Δευτέρα 26 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Λειψυδρία στην Αττική: Επιστρατεύεται μετά από 15 χρόνια η Υλίκη για να καλυφθούν οι ανάγκες του Λεκανοπεδίου

Λειψυδρία στην Αττική: Επιστρατεύεται μετά από 15 χρόνια η Υλίκη για να καλυφθούν οι ανάγκες του Λεκανοπεδίου

Καμπανάκι κινδύνου για τη λειψυδρία στην Αττική χτυπούν οι ειδικοί καθώς ο εφιάλτης της έλλειψης νερού αναβιώνει.

Οι εικόνες από τη λίμνη του Μόρνου και την Υλίκη, αποκαρδιωτικές. Οι υδάτινοι τροφοδότες της Αττικής στερεύουν. Το λεκανοπέδιο σε κίτρινο συναγερμό.

Η στάθμη της λίμνης του Μόρνου, βασικής πηγής υδροδότησης για την Αττική, υποχωρεί συνεχώς και αποκαλύπτονται δυστοπικές εικόνες. Το άλλοτε βυθισμένο στη λίμνη χωρίο Κάλλιο αναδύθηκε για πρώτη φορά από τα μέσα της δεκαετίας του ’90.

Ο εφιάλτης λειψυδρίας

Ο εφιάλτης της λειψυδρίας διογκώνεται. Τα αποθέματα νερού στο Μόρνο επαρκούν για έναν μόλις χρόνο.

Για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια, επιστρατεύεται η λύση τροφοδότησης της Αττικής με νερό από την Υλίκη, στο πλαίσιο έκτακτου σχεδίου που εκπονεί η ΕΥΔΑΠ.

Όμως και εκεί το νερό λιγοστεύει. Μόνο τους τρεις πρώτους μήνες του 2024 η στάθμη του νερού υποχώρησε κατά τουλάχιστον 3 μέτρα. Έκταση άλλοτε καλυμμένη με νερό σήμερα θυμίζει έρημη γη.

«Όταν δεν βρέχει, άρα δεν υπάρχει προοπτική να αυξηθούν τα αποθέματα και ταυτόχρονα από την Υλίκη έχουμε και τις υπόγειες διαφυγές και την εξάτμιση, λόγω των συνθηκών του τελευταίου διαστήματος, αλλά και μια διαρκή απόληψη, εφόσον έχει ενσωματωθεί τώρα στο δίκτυο, καταλαβαίνετε ότι διαρκώς θα μειώνονται τα αποθέματα», είπε η υδρολόγος Ελισάβετ Φελώνη.

Η χώρα είναι αντιμέτωπη με μια από τις σοβαρότερες κρίσεις λειψυδρίας μετά από αυτήν της δεκαετίας του 1990. Για αυτόν τον λόγο πέρα από το έκτακτο σχέδιο με την αξιοποίηση του Μαραθώνα και γεωτρήσεων, όπως αυτή της Μαυροσουβάλας, εξετάζονται και άλλα μέτρα.

«Η ΕΥΔΑΠ επεξεργάζεται κάποιες εναλλακτικές λύσεις. Καταρχήν η μεταφορά νερού από την υδρολογική λεκάνη του Αχελώου. Από εκεί και πέρα υπάρχουν και άλλες εναλλακτικές λύσεις όπως η αφαλάτωση μια μεγάλη μονάδα αφαλάτωσης που θα ενισχύσει το δίκτυο ή και η χρήση των επεξεργασμένων λυμάτων», είπε ο γενικός γραμματέας φυσικού περιβάλλοντος και υδάτων Πέτρος Βαρελίδης.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, μία ακόμη άνυδρη χρονιά θα θέσει την Αττική στο «κόκκινο», ωστόσο από την ΕΥΔΑΠ θεωρούν πως δεν είναι απαραίτητη η άμεση λήψη περιοριστικών μέτρων. Συστήνουν, ωστόσο, να γίνεται λελογισμένη χρήση του πόσιμου νερού.

Only in

Η κυβέρνηση της ακρίβειας αυξάνει και τις τιμές στα φάρμακα και ο Γεωργιάδης «πανηγυρίζει»

Βαθύτερα το χέρι στην τσέπη θα βάλουν από σήμερα οι Έλληνες για να αγοράζουν φάρμακα. Αναλυτικά η λίστα με τις νέες αυξημένες τιμές που «χειροκροτεί» ο υπουργός Υγείας.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 26 Αυγούστου 2024