Δευτέρα 26 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
ΠΑΣΟΚ: Αδιανόητο να μην παραταθεί η αναστολή πλειστηριασμών για τους Θεσσαλούς πλημμυροπαθείς

ΠΑΣΟΚ: Αδιανόητο να μην παραταθεί η αναστολή πλειστηριασμών για τους Θεσσαλούς πλημμυροπαθείς

«Οι πλημμυροπαθείς ακόμα περιμένουν να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την πλήρη καταβολή των αποζημιώσεων που δικαιούνται», τονίζει η γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ Ευαγγελία Λιακούλη

Την άμεση παράταση της αναστολής των πλειστηριασμών σε βάρος των πλημμυροπαθών της Θεσσαλίας ζήτησε με ερώτησή της προς τον αρμόδιο υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη η γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και βουλευτής Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη.

Όπως σημειώνει η Λαρισαία Βουλευτής στην ερώτησή της «οι πλημμύρες των Daniel και Elias τον Σεπτέμβριο του 2023, έφεραν τη Θεσσαλία αντιμέτωπη με μια πρωτοφανή καταστροφή. Δεκαεπτά συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους, η γεωμορφολογία της περιοχής άλλαξε εν μία νυκτί, υποδομές, σπίτια και καλλιέργειες καταστράφηκαν, η τοπική οικονομία δέχθηκε ανυπολόγιστο πλήγμα. Σήμερα, ένα χρόνο μετά τις πλημμύρες, η Θεσσαλία ακόμα μετρά τις ανοιχτές πληγές της. Οι πλημμυροπαθείς ακόμα περιμένουν να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την πλήρη καταβολή των αποζημιώσεων που δικαιούνται, ενώ απουσιάζει παντελώς εθνικής τάξης σχέδιο ανασυγκρότησης της περιοχής, που θα αντιμετωπίζει τα προβλήματα με τρόπο ολιστικό και σύμφωνα με τα δεδομένα που διαμορφώνει η κλιματική αλλαγή. Την ίδια στιγμή, η ξηρασία, ο παρατεταμένος καύσωνας, η λειψυδρία αλλά και η εξάπλωση της πανώλης των αιγοπροβάτων, έφεραν και πάλι τη Θεσσαλία σε βαθιά κρίση, χωρίς να έχει υπάρξει έως σήμερα συγκεκριμένη στρατηγική για την αντιμετώπισή τους και την αποζημίωση των πληγέντων. Οι Θεσσαλοί βρίσκονται σε “στάση αναμονής”, περιμένοντας από την Κυβέρνηση την υλοποίηση μέτρων για την αποκατάσταση της κανονικότητας στην καθημερινότητά τους και τη διασφάλιση της παραγωγικής συνέχειας της Θεσσαλίας. Οι μεγάλες ζημιές που υπέστησαν ιδιώτες, επιχειρήσεις, αγρότες και κτηνοτρόφοι, σε συνδυασμό με τα νέα πλήγματα στην τοπική οικονομία και παραγωγή, έχουν ανατρέψει πλήρως τον προσωπικό και οικονομικό τους προγραμματισμό. Έτσι, διάχυτη είναι και η ανησυχία για την ανταπόκριση στις υποχρεώσεις τους ιδίως απέναντι στο Δημόσιο και τις τράπεζες, που ανά πάσα στιγμή μπορεί να τους φέρουν αντιμέτωπους με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς. Με υπουργικές αποφάσεις του προηγούμενου Νοεμβρίου και Μαρτίου, είχε οριστεί η αναστολή διενέργειας κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης επί της κινητής ή ακίνητης περιουσίας των πληγέντων από τις πλημμύρες ιδιωτών και επιχειρήσεων, αναστολή ωστόσο η οποία πρόκειται να λήξει την 4η/ 9/2024 ή την 6η/9/2024 ανά περίπτωση. Σε λίγες μέρες λοιπόν, οι πληγέντες πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας, που βιώνουν την εγκατάλειψη εκ μέρους της Πολιτείας και ακόμη προσπαθούν να χτίσουν τη ζωή και την καθημερινότητά τους από την αρχή, θα είναι ευάλωτοι απέναντι σε πράξεις εκτέλεσης σε βάρος της περιουσίας τους».

«Σκοπεύει το υπουργείο να χορηγήσει παράταση στην αναστολή των πράξεων εκτέλεσης»

Η γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ –  ΚΙΝΑΛ καταλήγει ότι με τα δεδομένα αυτά, απαιτείται η άμεση κινητοποίηση του υπουργείου και η παράταση της αναστολής των πράξεων εκτέλεσης, ένα αίτημα που έχει ρητά εκφράσει και η Περιφέρεια Θεσσαλίας, χωρίς έως σήμερα να έχει υπάρξει καμία επίσημη απάντηση εκ μέρους της κυβέρνησης.

Ρωτά, δε, συγκεκριμένα τον αρμόδιο υπουργό αν «σκοπεύει το υπουργείο να χορηγήσει παράταση στην αναστολή των πράξεων εκτέλεσης σε βάρος των πλημμυροπαθών της Θεσσαλίας και αν ναι σε ποιο χρονοδιάγραμμα, δεδομένου ότι βρισκόμαστε κοντά στην εκπνοή του χρόνου; Πότε θα ολοκληρωθεί η καταβολή των αποζημιώσεων στους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας, που σήμερα βρίσκεται σε εκκρεμότητα;»

Only in

Μάτι: «Παλεύαμε μόνοι μας να σωθούμε» λένε οι κάτοικοι

Η δευτεροβάθμια δίκη ξεκίνησε πάλι, έπειτα από διακοπή λόγω θερινών διακοπών, με όσους επέζησαν να μιλούν για την απουσία του κρατικού μηχανισμού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 26 Αυγούστου 2024