Δευτέρα 26 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Υγεία: Η κυβέρνηση της ακρίβειας αυξάνει και τις τιμές στα φάρμακα και ο Γεωργιάδης «πανηγυρίζει»

Υγεία: Η κυβέρνηση της ακρίβειας αυξάνει και τις τιμές στα φάρμακα και ο Γεωργιάδης «πανηγυρίζει»

Βαθύτερα το χέρι στην τσέπη θα βάλουν από σήμερα οι Έλληνες για να αγοράζουν φάρμακα. Αναλυτικά η λίστα με τις νέες αυξημένες τιμές που «χειροκροτεί» ο υπουργός Υγείας.

Όχι σε ένα, όχι σε δύο, όχι σε δέκα…  Αυξήσεις σε 850 ευρείας χρήσης φάρμακα προβλέπει η σχετική υπουργική απόφαση που τίθεται σε ισχύ από τις 26 Αυγούστου. Στις περισσότερες των περιπτώσεων οι αυξήσεις κυμαίνονται από 1 έως και 5 ευρώ με τον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, να λέει πως οι αυξήσεις αφορούν «διάφορα φθηνά φάρμακα» και πως «πρόκειται για προσαρμογές τιμών».

Ενδεικτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, με βάση τη λίστα που δημοσίευσε ο ΕΟΦ, σε 445 σκευάσματα η αύξηση θα είναι έως 99 λεπτά, σε 152 από 1 έως 1,99 ευρώ, σε 90 από 2 έως 2,99 ευρώ, σε 50 σκευάσματα από 3 έως 3,99 ευρώ και σε 59 σκευάσματα από 4 έως 4,99 ευρώ.

Οι αυξήσεις κυμαίνονται από 1 έως και 5 ευρώ και αφορούν 843 σκευάσματα

Όπως αποκάλυψαν «Τα Νέα» οι ασφαλισμένοι θα επιβαρυνθούν συνολικά περί τα 30 εκατ. ευρώ επιπλέον, καθώς οι ανατιμολογήσεις στα σκευάσματα δρομολογεί παράλληλα κι αυξήσεις στη συμμετοχή τους.

Σε 445 σκευάσματα η αύξηση θα είναι από 1 έως 99 λεπτά

Ο αντίλογος από τον υπουργό Υγείας για τις νέες αυξήσεις είναι πως γίνονται… για το καλό μας. Με τις εν λόγω προσαρμογές τιμών διασφαλίζονται σύμφωνα με τον Άδωνι Γεωργιάδη: «H άμεση πρόσβαση των ασθενών σε οικονομικές θεραπείες, με χαμηλό κόστος συμμετοχής. Η μείωση του κόστους θεραπείας και η προστασία της δημόσιας υγείας».

Υπενθυμίζεται ότι πρόσχημα για τις αυξήσεις στα 570 φάρμακα αποτέλεσε το γεγονός ότι υπήρχαν φάρμακα που πωλούνται σε χαμηλές τιμές στην Ελλάδα σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Αυξήσεις σε 843 σκευάσματα

Το νέο Δελτίο Τιμών προβλέπει αυξήσεις που ξεπερνούν το 1% για 843 σκευάσματα. Ειδικότερα, για περίπου 700 κωδικούς η αύξηση είναι πάνω από 10%, ενώ κατά 20% και πάνω αυξάνονται 570.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι σε περίπου 100 φάρμακα η αύξηση ήταν κατά 100%, ενώ σε ένα σκεύασμα το ποσοστό αύξησης φτάνει το 448%. Είναι η μεγαλύτερη διαφορά και πρόκειται για σκεύασμα με βάση τη τυροθρισίνη (δερματολογικό αντιβιοτικό), το οποίο από 0,96 ευρώ φτάνει στα 5,26 ευρώ.

Οι νέες τιμές δεν θα ισχύουν μόνο στα ιδιωτικά φαρμακεία

Να σημειωθεί πως οι νέες τιμές δεν θα ισχύουν μόνο στα ιδιωτικά φαρμακεία, αλλά σε κάθε κρίκο της αλυσίδας, από την προμήθεια έως την παροχή φαρμακευτικής φροντίδας: εταιρείες, φαρμακαποθήκες, νοσοκομεία, ιδιωτικές κλινικές.

Μερικά παραδείγματα:

  • Stedon: 9,95 ευρώ από 2,28 ευρώ
  • Amoxil: 4,81 ευρώ από 3,58 ευρώ
  • Augmentin: 7,48 ευρώ από 5,94 ευρώ
  • Zovirax: 8,45 ευρώ από 6,43 ευρώ
  • Ceclor: 7,06 ευρώ από 4,49 ευρώ
  • Voltaren: 3,32 ευρώ από 1,51 ευρώ
  • Tavor: 2,19 ευρώ από 1 ευρώ
  • Lasix: 2,7 ευρώ από 1,96 ευρώ
  • Apotel: 5,61 ευρώ από 3,85 ευρώ
  • Salospir: 2,08 ευρώ από 1,17 ευρώ

Για όλα υπάρχει μια εξήγηση…

Οι αυξήσεις των φαρμάκων συζητιούνται εδώ και περίπου ένα χρόνο στην Οδό Αριστοτέλους και πλέον έφτασε το πλήρωμα του χρόνου για να γίνουν πράξη υπό τον «μπαμπούλα» των «ελλείψεων» και της «πλήρης απόσυρσης» που «ανακύκλωσε» και ο υπουργός Υγείας σε ανάρτηση του.

Απόλυτα δικαιολογημένες θεωρεί τις αυξήσεις ο υπουργός Υγείας

Ο Άδωνις Γεωργιάδης κάνει μάλιστα και ένα «άλμα λογικής» λέγοντας ως η «επιβάρυνση των ασθενών δεν θα υπάρξει, διότι τα φάρμακα αυτά οι ασθενείς τα αντικαθιστούσαν αναγκαστικά με άλλα πολύ ακριβότερα φάρμακα και τελικά πλήρωναν περισσότερα χρήματα».

Αναλυτικά η λίστα με τις νέες τιμές

Και δεν είναι μόνο οι αυξήσεις στα φάρμακα

Σύμφωνα με τον Γιάννη Καβαλάρη, μέλος του ΔΣ του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, έχει προηγηθεί η αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης που προκύπτει με τη διαρκή μεταφορά σκευασμάτων από τη θετική στην αρνητική (λίστα σκευασμάτων που πληρώνουν οι ασθενείς εξ ολοκλήρου από την τσέπη τους), τα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ), η ελάχιστη «ασφαλιστική τιμή» και στα γενόσημα φάρμακα, η πληρωμή από τους ασθενείς της διαφοράς έως και 3 ευρώ, το χαράτσι του 1 ευρώ ανά συνταγή.

Only in

Μάτι: «Παλεύαμε μόνοι μας να σωθούμε» λένε οι κάτοικοι

Η δευτεροβάθμια δίκη ξεκίνησε πάλι, έπειτα από διακοπή λόγω θερινών διακοπών, με όσους επέζησαν να μιλούν για την απουσία του κρατικού μηχανισμού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 26 Αυγούστου 2024