Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
H Ισλανδία απειλεί ξανά…

H Ισλανδία απειλεί ξανά…

Η έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα στο Γκρίνταβικ προκαλεί ανησυχία για την εναέρια κυκλοφορία στην Ευρώπη.

Ο τρόμος επιστρέφει. Η Ισλανδία βιώνει ξανά έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα (όχι ότι έχει σταματήσει εδώ και μήνες) και η απειλή παράλυσης της εναέριας κυκλοφορίας στην Ευρώπη είναι πάλι εδώ.

Η έκρηξη του ηφαιστείου Eyjafjallajokull το 2010 προκάλεσε την ακύρωση περισσότερων από 100.000 πτήσεων και επηρέασε περισσότερους από 10 εκατομμύρια ανθρώπους. Σχηματίστηκε μια στήλη τέφρας ύψους 11 χιλιομέτρων που εξαπλώθηκε γρήγορα και προκάλεσε εναέριο χάος

Εδώ και μήνες, η Ισλανδία βιώνει έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα, η οποία είχε ως αποτέλεσμα πολλές εκρήξεις και σεισμούς, αλλά και πολυάριθμες εκρήξεις που ανάγκασαν ακόμη και την πόλη Γκρίνταβικ να εκκενωθεί. Οι εκρήξεις δεν έχουν σταματήσει από τον Δεκέμβριο του 2023 λόγω της υψηλής μαγματικής δραστηριότητας.

Αυτές οι εκρήξεις συνοδεύονται από «έντονη σειρά μικρών σεισμών», όπως επιβεβαίωσε το Ισλανδικό Μετεωρολογικό Γραφείο (IMO), το οποίο σημειώνει επίσης «αύξηση της πίεσης στα πηγάδια», που δείχνουν «καθαρά» σημάδια ότι αρχίζει ένας σεισμός από τη ροή μάγματος.

Ο ΙΜΟ διαβεβαιώνει ότι οι νέες ηφαιστειακές εκρήξεις που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια του 2024 έχουν προκαλέσει μια ρωγμή που γίνεται όλο και μεγαλύτερη και που επεκτείνεται προς τα βόρεια του νησιού. Έχει μήκος περίπου 3,9 χιλιόμετρα και επηρεάζει άμεσα τον δήμο του Γκρίνταβικ, αλλά η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ισλανδίας έχει επίσης προειδοποιήσει ότι «υπάρχει σημαντική σεισμική δραστηριότητα στο βόρειο άκρο της ρωγμής».

Ηφαιστειακή δραστηριότητα έχει επίσης καταγραφεί σε μέρη όπως το Sundhnuksgigarod ή το Reykjanes, όπου ζουν περίπου 30.000 άνθρωποι, που αποτελούν περίπου το 8% του συνολικού πληθυσμού της Ισλανδίας, και υπάρχει ανησυχία στη χώρα, καθώς αυτή η ηφαιστειακή δραστηριότητα εμφανίζεται σε μια περιοχή που είχε παρέμεινε ανενεργή για σχεδόν 800 χρόνια.

Η πρόσφατη έκρηξη του ηφαιστείου κοντά στο Γκρίνταβικ

Ήταν στις αρχές του 2020 όταν ξεκίνησε εκείνη η έντονη σεισμική δραστηριότητα που δεν έχει σταματήσει ακόμη. Το μάγμα άρχισε να αναδύεται το 2021 και η τελευταία έκρηξη, αυτή την εβδομάδα, είναι τώρα τουλάχιστον η ένατη σε τρία χρόνια και η έκτη του έτους. Η ένταση δεν έχει σταματήσει το 2024, αλλά το πιο ανησυχητικό είναι ότι ο ΙΜΟ δηλώνει ότι οι εκρήξεις θα μπορούσαν να συνεχίσουν να συμβαίνουν για δεκαετίες και ακόμη και αιώνες.

Έχουν κατασκευαστεί τεχνητά εμπόδια για την εκτροπή των ροών λάβας και την προστασία ζωτικής σημασίας υποδομής στη χερσόνησο Reykjanes, όπου είναι πιο συγκεντρωμένη η ηφαιστειακή δραστηριότητα, και οι ερευνητές διαβεβαιώνουν ότι η κατάσταση δεν δείχνει σημάδια μετριασμού βραχυπρόθεσμα. Το αντίθετο.

Ο μεγαλύτερος φόβος των ισλανδικών αρχών αυτή τη στιγμή είναι ότι η κατάσταση θα οδηγήσει σε χάος όπως αυτό που βιώθηκε στην Ισλανδία και σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης το 2010, καθώς πέρασε τα ισλανδικά σύνορα και επηρέασε σοβαρά τον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν σημειωθεί διακοπές σε εθνικές ή διεθνείς πτήσεις στην Ισλανδία φέτος, καθώς οι τρέχουσες εκρήξεις δεν προκάλεσαν εκρήξεις ή σημαντική αποβολή τέφρας.

Η κατάσταση που συνέβη το 2010 στην Ισλανδία ήταν πολύ διαφορετική και θα μπορούσε να επαναληφθεί ξανά. Εκείνη την εποχή, το ηφαίστειο Eyjafjallajokull εξερράγη, προκαλώντας μια έκρηξη που απελευθέρωσε μια γιγαντιαία στήλη τέφρας που παρέλυσε την εναέρια κυκλοφορία σε όλη την Ευρώπη για εβδομάδες. Αυτό το γεγονός οδήγησε στην ακύρωση περισσότερων από 100.000 πτήσεων και επηρέασε περισσότερους από 10 εκατομμύρια ανθρώπους.

