Μηνυτήρια αναφορά για την εξάπλωση της πανώλης των αιγοπροβάτων στη χώρα μας «παντός υπαιτίου προσώπου και φορέα» κατέθεσε σήμερα Δευτέρα 26 Αυγούστου 2024 η Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ).

Ειδικότερα, η ΕΘΕΑΣ σε συνεργασία με τους κτηνοτροφικούς συνεταιρισμούς-μέλη της, με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου εξουσιοδότησε τον πρόεδρο της κ. Παύλο Σατολιά, για την κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς ενώπιον του κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών «Παντός υπαιτίου προσώπου και φορέα» από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές, σχετικά με την αιτία εμφάνισης της ασθένειας της πανώλης αιγοπροβάτων στη χώρα μας, τον τρόπο και τη χώρα προέλευσης  της νόσου, καθώς και τους υπαίτιους που την προκάλεσαν, αλλά και αυτούς που δεν την εμπόδισαν να επεκταθεί. Επίσης, την ανάγκη εξιχνίασης κυκλωμάτων στην εμπορία κρέατος και την ενδεχόμενη εμπλοκή υπηρεσιών ή φορέων του Ελληνικού Δημοσίου.

«Η μηνυτήρια αναφορά κατατίθεται από την ΕΘΕΑΣ και είναι επιβεβλημένη, τόσο λόγω της επέκτασης των κρουσμάτων και στον Έβρο, όσο και λόγω των μέτρων καραντίνας που ανακοινώθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση», επισημαίνει η ΕΘΕΑΣ, σημειώνοντας ότι «η ζημιά για τους Έλληνες κτηνοτρόφους είναι μεγάλη και ως εκ τούτου, οι ευθύνες πρέπει να καταλογιστούν σε αυτούς που είναι υπαίτιοι και αυτό είναι έργο της δικαιοσύνης στην οποία προσφεύγει η ΕΘΕΑΣ».

«Να διερευνηθούν οι ευθύνες για τον τρόπο που προκλήθηκε, η χώρα προέλευσης  της νόσου, αν τηρήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες, καθώς και τα συνεπακόλουθα θέματα εξιχνίασης κυκλωμάτων»

«Δεν ανεχόμαστε την ατιμωρησία για τη διάδοση της πανώλης των αιγοπροβάτων»

«Μετά από την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΘΕΑΣ προέβηκα σήμερα, στην κατάθεση της μηνυτήριας αναφοράς ενωπίον του κ. Εισαγγελέα Πλημμελλειοδικών Αθηνών κατά «Παντός υπαιτίου προσώπου και φορέα»  ώστε οι αρμόδιες δικαστικές αρχές, να επιληφθούν του θέματος, σχετικά με τα αιτία εμφάνισης της ασθένειας της πανώλης αιγοπροβάτων στη χώρα μας. Δηλαδή να διερευνηθούν οι ευθύνες για τον τρόπο που προκλήθηκε, η χώρα προέλευσης  της νόσου, αν τηρήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες, καθώς και τα συνεπακόλουθα θέματα εξιχνίασης κυκλωμάτων», επισημαίνει σε δήλωσή του ο πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ Παύλος Σατολιάς.

«Η ΕΘΕΑΣ θέλει να τονίσει με αυτή την ενέργεια της, ότι σε τέτοιας έκτασης ζημιές για την κτηνοτροφία, αλλά και για άλλους τομείς, (π.χ ελληνοποιήσεις ή νοθεία ΠΟΠ), η αναζήτηση ευθυνών των υπαιτίων  που τις προκάλεσαν μέσα από τις διαδικασίες της δικαιοσύνης θα δρα αποτρεπτικά. Αυτό γιατί οι συμμετέχοντες σε τέτοιες ενέργειες, θα καλούνται να πληρώνουν τη ζημιά που προκαλούν και όχι να ξεφεύγουν μέσα από διοικητικές διαδικασίες με ποινές που δεν δρουν ανασταλτικά», σημείωσε.