Πότε πρέπει να μιλήσετε στα παιδιά σας για το σεξ σύμφωνα με τους ειδικούς
«Οι έρευνες λένε ότι τα παιδιά είναι πολύ πιο άνετα να μιλήσουν γι' αυτό, αν έχετε ήδη κάνει μικρές συζητήσεις από νωρίς» δήλωσε η παιδοψυχολόγος Μισέλ Μπόρμπα.
- Αυτά είναι τα όπλα και τα εκρηκτικά που βρέθηκαν στη γιάφκα στο Παγκράτι - Πολυβόλα, σφαίρες και χειροβομβίδες
- Αυτή είναι η λέξη της χρονιάς για το 2024
- Εκπαιδευτικός έκανε 20 φορές σεξ με 14χρονο μαθητή της - Καταδικάστηκε σε 30 χρόνια
- Δημήτρης Σούρας: Τι έλεγε για τους ανθρώπους και τον θάνατο ο γνωστός ψυχίατρος
Όταν πρόκειται να μιλήσουν στα παιδιά για το σεξ, οι γονείς έχουν συχνά την εντύπωση ότι αρκεί μια συζήτηση «για τα πουλάκια και τις μέλισσες» κατά την πρώιμη εφηβεία του παιδιού τους.
Κατά τη διάρκεια αυτών των συζητήσεων, είναι επίσης σημαντικό οι γονείς να εξατομικεύουν τη συζήτηση με βάση παράγοντες όπως τα ενδιαφέροντα, οι αξίες και η θρησκεία, καθώς και να διδάξουν στα παιδιά τη σημασία του «όχι σημαίνει όχι»
Ωστόσο, οι ειδικοί συμβουλεύουν να γίνει η συζήτηση πολύ νωρίτερα – και να επεκταθεί σε πολλές συζητήσεις.
«Χρησιμοποιήστε όρους όπως κόλπος και πέος»
Σύμφωνα με την παιδοψυχολόγο και ειδικό σε θέματα γονέων, Μισέλ Μπόρμπα, η οποία μίλησε στον Independent, για να εκπαιδεύσετε αποτελεσματικά τα παιδιά σχετικά με το σεξ και να διασφαλίσετε ότι αισθάνονται άνετα να ζητούν συμβουλές από τους γονείς τους, είναι σημαντικό να ξεκινήσετε τη συζήτηση ήδη από την ηλικία των δύο ετών.
«Κάθε φορά που το παιδί σας κάνει μια ερώτηση, η πρώτη σας ερώτηση πρέπει να είναι «πες μου τι εννοείς;»». δήλωσε η Δρ Μπόρμπα, καθώς συχνά η ερμηνεία τους είναι λανθασμένη
«Νομίζω ότι το βασικό πράγμα που κάνουμε(…)είναι ότι αναβάλλουμε τη συζήτηση μέχρι τα 8,9, 13, 16, ενώ στην πραγματικότητα, η έρευνα λέει ότι είναι καλύτερα να ξεκινήσουμε από την ηλικία των 2 ετών», δήλωσε η Δρ Μπόρμπα. «Δεν πρόκειται για μια μεγάλη διάλεξη, αλλά για μικρές μίνι συζητήσεις».
«Οι έρευνες λένε ότι τα παιδιά είναι πολύ πιο άνετα να μιλήσουν γι’ αυτό, αν έχετε ήδη κάνει μικρές συζητήσεις από νωρίς».
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να διδάξετε σε ένα νήπιο για την επαφή, αλλά να ξεκινήσετε την μακροχρόνια συζήτηση χρησιμοποιώντας και διδάσκοντας στα παιδιά τους σωστούς όρους για τα μέρη του σώματος – και όχι χρησιμοποιώντας υποκοριστικά.
«Χρησιμοποιήστε όρους όπως κόλπος και πέος όταν είναι μικρά και αυτό το κάνει πολύ πιο εύκολο. Και τα παιδιά πιστεύουν ήδη ότι μπορούν να μιλήσουν στη μαμά και τον μπαμπά για τα πάντα», είπε η Δρ Μπόρμπα.
Διαφορετικά, οι γονείς μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο να δείχνουν οι ίδιοι αμήχανοι, γεγονός που με τη σειρά του μπορεί να κάνει τα παιδιά να νιώθουν άβολα με το θέμα.
«Από τη στιγμή που το κάνεις να φαίνεται σαν κάτι που δεν είναι φυσιολογικό, το αντιλαμβάνονται και είναι λιγότερο πιθανό να μιλήσουν για τα σημαντικά θέματα», εξήγησε η Δρ Μπόρμπα.
Αφού δημιουργηθεί μια σχέση όπου τα παιδιά αισθάνονται άνετα να μιλούν στους γονείς τους για οποιαδήποτε θέματα, η Δρ Μπόρμπα συμβουλεύει τους γονείς να παρακολουθούν τι μαθαίνουν και σε τι εκτίθενται τα παιδιά τους καθώς μεγαλώνουν.
Αναγνωρίζοντας ότι δεν υπάρχει στην πραγματικότητα μια «σωστή ηλικία» για να μιλήσετε στα παιδιά σας για το σεξ, η Δρ Μπόρμπα είπε ότι το θέμα είναι «να είστε ένα βήμα μπροστά και να γνωρίζετε τι είδους υλικό βλέπει το παιδί σας».
«Όχι σημαίνει όχι»
Για να διασφαλίσουν οι γονείς ότι θα έχουν τις απαντήσεις όταν ερωτηθούν, μπορούν να διαβάσουν και να συζητήσουν με άλλους γονείς για να αποκτήσουν μια ιδέα για το τι μαθαίνουν τα παιδιά τους.
Ο Δρ Μπόρμπα συνιστά επίσης να ακολουθούν τους ίδιους κανόνες που ισχύουν για οτιδήποτε – λαμβάνοντας υπόψη «την ηλικία, το στάδιο και τον λόγο για τον οποίο θέλουν να μάθουν».
«Κάθε φορά που το παιδί σας κάνει μια ερώτηση, η πρώτη σας ερώτηση πρέπει να είναι «πες μου τι εννοείς;»». δήλωσε η Δρ Μπόρμπα, καθώς συχνά η ερμηνεία τους είναι λανθασμένη.
Δίνοντας στα παιδιά την ευκαιρία να εξηγήσουν τι ρωτούν, οι γονείς μπορούν να ακολουθήσουν το παράδειγμα του παιδιού τους – και να μην ανησυχούν ότι θα μοιραστούν πολλά πριν να είναι έτοιμα.
Μια συμβουλή που δίνει η Δρ Μπόρμπα στους γονείς είναι να ρωτούν τα παιδιά τους τι «λένε οι φίλοι τους» για θέματα που σχετίζονται με το σεξ, όταν αυτά προκύπτουν.
«Τότε μπορείτε να πείτε: «Αυτό δεν είναι σωστό, αλλά χαίρομαι πολύ που είχαμε την ευκαιρία να το συζητήσουμε», δήλωσε η Δρ Μπόρμπα.
Κατά τη διάρκεια αυτών των συζητήσεων, είναι επίσης σημαντικό οι γονείς να εξατομικεύουν τη συζήτηση με βάση παράγοντες όπως τα ενδιαφέροντα, οι αξίες και η θρησκεία, καθώς και να διδάξουν στα παιδιά τη σημασία του «όχι σημαίνει όχι».
*Με πληροφορίες από: The Independent | Κεντρική φωτογραφία θέματος: Sex Education
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις