Δευτέρα 26 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Παγκόσμια Ημέρα Σκύλου: Πώς οι σκύλοι μας κάνουν καλύτερους ανθρώπους

Παγκόσμια Ημέρα Σκύλου: Πώς οι σκύλοι μας κάνουν καλύτερους ανθρώπους

Η σημερινή ημέρα, 26 Αυγούστου, έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα του Σκύλου. Ας γιορτάσουμε, λοιπόν, τα ζωάκια που μας βοηθούν να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι.

Από την πρώτη κιόλας μέρα που παίρνουμε το σκυλάκι μας στα χέρια μας, προσπαθούμε να το εκπαιδεύσουμε – να εξοικειωθεί με το νέο του περιβάλλον, να κοινωνικοποιηθεί, να υπακούει, να ανταποκρίνεται… Ξεκινάμε με βασικές εντολές όπως «κάτσε», «μείνε», «έλα» και έπειτα του δείχνουμε πώς να συναναστρέφεται με άλλα ζώα ή άλλους ανθρώπους. Ωστόσο, αυτό που μπορεί να μην αντιλαμβανόμαστε είναι ότι – την ίδια στιγμή – εκείνο μας διδάσκει αρετές, όπως η ανιδιοτελής αγάπη και υπομονή, ενώ, παράλληλα, βελτιώνει τη συμπεριφορά μας.

5 υπέροχα πράγματα που μας μαθαίνουν οι σκύλοι

1. Να σεβόμαστε το περιβάλλον

Πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Scientific Reports αναφέρει ότι οι άνθρωποι που έχουν κατοικίδια αναπτύσσουν θετικότερες στάσεις απέναντι στο περιβάλλον και σε όλα τα έμβια όντα.

Κάθε πλάσμα πάνω σε αυτόν τον πλανήτη θα πρέπει να έχει το σεβασμό και την προστασία που του αξίζει ως μέρος της αλυσίδας ζωής στην οποία κι εμείς, ως άνθρωποι, ανήκουμε.

2. Να αγαπάμε

Οι σκύλοι μάς αγαπούν ακόμα και όταν εμείς δυσκολευόμαστε να αγαπήσουμε τον εαυτό μας. Ως σύντροφοι, συνδέονται μαζί μας σε ένα βαθύτερο συναισθηματικό επίπεδο. Είναι πιστοί και μας προσφέρουν απλόχερα στοργή, τρυφερότητα, υποστήριξη ακόμη και προστασία.

Όταν ένας σκύλος μας αγαπάει δεν «το παίζει δύσκολος»! Το δείχνει με όλα τα εκφραστικά του μέσα: κουνάει την ουρίτσα του, μας κοιτά στα μάτια, μας γλείφει, μας δίνει το αγαπημένο του παιχνίδι, μας ακολουθεί παντού και γενικά αποζητά τη σωματική επαφή.

3. Να είμαστε υπεύθυνοι

Τα σκυλάκια μας διδάσκουν υπευθυνότητα, υπομονή κι επιμονή. Μας «εκπαιδεύουν» σε ένα είδος πειθαρχίας και αλτρουισμού, παρόμοια με τη γονεϊκότητα.

4. Να αποδεχόμαστε ότι η ζωή συνεχίζεται

Οι σκύλοι ζουν κατά μέσο όρο 13 χρόνια – χρονικό διάστημα ικανό να προκύψει ουσιαστική σύνδεση και σχέση αγάπης ανάμεσα σε ιδιοκτήτη και κατοικίδιο. Γι’ αυτό και ο αποχαιρετισμός του κατοικιδίου αποτελεί οδυνηρή, αλλά αναπόφευκτη, πραγματικότητα.

Η διαδικασία αυτή έχει πολλά να διδάξει για τις μελλοντικές απώλειες που μπορεί να κληθούμε αντιμετωπίσουμε – ειδικά για τα παιδιά μας. Αυτό που πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι δεν υπάρχει εγχειρίδιο για το πένθος. Ο καθένας το εκφράζει με το δικό του μοναδικό τρόπο. Απαιτείται χρόνος για να ξεπεραστεί η θλίψη.

5. Να καλλιεργούμε την περιέργεια και να φροντίζουμε το παιδί μέσα μας

Σύμφωνα με τη δημοφιλή παροιμία «η περιέργεια σκότωσε τη γάτα». Αντίθετα, είναι από τις ισχυρότερες δεξιότητες που μπορούν να αναπτύξουν οι σκύλοι αλλά και οι άνθρωποι. Η περιέργεια είναι η κινητήρια δύναμη για την επιστήμη, την εξερεύνηση, την δημιουργικότητα, την ανακάλυψη και τη νοημοσύνη μας.

Το παιχνίδι δεν είναι απαραίτητο μόνο για τα κουτάβια. Είναι, επίσης, μία βασική ανθρώπινη ανάγκη, όπως ο ύπνος και το φαγητό. Ενισχύει την ευφυΐα, τη δημιουργικότητα, την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων και τις κοινωνικές δεξιότητες.

Επιπλέον, καρδιολόγοι στο Πανεπιστήμιο του Ιατρικού Κέντρου του Maryland επιβεβαιώνουν ότι το γέλιο είναι το καλύτερο «φάρμακο» για να μείνουμε για πάντα παιδιά στην καρδιά.

Πηγή: VITA| Κεντρική φωτογραφία θέματος:  Call of the Wild

Only in

Η κυβέρνηση της ακρίβειας αυξάνει και τις τιμές στα φάρμακα και ο Γεωργιάδης «πανηγυρίζει»

Βαθύτερα το χέρι στην τσέπη θα βάλουν από σήμερα οι Έλληνες για να αγοράζουν φάρμακα. Αναλυτικά η λίστα με τις νέες αυξημένες τιμές που «χειροκροτεί» ο υπουργός Υγείας.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 26 Αυγούστου 2024