Η Route 66 είναι το θρυλικό οδικό ταξίδι που κάθε λάτρης των ΗΠΑ πρέπει να κάνει τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του. Με την μακρά ιστορία της, τα cult βενζινάδικα, τα μπαρ, τα εστιατόρια και τα άπειρα χιλιόμετρα της, αποτελεί έναν ιδανικό προορισμό για κάθε ταξιδιώτη που αναπολεί εποχές του παρελθόντος.

Η ιστορία

Η δραματική κατάσταση στην οποία βρέθηκαν οι ΗΠΑ κατά το πρώτο μισό του 20ού αιώνα, συμπεριλαμβανομένης μιας σοβαρής οικονομικής κρίσης που επιδεινώθηκε από τις αμμοθύελλες που κατέληξαν στο Dust Bowl, οδήγησαν στην κατασκευή ενός δρόμου που συνέδεε τμήματα του εσωτερικού της χώρας με τη δυτική ακτή και υποσχόταν ένα καλύτερο μέλλον.

Μπορείτε επίσης να περάσετε από το σπίτι του Γουόλτερ Γουάιτ, το οποίο έχει πραγματικό ένοικο και προσέλκυε περίπου 200 τουρίστες την ημέρα το 2013, τη χρονιά που ολοκληρώθηκε η σειρά

Έτσι, το Ιλινόις, το Μιζούρι, το Κάνσας, η Οκλαχόμα, το Τέξας, το Νέο Μεξικό, η Αριζόνα και η Καλιφόρνια συνδέθηκαν μεταξύ τους. Η Route 66 εγκαινιάστηκε τον Νοέμβριο του 1926, αν και το τελευταίο τμήμα της δεν ασφαλτοστρώθηκε παρά μόνο το 1938, μόλις ένα χρόνο πριν ο διάσημος Αμερικανός συγγραφέας Τζον Στάινμπεκ την παρουσιάσει στο μυθιστόρημά του «Τα σταφύλια της οργής» -χαρακτηρίζοντας την ως «μητέρα όλων των δρόμων»- για να συμβολίσει τη φυγή.

Η διαδρομή χρησιμοποιήθηκε κυρίως από φορτηγά που μετέφεραν εμπορεύματα από τη μία πλευρά της χώρας στην άλλη και από μετανάστες που διέφευγαν από το Dust Bowl. Αυτός ήταν επαρκής λόγος για τις πόλεις που βρίσκονταν στη διαδρομή να παρέχουν υπηρεσίες όπως μοτέλ, εστιατόρια και βενζινάδικα, δίνοντας στη Route 66 τον μοναδικό του χαρακτήρα.

Η ανάπτυξη που οδήγησε στο νέο σύστημα κρατικών αυτοκινητοδρόμων των ΗΠΑ το 1985 απειλούσε το Route 66. Ωστόσο, σύντομα έγινε πόλος έλξης για νοσταλγικές ψυχές που λαχταρούσαν μια ξεχασμένη εποχή. Ποδηλάτες και βετεράνοι ταξιδιώτες διανύουν κάθε χρόνο τα εναπομείναντα τμήματα της αρχικής διαδρομής, περνώντας από τις κυριότερες πόλεις και κωμοπόλεις της.

Οι επισκέπτες μπορούν να σταματήσουν σε αυτό το κλασικό βενζινάδικο στο παλιό General Store κατά μήκος του δρόμου στο Hackberry της Αριζόνα | Φωτογραφία: Getarchive

Ιλινόις

Το Σικάγο σηματοδοτεί την αρχή της διαδρομής. Είναι αυτονόητο ότι το τέλειο πλάνο είναι να φτάσετε στην πόλη μερικές ημέρες πριν, προκειμένου να δείτε τα αξιοθέατά της. Πριν ξεκινήσετε νότια, πάρτε πρωινό στο Lou Mitchell’s και βγάλτε τη φωτογραφία σας δίπλα στην πινακίδα Route 66.

Υπάρχουν πολλές στάσεις που μπορείτε να κάνετε μόλις βγείτε στο δρόμο, συμπεριλαμβανομένης της πόλης Joliet με το θέατρο Rialto και το εστιατόριο White Fence Farm.Το Pontiac είναι επίσης ένα καλό μέρος για να σταθμεύσετε για λίγο, με μια επίσκεψη στο Μουσείο Route 66 – ένα από τα πιο cool Route 66′s -, καθώς και σε ένα σχολικό λεωφορείο που έχει μετατραπεί σε σπίτι. Μια άλλη σημαντική στάση στο Ιλινόις θα είναι το Σπρίνγκφιλντ, πατρίδα του Αβραάμ Λίνκολν, όπου σας καλεί ο τάφος του Λίνκολν.

Μιζούρι

Το Σεντ Λούις είναι ένα σημαντικό λιμάνι στο Μιζούρι. Η υπέροχη γέφυρα Eads του 19ου αιώνα είναι η αγαπημένη των τουριστών, αλλά δυστυχώς είναι εξίσου δημοφιλής στους πορτοφολάδες, οπότε κρατήστε σφιχτά το πορτοφόλι σας. Η ίδια η πόλη είναι μια διαφορετική ιστορία, την οποία μπορείτε να δείτε καλύτερα ανεβαίνοντας στην αψίδα Gateway Arch ή από τις όχθες του ποταμού Μισισιπή.

