Εάν έχετε τροφικές αλλεργίες προφανώς και έχετε έρθει πολλές φορές αντιμέτωποι με το ρίσκο της κατανάλωσης φαγητών σε περίοδο διακοπών. Το καλοκαίρι τελειώνει και οι διακοπές σε μέρη εκτός της ελληνικής επικράτειας φαντάζουν όλο και πιο ελκυστικές – οι εξωτικοί προορισμοί, μάλιστα, ακόμη θελκτικότεροι. Αν είναι, λοιπόν, για εσάς βάσανο μια φορά το να βρείτε τί μπορείτε να καταναλώσετε στη χώρα σας, είναι κατά πολύ μεγάλυτερο το να βρείτε τί μπορεί να γεμίσει το στομάχι σας εκτός αυτής.

Πακετάρετε σνακ πριν φύγετε

Ίσως μια καλή ιδέα να είναι να πάρετε τα αγαπημένα σας σνακ μαζί σας πριν φύγετε, έτσι ώστε τις πρώτες μέρες, μέχρι να βρείτε τί μπορείτε να καταναλώσετε στο μέρος που βρίσκεστε, να μην μείνετε νηστικοί. Μια καλή ιδέα είναι τα αγαπημένα σε όλους μας πατατάκια ή οι μπάρες ενέργειας.

Αν το ταξίδι που πρόκειται να κάνετε από την άλλη είναι υπερατλαντικό, μπορείτε να δείτε εάν η πολιτική της εταιρίας με την οποία ταξιδεύετε επιτρέπει τη μεταφορά παγοκυστών έστι ώστε να πάρετε φρούτα και λαχανικά  της αρεσκείας σας.

Μην ξεχάσετε να πάρετε μαζί σας αντιβακτηριακά μαντηλάκια έτσι ώστε να απολυμαίνετε επιφάνειες, σε περίπτωση που έχουν ακουμπήσει πάνω σε φυστίκια ή άλλους ξηρούς καρπούς που προσφέρονται στα αεροπλάνα.

Πείτε στο ξενοδοχείο τί χρειάζεστε

Αν και δεν είναι πάντα δυνατό για τα ξενοδοχεία να προσφέρουν καταλύματα που να ανταποκρίνονται εξειδικευμένα σε αλλεργίες, υπάρχουν κάποια ξενοδοχεία που έχουν αξιολογηθεί υψηλά από άλλους ταξιδιώτες με αυτές τις ευαισθησίες. Επίσης, κατά την κράτηση, οι ταξιδιώτες μπορούν να προσαρμόσουν το προφίλ τους και να επιβεβαιώσουν τις διατροφικές ανάγκες τους με τους διαχειριστές κατά την άφιξη. Τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης συνήθως παρέχουν κουζίνα, έτσι ώστε να φτιάχνετε μόνοι σας το φαγητό σας, αλλά θα σας προτείναμε να πλένετε τα μαγειρικά σκεύη και τα αντικείμενα σερβιρίσματος προσεκτικά πριν τα χρησιμοποιήσετε για να αποφύγετε τον κίνδυνο μόλυνσης.

Πετάξτε με ασφάλεια

Ο νόμος για την πρόσβαση των αερομεταφορέων προστατεύει τους επιβάτες με διατροφικές ευαισθησίες, επιτρέποντας την πρόωρη επιβίβαση για καθαρισμό των καθισμάτων. Ορισμένες πτήσεις διαθέτουν καθορισμένες ζώνες απομόνωσης, όπου δεν σερβίρονται προϊόντα φιστικιού. Συνιστάται να επικοινωνήσετε με την αεροπορική εταιρεία πριν από την κράτηση για τις ιδιαιτερότητες της πτήσης. Επιπλέον, υπάρχουν εφαρμογές που μπορείτε να εγκαταστήσετε στο κινητό σας  που είναι σε θέση να σας βοηθήσουν να βρείτε κατάλληλες επιλογές γεύματος σε αεροδρόμια σε πολλές χώρες. Ενώ, εάν πάσχετε από κοιλιοκάκη, υπάρχουν αντίστοιχες πλατφόρμες που αναζητούν επιλογές φιλικές προς αυτήν σε αεροδρόμια σε όλο τον κόσμο.

Μιλήστε στο σεφ

Η αναζήτηση στους χάρτες Google με τις λέξεις-κλειδιά «ειδικές αγορές» αποκαλύπτει επιλογές φιλικές προς τις αλλεργίες και κριτικές για τα καταστήματα. Οι βιολογικές αγορές και τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος είναι καλές εναλλακτικές για άτομα με δυσανεξίες στα τρόφιμα. Και σε αυτή την περίπτωση υπάρχουν πλατφόρμες που σας επιτρέπουν να κάνετε αιτήματα για καταλύματα σε πληθώρα προορισμών χώρες, ενώ άλλες σας επιτρέπουν να αναζητήσετε εστιατόρια με διατροφικούς περιορισμούς ανά πολιτεία στις Ηνωμένες Πολιτείες. Βέβαια σε κάθε περίπτωση, όταν κάνετε την κράτηση, μπορείτε να ενημερώσετε για την δυσανεξία η αλλεργία σας, αλλά και στην περίπτωση που δεν έχετε κάνει κράτηση μπορείτε να ρωτήσετε ποια γεύματα προτείνονται για εσάς δεδομένης της κατάστασης.

* Πηγή: The New York Times