Για την αντιμετώπιση της επιδημίας mpox που εξαπλώθηκε από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κογκό σε άλλες αφρικανικές χώρες η Γερμανία θα διαθέσει 100.000 εμβολίου από στρατιωτικό απόθεμα, ανακοίνωσε την Δευτέρα εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

Ακόμα, το Βερολίνο θα προσφέρει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ευέλικτους χρηματοδοτικούς πόρους μέσω διαφόρων εργαλείων, μετά την απόφαση του οργανισμού υγείας να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Η Γερμανία έχει στη διάθεσή της 100.000 δόσεις του εμβολίου Jynneos της Bavarian Nordic, από τις οποίες θα κρατήσει ένα μέρος για την προστασία των ταξιδιωτών, ανέφερε εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε προηγουμένως ανακοινώσει ότι θα αποστείλει στην Αφρική 215.000 δόσεις του εμβολίου, το οποίο είχε αρχικά αναπτυχθεί για τον συγγενικό ιό της ευλογιάς.

Στην τρέχουσα επιδημία που ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2023, το Κογκό έχει αναφέρει 27.000 κρούσματα και περισσότερους από 1.000 θανάτους, οι περισσότεροι μεταξύ παιδιών.

Και από το Κογκό ο ιός εξαπλώθηκε σε τέσσερις χώρες που μέχρι σήμερα δεν είχαν αναφέρει ποτέ κρούσματα mpox, το Μπουρούντι, την Κένυα, τη Ρουάντα και την Ουγκάντα.

Σύμφωνα με τα αφρικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, τα οποία έχουν κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την Αφρική, τα κρούσματα στην ήπειρο αυξήθηκαν κατά 79% το διάστημα 2022-23 και κατά 160% τη χρονιά που ακολούθησε.

Η απόφαση να κηρυχθεί και πάλι κατάσταση έκτακτης ανάγκης διεθνούς ανησυχίας οφείλεται στην εμφάνιση ενός νέου στελέχους του ιού, με την ονομασία Κλάδος Ib, το οποίο φαίνεται να μεταδίδεται πιο εύκολα και να προκαλεί σοβαρότερα συμπτώματα.

Η θνητότητά του ωστόσο παραμένει άγνωστη.

Η πρώτη φορά που ο ΠΟΥ σήμανε συναγερμό ήταν τον Ιούλιο του 2022, όταν ένα νέο στέλεχος του ιού, με την ονομασία Κλάδος IIb, εξαπλώθηκε για πρώτη φορά εκτός της Αφρικής και προκάλεσε σχεδόν 100.000 κρούσματα