Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός είχε συνάντηση εργασίας στο Υπουργείο Οικονομικών, με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκο Παπαθανάση και τη Γενική Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων Κατερίνα Οικονόμου, παρουσία και του Εκτελεστικού Γραμματέα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας Χρήστου Μούτσιου.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν όλα εκείνα τα κομβικά αναπτυξιακά και άλλα έργα που έχει ανάγκη η Στερεά Ελλάδα και έχει εκφραστεί η κυβερνητική βούληση για τη χρηματοδότηση και την υλοποίησή τους. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η Περιφέρεια μεταξύ άλλων, συζητήθηκαν εκτενώς τα εξής:

  • Παράκαμψη Βασιλικού. Έργο, που έχει ήδη απολύτως ώριμες μελέτες και ζητούμενο είναι να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση για να γίνει πράξη η σημαντική δέσμευση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την Π.Ε. Εύβοιας και όλη την Στερεά Ελλάδα.
  • ⁠Επέκταση ΧΥΤΑ Λαμίας. Διαθέτει επίσης πλήρεις μελέτες και -σε συνεργασία με το συναρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας- αναμένεται άμεσα η έκδοση σχετικής πρόσκλησης ένταξης και χρηματοδότησης.
  • Δημιουργία ΧΥΤΥ Χαλκίδας. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση των απαραίτητων μελετών από πλευράς ΦοΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας, θα εξευρεθεί χρηματοδότηση με αντίστοιχη διαδικασία.
  • Παραλίμνιος αγωγός Μόρνου. Ένα έργο εθνικού και όχι μόνο τοπικού χαρακτήρα, που είχε ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης, δημοπρατήθηκε και λίγο πριν την υπογραφή της σύμβασης κατασκευής, πρέπει να διασφαλιστεί οριστικά από πλευράς πόρων.
  • Χιονοδρομικό Κέντρο Καρπενησίου, μαρίνες Σκύρου και Ροβιών. Έργα που υποβλήθηκαν στο Ταμείο Ανάκαμψης προκειμένου να ενταχθούν και να χρηματοδοτηθούν την επόμενη περίοδο.

Τα πάγια αιτήματα της Περιφέρειας

Συζητήθηκαν επίσης, βασικά και πάγια αιτήματα για την υλοποίηση έργων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, από εθνικούς πόρους, όπως είναι:

  • Η εκταμίευση χρημάτων από το εγκεκριμένο όριο πληρωμών της Περιφέρειας. Αναμένεται σχετική έγκριση στις αρχές Σεπτεμβρίου.
  • Η αύξηση του ορίου πληρωμών της Περιφέρειας. Αίτημα, που εξετάζεται σύμφωνα με τις δυνατότητες του κρατικού προϋπολογισμού.