Δευτέρα 26 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
SpaceX: Δισεκατομμυριούχος αστροναύτης αναχωρεί για τον πρώτο ιδιωτικό διαστημικό περίπατο

SpaceX: Δισεκατομμυριούχος αστροναύτης αναχωρεί για τον πρώτο ιδιωτικό διαστημικό περίπατο

Η φιλόδοξη αποστολή της SpaceX προγραμματόζεται να εκτοξευτεί την Τρίτη.

Σε μια από τις πλέον ριψοκίνδυνες αποστολές που έχει αναλάβει μέχρι σήμερα η διαστημική εταιρεία SpaceX του Έλον Μασκ, ένας δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας θα εκτοξευτεί αυτή την εβδομάδα για να επιχειρήσει πρώτο ιδιωτικό διαστημικό περίπατο.

Ο Τζάρεντ Άιζακμαν, ο οποίος έχει στο ενεργητικό του μία ακόμα πτήση στο Διάστημα με μισθωμένο σκάφος της SpaceX, προγραμματίζεται να αναχωρήσει την Τρίτη μαζί με έναν απόστρατο πιλότο και δύο μηχανικούς της εταιρείας.

Δύο ημέρες αργότερα θα βγει στο εξωτερικό του Διαστήματος ενώ το σκάφος πετά σε ύψος 700 χιλιομέτρων.

Μέχρι σήμερα, μόνο κρατικές διαστημικές υπηρεσίες έχουν πραγματοποιήσει αποστολές με διαστημικούς περιπάτους, όπως συμβαίνει σήμερα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Η πενθήμερη αποστολή της SpaceX, με την ονομασία Polars Dawn, θα κινηθεί σε μια οβάλ τροχιά που πλησιάζει τη Γη σε απόσταση 190 χιλιομέτρων και απομακρύνεται μέχρι την απόσταση των 1.400 χλμ –τη μεγαλύτερη που έχουν πετάξει άνθρωποι από την εποχή του αμερικανικού προγράμματος Apollo.

Ο Άιζακμαν σε συνέντευξη Τύπου στη Φλόριντα ενόψει της αποστολής (Reuters)

Ο Άιζακμαν σε συνέντευξη Τύπου στη Φλόριντα ενόψει της αποστολής (Reuters)

Η αποστολή θα πραγματοποιηθεί με σκάφος Crew Dragon που  έχει τροποποιηθεί ώστε η θυρίδα του να ανοίγει στο κενό, μια ασυνήθιστη προσέγγιση που καταργεί την ανάγκη για διπλές πόρτες.

Η φιλόδοξη πτήση χρηματοδοτείται από τον Άιζακμαν, ιδρυτή της εταιρείας ηλεκτρονικών πληρωμών Shift4. Ο ίδιος δεν έχει αποκαλύψει το κόστος, το ποσό όμως εκτιμάται γύρω στα 100 εκατ. δολάρια.

Μαζί του θα ταξιδέψουν ο απόστρατος σμηναγός Σκοτ Ποτίτ ως πιλότος και οι μηχανκοί της SpaceX Σάρα Γκίλις και Άνα Μίνον.

Για την SpaceX, πρωτοπόρο των φθηνών, επαναχρησιμοποιούμενων πυραύλων και των μισθωμένων πτήσεων, η αποστολή είναι μια ευκαιρία δοκιμής τεχνολογιών που προορίζονται να χρησιμοποιηθούν αργότερα στη Σελήνη και τον Άρη.

Για να αρχίσει ο διαστημικός περίπατος που προγραμματίζεται για την τρίτη ημέρα της αποστολής, ολόκληρη η καμπίνα του Crew Dragon θα αποσυμπιεστεί και θα εκτεθεί στο κενό του διαστήματος. Αν και μόνο δύο άτομα θα βγουν από το σκάφος, όλοι θα πρέπει να φορούν στολές.

Κάποιες ημέρες πριν από τον διαστημικό περίπατο, η καμπίνα του Crew Dragon θα αρχίσει να γεμίζει με καθαρό οξυγόνο ώστε να φύγει κάθε ίχνος αζώτου. Το άζωτο θα μπορούσε αργότερα να σχηματίσει φυσαλίδες στα αγγεία των επιβατών και να προκαλέσει νόσο των δυτών, όπως συμβαίνει όταν κανείς αναδύεται υπερβολικά γρήγορα έπειτα από μια βαθιά κατάδυση.

Για τον λόγο αυτό ο σχηματισμός τυχόν φυσαλίδων θα παρακολουθείται με ένα νέο όργανο υπερήχων.

Σε άλλες αποστολές τα θέματα ασφάλειας αστροναυτών ελέγχονται από τη NASA με αυστηρούς κανόνες, για τις ιδιωτικές όμως αποστολές τέτοιο ρυθμιστικό πλαίσιο δεν υπάρχει.

Only in

«Σχόλασα...»: Σε ισχύ στην Αυστραλία το δικαίωμα των εργαζομένων «να αποσυνδέονται» από τη δουλειά τους

«Σήμερα είναι μια ιστορική ημέρα για τους εργαζόμενους» στην Αυστραλία

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 26 Αυγούστου 2024