Η Ισλανδία είναι η χώρα με τα περισσότερα ηφαίστεια στην Ευρώπη, με έως και 33 ενεργά ηφαιστειακά συστήματα. Πριν από 14 χρόνια, στις 20 Μαρτίου 2010, σημειώθηκε μια έκρηξη γύρω από το ηφαίστειο Fimmvörðuháls, το οποίο βρυχήθηκε ξανά λίγο μετά, στις 14 Απριλίου.

Η ηφαιστειακή δραστηριότητα οδήγησε σε περισσότερα από 250 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ηφαιστειακής τέφρας να πεταχτούν στην ατμόσφαιρα. Σχηματίστηκε μια κολόνα ύψους 11 χιλιομέτρων που γρήγορα επεκτάθηκε και προκάλεσε διακοπή της εναέριας κυκλοφορίας σε ολόκληρη τη βόρεια και κεντρική Ευρώπη, με επακόλουθες ακυρώσεις πτήσεων.

Αυτή η ηφαιστειακή δραστηριότητα έληξε τον Μάιο του 2010, αν και συνεχίζεται ακόμη σε χαμηλή ένταση. Το ηφαίστειο Eyjafjallajökull, καταρχήν, κοιμάται ξανά, αν και παρέμεινε έτσι για αιώνες μέχρι που οι συνθήκες το έκαναν να αφυπνιστεί πριν από 14 χρόνια.

Τώρα η δραστηριότητα εμφανίζεται σε άλλη περιοχή του νησιού και δεν φαίνεται τόσο ανησυχητική όσο έγινε το 2010, αλλά όταν πρόκειται για ηφαίστεια ποτέ δεν ξέρεις σίγουρα.

Προς το παρόν, ο ηφαιστειακός τουρισμός είναι μια σταθερή πραγματικότητα στην Ισλανδία που φέρνει άφθονο εισόδημα και, σε κάθε περίπτωση, οι ισλανδικές αρχές καυχώνται για την προετοιμασία τους για την έντονη δραστηριότητα ορισμένων από τα ηφαίστειά της, τα οποία, καλώς ή κακώς, είναι σχεδόν πάντα εξαιρετικά απρόβλεπτα.

Ο τελευταίος τρόμος

Αυτή την Παρασκευή μια νέα έκρηξη σημειώθηκε στα νοτιοδυτικά της Ισλανδίας, η οποία προκάλεσε νέα εκκένωση στην πόλη Γκρίνταβικ και ακόμη δεν υπάρχει ημερομηνία για την επιστροφή του πληθυσμού.

Το γραφείο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «το επίπεδο κινδύνου για τον Grindavík έχει μειωθεί από κόκκινο σε πορτοκαλί, καθώς δεν υπάρχει ροή λάβας από το νότο προς την πόλη», και η Εθνική Αστυνομία αποφάσισε επίσης να μειώσει τον συναγερμό για τη δημόσια ασφάλεια, από το επίπεδο έκτακτης ανάγκης σε επίπεδο κινδύνου. Η Πολιτική Άμυνα, ωστόσο, διευκρίνισε ότι οι αποφάσεις αυτές δεν συνεπάγονται μείωση των ομάδων ανταπόκρισης.

Η λάβα συνεχίζει να ρέει αλλά έχει σταματήσει να εξαπλώνεται και όλα δείχνουν ότι δεν θα φτάσει στον δρόμο Grindavíkurvegur, τον κύριο σύνδεσμο μεταξύ του βορρά και του νότου της χερσονήσου Reykjanes, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας της Ισλανδίας στην τελευταία της έκθεση, που συλλέγεται από την ισλανδική κρατική ραδιοφωνία και τηλεόραση, RUV.

Ωστόσο, οι αρχές δεν αποκλείουν τον σχηματισμό λίμνης λάβας γύρω από τη σχισμή, με επακόλουθο κίνδυνο για την υγεία λόγω της εκπομπής επιβλαβών αερίων μετά την έκρηξη.

Η Ισλανδία είναι γνωστή για τη σημαντική ηφαιστειακή δραστηριότητά της λόγω της γεωγραφικής της θέσης στο Μεσο-Ατλαντικό Ρήγμα, όπου συγκρούονται η ευρασιατική και η βορειοαμερικανική τεκτονική πλάκα.

Προς το παρόν, δεν υπάρχει συγκεκριμένη πρόβλεψη για το πότε θα μπορούσε να συμβεί η επόμενη ηφαιστειακή έκρηξη στην Ισλανδία ή εάν αυτή θα επηρεάσει τις αεροπορικές πτήσεις. Οι ηφαιστειολόγοι και οι αρχές παρακολουθούν στενά την ηφαιστειακή δραστηριότητα στην περιοχή, ειδικά μέσω σεισμικών δεδομένων και άλλων γεωλογικών ενδείξεων που μπορεί να υποδηλώνουν μια πιθανή έκρηξη.

Οι αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή και έχουν λάβει προληπτικά μέτρα για να διασφαλίσουν την ασφάλεια των πτήσεων.

Must in

Το πολύχρωμο παζλ της Κεντροαριστεράς

Το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να πετυχαίνει την επαναφορά για την οποία παλεύει εδώ και μία δεκαετία, ενώ ταυτόχρονα ο ΣΥΡΙΖΑ διασπάται σε νέα κομμάτια. Πώς διαμορφώνεται το νέο τοπίο της Κεντροαριστεράς

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2024