Δευτέρα 26 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Γιατί οι πλούσιοι καταψύχουν τα πτώματα τους;

Γιατί οι πλούσιοι καταψύχουν τα πτώματα τους;

«Oι ασθενείς μας θα παραμείνουν σε κρυοσυντήρηση για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί ώστε η μελλοντική τεχνολογία να προχωρήσει αρκετά ώστε να καταστεί δυνατή η αναβίωση».

Η κρυονική είναι μια αυξανόμενη τάση σε όλο τον κόσμο, με τους ασθενείς να ποντάρουν εξαψήφια ποσά στη μελλοντική τους ανάσταση.

Πρόκειται για μια συνηθισμένη φαντασίωση στις σειρές επιστημονικής φαντασίας: στα επεισόδια των X-Files ή του Star Trek, τα σώματα τοποθετούνται στον πάγο λίγο πριν από το θάνατο, ή τα πτώματα συντηρούνται μεταθανάτια, εν αναμονή μελλοντικών ιατρικών ανακαλύψεων που μπορούν να τα επαναφέρουν στη ζωή.

Αλλά στον πραγματικό κόσμο, υπάρχουν επιστήμονες που εργάζονται σκληρά για να κάνουν την κρυοσυντήρηση πραγματικότητα.

Παγκόσμιο φαινόμενο;

Μια γερμανική start-up με την ονομασία Tomorrow Bio έγινε πρόσφατα πρωτοσέλιδο ως η πρώτη εταιρεία που προσφέρει αυτή την «υπηρεσία» στην Ευρώπη. Σύμφωνα με πληροφορίες, 650 άτομα έχουν ήδη εγγραφεί, ενώ έξι άνθρωποι και πέντε κατοικίδια ζώα έχουν ήδη υποβληθεί στη διαδικασία συντήρησης.

Οι περισσότεροι από αυτούς που βρίσκονται στη λίστα αναμονής δεν περιμένουν να πεθάνουν σύντομα, με μέσο όρο ηλικίας τα 36 έτη. Όταν όμως φύγουν από τη ζωή, η εταιρεία θα ειδοποιηθεί (μέσω των συγγενών τους ή ενός φορητού ανιχνευτή) και μια ομάδα θα αποσταλεί άμεσα για να ξεκινήσει τη διαδικασία συντήρησης το συντομότερο δυνατό, η οποία περιλαμβάνει τη μείωση της θερμοκρασίας του σώματος στους -80°C.

Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε συντήρηση, ή «μέλη», συντηρούνται επ’ αόριστον σε μια εγκατάσταση στο Rafz της Ελβετίας, έναντι 120.000 ευρώ.

Αυτοί οι ασθενείς προστίθενται σε περίπου 500 άτομα που συντηρούνται σήμερα σε προγράμματα κρυονικής σε όλο τον κόσμο, ενώ χιλιάδες άλλοι σχεδιάζουν να υποβληθούν στη θεραπεία, με εγκαταστάσεις που εμφανίζονται σε όλες τις ΗΠΑ, αλλά και στην Ασία, τη Ρωσία και την Αυστραλία.

Πώς λειτουργεί

Για διάφορους φρικτούς λόγους, όπως για παράδειγμα ότι οι κρύσταλλοι πάγου διαλύουν τα αιμοφόρα αγγεία σας, δεν μπορείτε να καταψύξετε ένα σώμα με συμβατικά μέσα. Ναι, η κρυοσυντήρηση περιλαμβάνει την ψύξη των πτωμάτων σε θερμοκρασίες κάτω του μηδενός – αυτό είναι που σταματά τις βιολογικές διεργασίες που προκαλούν την αποσύνθεση του σώματος – αλλά τα πτώματα υποβάλλονται σε επεξεργασία με κάτι που είναι ουσιαστικά «ιατρικό αντιψυκτικό» για να μην παγώσουν πραγματικά.

Όπως εξηγεί η Tomorrow Bio στην ιστοσελίδα της: «Οι ασθενείς κρυοσυντηρούνται με την προσδοκία ότι η μελλοντική τεχνολογία μπορεί να είναι σε θέση να τους αναβιώσει και να θεραπεύσει την υποκείμενη αιτία θανάτου τους».

«Είτε πρόκειται για 50, 75, 100 ή περισσότερα χρόνια», λέει η εταιρεία, «οι ασθενείς μας θα παραμείνουν σε κρυοσυντήρηση για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί ώστε η μελλοντική τεχνολογία να προχωρήσει αρκετά ώστε να καταστεί δυνατή η αναβίωση».

Ο νέος κόσμος

Πώς θα προσαρμοστούν ψυχολογικά στο νέο κόσμο όσοι επιστρέφουν στη ζωή; Πιθανώς, αυτή είναι μια γέφυρα που θα διασχίσουν όταν φτάσουν εκεί. Σε μια πιο πρακτική σημείωση, τα μέλη δημιουργούν ήδη «καταπιστεύματα αναβίωσης», ώστε ο πλούτος τους να μεταφερθεί σε περίπτωση που αναστηθούν εκατό χρόνια αργότερα.

Παραδόξως, οι κανόνες και οι κανονισμοί είναι αρκετά ασαφείς όσον αφορά αυτά τα καταπιστεύματα, για να μην αναφέρουμε τα φορολογικά παραθυράκια που συνεπάγεται ο θάνατος και η επιστροφή στη ζωή, αλλά ακούγεται σαν μια αρκετά πιθανή ιστορία: οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι, ακόμη και στη μετά θάνατον ζωή.

*Με πληροφορίες από: Dazed | Thom Waite | Kεντρική φωτογραφία θέματος: Alien

Only in

Μάτι: «Παλεύαμε μόνοι μας να σωθούμε» λένε οι κάτοικοι

Η δευτεροβάθμια δίκη ξεκίνησε πάλι, έπειτα από διακοπή λόγω θερινών διακοπών, με όσους επέζησαν να μιλούν για την απουσία του κρατικού μηχανισμού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 26 Αυγούστου 2024