Εκτός από το Σεντ Λούις, οι πόλεις Κούβα και Λίβανος είναι εξαιρετικές.

Κάνσας

Μόνο 13,2 μίλια του Route 66 περνούν μέσα από το Κάνσας, και σε αυτό το κομμάτι της διαδρομής θα συναντήσετε το βενζινάδικο από την κωμωδία Cars, το οποίο, φυσικά, ονομάζεται Cars. Οι πόλεις Ρίβερτον και Μπάξτερ Σπρινγκς της κομητείας Τσέροκι είναι οι τελευταίες εδώ πριν φτάσετε στην επόμενη πολιτεία.

Οκλαχόμα

Στην Οκλαχόμα υπάρχουν αρκετές εμβληματικές στάσεις. Αξίζει να κάνετε μια βόλτα στην πόλη του Μαϊάμι και να δείτε το θέατρο Coleman. Υπάρχει επίσης η Catoosa, όπου μπορείτε να συναντήσετε τον επιζώντα ενός παλιού υδάτινου πάρκου – μια γιγαντιαία φάλαινα. Θα θελήσετε να σταματήσετε στην Arcadia και να δοκιμάσετε την τύχη σας να μπείτε στο σπίτι του Τζον Χάργκροουβ, λάτρη του Route 66, το οποίο είναι κάτι σαν βωμός για τον παλιό αυτοκινητόδρομο.

Η Τάλσα, το Στράουντ, το Τσάντλερ, το Γουέδερφορντ, το Κλίντον και το Έρικ είναι άλλες πόλεις που θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας, οι οποίες διαθέτουν μια σειρά από μουσεία.

Τέξας

Βαθιά στην καρδιά των ΗΠΑ, το Τέξας έχει τρεις βασικούς σταθμούς. Η πρώτη είναι στο Αμαρίλο, ή πιο συγκεκριμένα στο The Big Texan Steak Ranch, ένα εστιατόριο που φημίζεται για τους διαγωνισμούς φαγητού του. Επόμενη στάση, το Cadillac Ranch, μια δημόσια εγκατάσταση τέχνης και γλυπτικής που αποτελείται από 10 αυτοκίνητα θαμμένα με το κεφάλι στο έδαφος, όπου οι άνθρωποι καλούνται να απελευθερώσουν τη δημιουργικότητά τους χρησιμοποιώντας σπρέι. Τέλος, φτάνετε στο Adrian, το σημείο στα μισά της διαδρομής και κατά συνέπεια αγαπημένη στάση για φωτογραφίες.

Αριζόνα

Πρόκειται για την προτελευταία πολιτεία της Route 66, η οποία δεν έχει μόνο το δικό της μερτικό από εκθέσεις, μουσεία και βενζινάδικα, αλλά και το εκπληκτικό Εθνικό Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους για να επαναφέρει τους ταξιδιώτες σε επαφή με τη φύση.

Από την Αριζόνα μπορείτε να πάτε στο Λας Βέγκας και στο Γκραντ Κάνιον. Αν θέλετε να επεκτείνετε τη διαδρομή, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή. Αν όχι, μπορείτε να συνεχίσετε μέσω Flagstaff, Williams, Seligman και Kingman, όπου θα πρέπει να σταματήσετε για ένα ποτό στο Mr. Dz.

Νέο Μεξικό

Θα πρέπει να επισκεφθείτε το Τουκουμκάρι με τις τοιχογραφίες του και το Blue Swallow Motel, καθώς και τη Σάντα Ρόζα, η οποία διαθέτει ένα μουσείο Route 66.

Η Σάντα Φε είναι επίσης μια πολύ ευχάριστη πόλη για να περπατήσετε και η Αλμπουκέρκη είναι ένα must για κάθε οπαδό του Breaking Bad, καθώς παρείχε μεγάλο μέρος του σκηνικού της σειράς και μερικές από τις σκηνές είναι ακόμα απολύτως γνωστές. Μπορείτε επίσης να περάσετε από το σπίτι του Γουόλτερ Γουάιτ, το οποίο έχει πραγματικό ένοικο και προσέλκυε περίπου 200 τουρίστες την ημέρα το 2013, τη χρονιά που ολοκληρώθηκε η σειρά.

Καλιφόρνια

Στο τελευταίο σκέλος της διαδρομής, οι ταξιδιώτες φτάνουν στον Ειρηνικό, αλλά υπάρχουν αρκετές στάσεις πριν από την προβλήτα της Σάντα Μόνικα. Επισκεφθείτε την πόλη-φάντασμα Calico, το Peggie Sue’s – ένα εστιατόριο στο Yermo, το Elmer’s Bottle Tree Ranch – ένα μικρό δάσος φτιαγμένο από πολύχρωμα γυάλινα μπουκάλια, και το Victoriville με τη γέφυρα Oro Grand και τη στάση φορτηγών. Όταν φτάσετε στην προβλήτα της Σάντα Μόνικα, η πινακίδα End of the Trail σας ενημερώνει ότι το ταξίδι σας έχει τελειώσει.

Πηγή: El Pais | Adrián Rodríguez