Φωτιά στην Αττική: Οι κάτοικοι προσπαθούν μόνοι τους να ξαναφτιάξουν τις ζωές τους – «Το κράτος είναι άφαντο» λένε
Δύο εβδομάδες μετά την πυρκαγιά που σάρωσε τα πάντα στο πέρασμά της από τον Μαραθώνα μέχρι το Χαλάνδρι, οι κάτοικοι μετράνε ακόμη τις πληγές τους και προσπαθούν, μόνοι τους να σταθούν στα πόδια τους.
Έχουν περάσει δύο εβδομάδες από την καταστροφική φωτιά στη βορειοανατολική Αττική, όμως οι κάτοικοι που είδαν τις περιουσίες τους να χάνονται από τη μία στιγμή στην άλλη, παλεύουν μόνοι τους να φτιάξουν ξανά τα νοικοκυριά τους.
Μια φωτιά που ξεκίνησε από το Βαρνάβα και εξαπλώθηκε σε διάφορα σημεία, όπως Πεντέλη, Γραμματικό, Χαλάνδρι, Γέρακα και Διόνυσο, ενώ έφτασε να σβήσει στα… σπίτια των Βριλησσίων, φαίνεται πως δεν υπάρχει για την κυβέρνηση, καθώς οι κάτοικοι υπογραμμίζουν ότι δεν έχουν λάβει καμία βοήθεια από το κράτος.
Από τη μία πλευρά χιλιάδες εκτάσεις γης καμένες, ζημιές σε πάνω από 100 σπίτια, χαμένες περιουσίες, ενώ από την άλλη η κυβέρνηση να διοργανώνει «φιέστα» στην Πεντέλη για την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην περιοχή, δέκα ημέρες μετά την καταστροφή και να ρίχνει το φταίξιμο για τη φωτιά στους κατοίκους.
Εκεί έγιναν οι ανακοινώσεις για την κρατική αρωγή στους πυρόπληκτους, την οποία ακόμη περιμένουν να υλοποιηθεί, χωρίς κανείς να νοιάζεται για το πώς θα ζήσουν αυτοί οι άνθρωποι.
«Το κράτος είναι άφαντο»
Όπως σημειώνει η Θωμαΐς Μπέρτου, κάτοικος Νέας Πεντέλης, ακόμα προσπαθεί να καθαρίσει ό,τι έχει απομείνει από αυτό, που μέχρι και πριν από λίγες εβδομάδες ήταν το σπίτι της.
«Το μόνο που δεν μπορώ να κάνω είναι δεν έχω χρήματα για να κινηθώ για να το φτιάξω. Αυτό είναι το θέμα μου. Να πάρω ένα μυστρί και να το φτιάξω και αυτό μπορώ να το κάνω», είπε και τόνισε ότι «το κράτος είναι άφαντο».
«Άφαντα είναι ακόμα και τα λεφτά που είπαν… τα 600 ευρώ, δεν μας τα έχουν δώσει ακόμη» συμπλήρωσε η κυρία Μπέρτου.
Οι κάτοικοι των περιοχών που επλήγησαν σημειώνουν ότι η επίσκεψη του πρωθυπουργού έγινε με μεγάλη καθυστέρηση και σε «προστατευόμενο περιβάλλον» καθώς είδε τις καταστροφές στο κλειστό γυμναστήριο, στο Εθνικό Αστεροσκοπείο και στη Μονή Πεντέλης και δεν βρέθηκε σε κάποια γειτονιά που κάηκε.
Σύμφωνα με τα αποτελέσμα των τεχνικών ελέγχων που έκαναν οι Αρχές, από τις 277 αυτοψίες που πραγματοποιήθηκαν στους εννέα δήμους που επλήγησαν, συνολικά 55 ακίνητα χαρακτηρίστηκαν «κόκκινα».
Κάτι που σημαίνει ότι αυτά θα πρέπει να γκρεμιστούν και να φτιαχτούν ξανά από την αρχή.
