Το τόφου, το δημοφιλές τρόφιμο με βάση τη σόγια προέρχεται από την Κίνα και συναντάται συχνά σε πολλές ασιατικές κουζίνες, όπως η κινεζική, η ιαπωνική, η βιετναμέζικη και η ταϊλανδέζικη. Παρασκευάζεται με θέρμανση, διαχωρισμό και συμπίεση συμπυκνωμένου γάλακτος σόγιας σε λευκά κομμάτια που πολλοί από εμάς γνωρίζουμε ως τόφου. Η διαδικασία μοιάζει πολύ με την παρασκευή τυριού.

Σήμερα το τόφου μπορεί να βρεθεί σχεδόν σε κάθε στυλ φαγητού, έχει ήπια γεύση που απορροφά εύκολα τις γεύσεις άλλων συστατικών, καθιστώντας το ένα ευέλικτο και όλο και πιο διαδεδομένο συστατικό στη μαγειρική.

Τα οφέλη του τόφου

Το τόφου είναι γεμάτο θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες και μέταλλα, που το καθιστούν ένα θρεπτικό τρόφιμο γεμάτο οφέλη.

Βοηθάει την υγεία του εντέρου

Ως τρόφιμο πλούσιο σε φυτικές ίνες, το τόφου μπορεί να υποστηρίξει την πέψη και την εύρυθμη λειτουργία του εντέρου. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στη διαδικασία της πέψης ενώ παράλληλα δρουν ως πρεβιοτικό για την τροφοδοσία των υγιών βακτηρίων που ζουν στο μικροβίωμα του εντέρου. Στην πραγματικότητα, μια μελέτη του 2016 διαπίστωσε ότι η σόγια ενισχύει τους πληθυσμούς των βακτηρίων bifidobacteria και lactobacilli, δύο υγιών δηλαδή στελεχών, στο βιόκοσμο. Ένα ακμάζον μικροβίωμα συνδέεται με καλύτερη πέψη και συνολική υγεία του εντέρου. Επιπλέον, μια έρευνα του 2020 σημείωσε ότι οι ισοφλαβόνες της σόγιας υποστηρίζουν την επένδυση του εντέρου, συμβάλλοντας στη μείωση της φλεγμονής.

Προστατεύει την καρδιά

Το τόφου είναι πλούσιο σε ακόρεστα λιπαρά που είναι ωφέλιμα για την καρδιά και συμβάλλουν στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα, υποστηρίζοντας την υγεία της καρδιάς και μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Βοηθάει στη μεταβολική υγεία

Οι πρωτεΐνες, οι φυτικές ίνες και τα καλά λιπαρά που περιέχονται στο τόφου επιβραδύνουν την πέψη, με αποτέλεσμα την πιο σταδιακή αύξηση και πτώση των σακχάρων στο αίμα. Αυτό βοηθά στη συνολική διαχείριση του σακχάρου στο αίμα, σημαντικός παράγοντας για όσους αντιμετωπίζουν μεταβολικές διαταραχές όπως ο διαβήτης τύπου 2. Μάλιστα μια μελέτη του 2020 αναφέρει ότι η πρόσληψη σόγιας φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Μπορεί να βελτιώσει την υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος

Το τόφου είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α, χαλκό, ψευδάργυρο, σελήνιο και φυτικές ενώσεις. Όλα αυτά τα μικροθρεπτικά συστατικά είναι αντιοξειδωτικά που λειτουργούν για την καταπολέμηση της φλεγμονής στο σώμα και υποστηρίζουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Επιπλέον, σύμφωνα με έρευνες οι ισοφλαβόνες στο τόφου έχουν συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου, όπως του μαστού, του προστάτη και του παχέος εντέρου.

Χτίζει και επισκευάζει υγιείς ιστούς

Το τόφου είναι μια φυτική πρωτεΐνη που είναι πλήρης, δηλαδή περιέχει και τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα, συμβάλλοντας στην οικοδόμηση και επιδιόρθωση των περισσότερων ιστών σε όλο το σώμα, συμπεριλαμβανομένων των μυών, των μαλλιών, των νυχιών και των ζωτικών οργάνων. Επιπλέον, ο σίδηρος στο τόφου προάγει αυτό το επανορθωτικό όφελος με την παραγωγή αιμοσφαιρίνης στα ερυθρά αιμοσφαίρια για την παροχή οξυγόνου στα κύτταρά μας.

Ενισχύει τα οστά

Ενώ το ασβέστιο συχνά λαμβάνει όλη την προσοχή για την οικοδόμηση υγιών οστών, υπάρχουν και άλλα θρεπτικά συστατικά που είναι εξίσου σημαντικά. Το μαγνήσιο και ο φώσφορος είναι δύο από αυτά τα θρεπτικά συστατικά, τα οποία περιλαμβάνονται στο τόφου, εκτός από το ασβέστιο. Ο συνδυασμός αυτών των τριών μετάλλων στο τόφου υποστηρίζει την υγιή ανάπτυξη των οστών και την οστική πυκνότητα.

Μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης

Οι ισοφλαβόνες σόγιας στο τόφου έχουν συνδεθεί με τη βελτίωση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης στις γυναίκες. Μάλιστα έρευνα αναφέρει ότι η πρόσληψη σόγιας φαίνεται να σχετίζεται με καλύτερη οστική πυκνότητα και διαχείριση του βάρους, καθώς και με μειωμένη ένταση των εξάψεων.

Κρατά τον εγκέφαλο υγιή

Ορισμένες έρευνες έχουν συνδέσει την πρόσληψη ισοφλαβονών σόγιας με την καλύτερη εγκεφαλική λειτουργία. Μια μελέτη του 2020 συνέδεσε αυτή τη φυτική ένωση που βρίσκεται στη σόγια με τη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας σε ενήλικες, ενώ μια άλλη μελέτη του 2018 διαπίστωσε ότι η πρόσληψη τόφου και ισοφλαβονών σόγιας σχετίζεται αντιστρόφως ανάλογα με τα συμπτώματα κατάθλιψης σε έγκυες γυναίκες.

Προάγει την υγεία των ματιών

Το τόφου μπορεί επίσης να βοηθήσει να διατηρήσουμε την υγεία των ματιών μας, χάρη στη βιταμίνη Α που περιέχει. Αυτή η λιποδιαλυτή βιταμίνη παίζει βασικό ρόλο για την διατήρηση της υγιούς όρασης.

*Πηγή: Vita