Δευτέρα 26 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Οι θέσεις και οι προτάσεις του Δήμου Ηρακλείου για το ειδικό Χωροταξικό για τον Τουρισμό

Οι θέσεις και οι προτάσεις του Δήμου Ηρακλείου για το ειδικό Χωροταξικό για τον Τουρισμό

Σε πρώτη προτεραιότητα για τον δήμο Ηρακλείου είναι οι ιδιαιτερότητες της περιοχής.

Τις θέσεις και απόψεις του Δήμου Ηρακλείου για το «Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον τουρισμό και τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων» του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας που βρίσκεται σε διαδικασία διαβούλευσης, παρουσίασαν σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Κρήτης με τον  Αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου Νίκο Συριγωνάκη και τη συμμετοχή των Δήμων της Π.Ε. Ηρακλείου, οι Αντιδήμαρχοι Οικονομικών & Ανάπτυξης της Τοπικής Οικονομίας Γιώργος Αγριμανάκης και Χωροταξικού Σχεδιασμού, Πολεοδομίας και Δημοτικής Περιουσίας, Στέλα Αρχοντάκη Καλογεράκη.

Οι προτάσεις του Δήμου Ηρακλείου προέκυψαν έπειτα από διαδοχικές συσκέψεις της Δημοτικής Αρχής.

Σε αυτές τις συναντήσεις εργασίας εξετάστηκε και συζητήθηκε διεξοδικά το νέο Πλαίσιο, επισημάνθηκαν οι ιδιαιτερότητες που αφορούν τον Δήμο Ηρακλείου, σημεία που χρήζουν βελτίωσης προς όφελος των τοπικών κοινωνιών, καθώς και παρεμβάσεις που μπορούν να υλοποιηθούν.

Οι βασικές επισημάνσεις από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής Ηρακλείου σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση του δήμου, εστιάζονται:

  • Στην διεκδίκηση της ανταποδοτικότητας στην οικονομία του τουρισμού.

Οι Δήμοι παρέχουν μια σειρά υπηρεσιών προς τους ξένους επισκέπτες, οφείλουν να ανταποκρίνονται στις απαιτούμενες εξυπηρετήσεις και υποδομές, ενώ ταυτόχρονα υφίστανται τις δυσμενείς συνέπειες του όγκου του τουρισμού. Με το Πλαίσιο, προβλέπεται νέο τέλος για το Πράσινο Ταμείο που επιβαρύνει το κόστος του τουριστικού προϊόντος, χωρίς καμία ανταποδοτικότητα για τους Ο.Τ.Α. και τις τοπικές κοινωνίες.  Αν η επιβολή του αποδειχθεί δόκιμη οικονομοτεχνικά, τότε θα πρέπει να εισπράττεται από τον οικείο Δήμο, ώστε να υπάρχει ανταποδοτικότητα.

  • Στην Πολεοδομική ισορροπία και ισότητα

Το νέο Πλαίσιο ενθαρρύνει τις μεγάλης κλίμακας σύνθετες αναπτύξεις (ΟΜΑΤ) είτε πρόκειται για νέες, είτε μέσω αναβάθμισης και μετατροπής υφισταμένων ξενοδοχειακών  καταλυμάτων σε ΟΜΑΤ. Οι νέες αναπτύξεις προβλέπονται κατά κανόνα σε εκτός σχεδίου περιοχές, με όλες τις επιπτώσεις στις περιοχές, που έχει η εκτός σχεδίου δόμηση, η οποία μάλιστα αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε αναστολή.

  • Στην αποσαφήνιση αρμοδιοτήτων και υποχρεώσεων

Με το Πλαίσιο δεν διευκρινίζεται ο φορέας εκπόνησης νέων μελετών εκτίμησης τουριστικής φέρουσας ικανότητας και των Σχεδίων Διαχείρισης Τουριστικών Προορισμών (ΣΔΤΠ). Σημειώνεται επίσης ότι τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια εκπονούνται ανά την Ελλάδα με συγκεκριμένο συμβατικό αντικείμενο και αυστηρά χρονοδιαγράμματα  και βρίσκονται σε διαφορετική φάση εξέλιξης, οπότε ανακύπτουν ερωτήματα για τη δυνατότητα προσαρμογή τους.

  • Στην απουσία των Δήμων από τον στρατηγικό σχεδιασμό

Με δεδομένο ότι οι Ο.Τ.Α. πρώτου βαθμού απουσιάζουν από τη στρατηγική που εκφράζεται μέσω του νέου Πλαισίου αλλά και την υλοποίησή της, είναι σκόπιμο να προβλεφθεί η δημιουργία Φορέων Διαχείρισης Τουριστικού Προορισμού (Tοurismus) κατά τα Ευρωπαϊκά πρότυπα για την ενεργό συμμετοχή και συνδιαμόρφωση του τουριστικού προϊόντος από τους Ο.Τ.Α., τους τοπικούς φορείς και τους ασχολούμενους άμεσα ή έμμεσα με τον τουρισμό.

Only in

Τι είναι ο Διάδρομος της Φιλαδέλφειας και ο Διάδρομος Νετζαρίμ που «κολλάνε» τις διαπραγματεύσεις στη Γάζα 

Ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα συνεχίζεται χωρίς σταματημό με το επίσημο νούμερο των νεκρών να έχει φτάσει τις 40.334 - Αδιέξοδο υπάρχει στις διαπραγματεύσεις

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 26 Αυγούστου 2024