Η κυβέρνηση εξήγγειλε κρατική βοήθεια για το 80% του κόστους της κατοικίας και άτοκο δάνειο για το υπόλοιπο 20%, όμως οι κάτοικοι δεν γνωρίζουν αν θα μπορέσουν να λάβουν αυτά τα χρήματα, όταν δεν έχουν δει ούτε τα 600 ευρώ.
Βοηθούν μόνο εθελοντές
Η οργή των κατοίκων της βορειοανατολικής Αττικής ξεχειλίζει, καθώς η μόνη βοήθεια που έχουν δει έως σήμερα οι πυρόκληκτοι είναι από εθελοντές, όπως λένε.
«Υπάρχει βοήθεια από τους φίλους και από τους συγγενείς. Από το κράτος δεν έχουμε πάρει τίποτα», είπε ο Δημήτρης Πέτρου, πυρόπληκτος Πεντέλης.
Αγωνία για την περιβαλλοντική καταστροφή
Η οργή των κατοίκων για την ανταπόκριση της κυβέρνησης, δίνει τη θέση της στην αγωνία για το μέλλον της περιοχής, καθώς το 1/3 του πνεύμονα της Αττικής έχει καταστραφεί.
Τον Ιούλιο του 1995, πριν από 29 χρόνια στη μεγάλη πυρκαγιά στην Πεντέλη κάηκαν περισσότερα 100.000 στρέμματα δάσους, ενώ τρία χρόνια, το 1998 έγιναν στάχτη 75.000 στρέμματα γης, καίγοντας εκτάσεις πυκνού πευκοδάσους.
Φέτος, η καμένη έκταση ανέρχεται στα 91.000 στρέμματα.
«Η Aττική τα τελευταία χρόνια έχασε πολλούς πνεύμονες πρασίνου, αυτό ίσως ήταν και το μεγαλύτερο χτύπημα, το τελικό χτύπημα ώστε να περιοριστούν τα δάση της και η αναπνοή της να το πούμε έτσι σε εισαγωγικά», σημείωσε ο δασολόγος Γιώργος Καρέτσος, μιλώντας στο in.
Φοβούνται και τις πλημμύρες
Με το φθινόπωρο προ των πυλών και τις προειδοποιήσεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας για ισχυρές βροχοπτώσεις τις επόμενες ημέρες, οι κάτοικοι στη βορειοανατολική Αττική φοβούνται ότι μετά τις φωτιές, θα έρθουν καταστροφικές πλημμύρες.
«Οι καταρρακτώδεις βροχές θα δημιουργήσουν και τοπικά προβλήματα αλλά θα δημιουργήσουν προβλήματα κατά την έξοδο τους, ιδίως από την περιοχή των Ιλισίων, από το Καλλιμάρμαρο και νότια», είπε ο Χρήστος Ζερεφός.
Την ίδια ώρα, στην Πεντέλη δίνεται αγώνας δρόμου για να είναι έτοιμα τα αντιπλημμυρικά έργα.
«Δε ξέρω αν θα προλάβουμε, όσο μιλάμε για κοντά στον περιαστικό ιστό, κοντά στα σπίτια έχουν ξεκινήσει και δουλεύουν. Δε ξέρω την δυνατότητα γιατί πρέπει να πάμε και στο βουνό επάνω, να κάνουμε την αντίστοιχη εργασία. Ελπίζω πως θα προλάβουμε», είπε ο Βλάσσης Σιώμος, πρόεδρος πολιτικής Προστασίας ΚΕΔΕ – δημοτικός σύμβουλος Πεντέλης.
Οι κάτοικοι της βορειοανατολικής Αττικής περιμένουν την υλοποίηση των μέτρων. Αφήνουν την τύχη τους για μία ακόμα φορά στις υποσχέσεις της πολιτείας και ελπίζουν να μην ζήσουν άλλη μια καταστροφή.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις