά αβέβαιο» αναφέρει ο Μπομπ, υποστηρίζοντας ότι η χώρα του κέρδισε τον πρώτο γύρο.