Τα μηνύματα των υποψήφιων «μονομάχων» του ΠΑΣΟΚ
Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι υποψήφιοι πρόεδροι για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Τα μηνύματα που στέλνουν
- Κίνα: Αυτοκίνητο έπεσε επάνω σε πλήθος έξω από δημοτικό σχολείο – Τουλάχιστον 10 τραυματίες
- Θα «σπάσει» η Ελλάδα το καλούπι του δεξιού λαϊκισμού στην ΕΕ;
- Tη Georgia O’ Keeffe δεν την ένοιαζε που είχε 58 χρόνια διαφορά με τον Juan Hamilton
- Το ΠΑΣΟΚ πολιορκεί το κέντρο που «χάνει» η ΝΔ και τη βαφτίζει «γαλάζιο ΣΥΡΙΖΑ»
Με φουλ πρόγραμμα περιοδειών πλέον οι υποψήφιοι στοχεύουν όλο και περισσότερο στο να απαντούν στις αγωνίες και τις αδυναμίες που τους καταλογίζονται.
Έτσι, ο Νίκος Ανδρουλάκης απαντά για τη «συνταγή» του και τα εκλογικά αποτελέσματα του ΠΑΣΟΚ, η Άννα Διαμαντοπούλου θυμίζει τους δεσμούς της με το κόμμα, ο Παύλος Γερουλάνος βρίσκει το κοινό νήμα ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τους Δημοκρατικούς κι ο Χάρης Δούκας ανάμεσα στο κόμμα και τον δήμο.
Νίκος Ανδρουλάκης: «Η φανέλα είναι η προτεραιότητα»
Η έμμεση αλλά σαφής αναφορά του Νίκου Ανδρουλάκη στην πασοκική «φανέλα» από την ομιλία του στη Ζάκυνθο έδωσε τόνο για το μέλλον της εσωκομματικής αντιπαράθεσης.
«Για εμάς που μείναμε στα δύσκολα, η φανέλα είναι η προτεραιότητα» είπε. Εξηγώντας, με αιχμηρό τρόπο, πως «αν νομίζουν κάποιοι ότι κάναμε όλον αυτόν τον αγώνα να φτάσουμε στο 13,15% από το 8,32% με κόντρα όλη τη διαπλοκή, για να καλέσουν όσους κάναμε υπουργούς αλλά μόλις έχασαν την καρέκλα πήγαν να γίνουν υπουργοί του Τσίπρα και του Μητσοτάκη, να ξέρουν ότι υπάρχουν και θεματοφύλακες.
Αν νομίζουν ότι θα γίνει η μεγάλη Δημοκρατική Παράταξη με τυχοδιώκτες, κάνουν λάθος.
Θα αντιτείνει κάποιος: «Ωραία, τα λες, αλλά δεν πρέπει να νικήσουμε τη ΝΔ;». Απαντώ: Θα τη νικήσουμε όπως το κάναμε ήδη στην Κρήτη. Δεν επέστρεψαν στην Κρήτη οι παλιοί υπουργοί που μας «πούλησαν». Ο λαός επέστρεψε. Η αυτοδιοίκηση και τα επιμελητήρια επέστρεψαν».
Χάρης Δούκας: «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση να μην είναι επαίτης»
Στα περί συμβατότητας των ιδιοτήτων του, ως δημάρχου κι υποψηφίου προέδρου του ΠΑΣΟΚ, απάντησε ο Χάρης Δούκας, μιλώντας στο Καρπενήσι. Υποστήριξε ότι ο λόγος που τον «χτυπούν» είναι ότι υποστηρίζει την αποκέντρωση «όπως συμβαίνει και στην Ευρώπη» των πόλεων και περιφερειών ώστε «να μπορέσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση να μην είναι επαίτης, αλλά να έχει δύναμη και να λογοδοτεί στους πολίτες». «Να βλέπετε τα έργα, να γίνονται στην περιοχή σας με συγκεκριμένο προϋπολογισμό που θα γνωρίζετε σε κάθε πόλη σε κάθε χωριό, να υπάρχουν στις ορεινές περιοχές ειδικές προδιαγραφές» πρόσθεσε, «να μη χρειάζεται να παρακαλάτε υπουργούς, να πηγαίνετε στο αθηνοκεντρικό κράτος. Και τα λέει αυτά ο δήμαρχος της Αθήνας. Και αυτό δεν τους αρέσει». Ως προς τα εσωκομματικά, τόνισε πως «πρέπει να πιστέψουμε σε μια συλλογική διαδικασία και σε μια ηγεσία, η οποία θα δίνει δύναμη και φωνή στους φίλους και στα μέλη του ΠΑΣΟΚ» διατυπώνοντας την αιχμή ότι «η ενότητα δεν είναι σιωπητήριο, ούτε ησυχαστήριο».
Παύλος Γερουλάνος: «Η ατάκα πρέπει να έχει πολιτικό περιεχόμενο»
Συνέδρια ΠΑΣΟΚ σαν τα παλιά, ζήτησε ο Παύλος Γερουλάνος (μιλώντας στο Mega) εμπνεόμενος από την πρόσφατη εμπειρία του στο συνέδριο των Δημοκρατικών στο Σικάγο. «Είναι καιρός που τα συνέδρια του ΠΑΣΟΚ δεν είναι στο ίδιο επίπεδο εμβάθυνσης σε επίπεδο πολιτικής» είπε, σχολιάζοντας πως «από τα μνημόνια και μετά τα συνέδρια έχουν γίνει υποτονικά υπό αυτή την έννοια. Είναι σημαντικό να επιστρέψει αυτό γιατί γίνεται ουσιαστική δουλειά. Καλή η τηλεόραση, καλή η ατάκα αλλά η ατάκα για να πιάσει τόπο θα πρέπει να έχει πολιτικό περιεχόμενο». Ερωτηθείς για τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ, ο Γερουλάνος ξεκαθάρισε πως δεν είναι δουλειά των στελεχών άλλων κομμάτων να σχολιάσουν. Επί της αρχής, βέβαια, τόνισε πως δεν είναι πως «αν θέλουμε να μιλήσουμε για έναν πόλο που θα κοιτάξει τον κ. Μητσοτάκη στα μάτια και θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές, θα πρέπει να κοιτάξει ο καθένας το «σπίτι» του, να κάνει τις αναγκαίες αλλαγές», εκτιμώντας πως και ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Αριστερά έχουν πολύ σοβαρά στελέχη.
Άννα Διαμαντοπούλου: «Ξαναχτύπησε» με δύο ακόμη ανοιχτές επιστολές
Μετά την επιστολή της στα στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η Αννα Διαμαντοπούλου «ξαναχτύπησε» με δύο ακόμη ανοιχτές επιστολές, προς τους υποψήφιους βουλευτές και ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ, αλλά και προς τους γραμματείς και τα μέλη των νομαρχιακών και συντονιστικών επιτροπών του ΠΑΣΟΚ. Και στις δύο αναφέρεται, βεβαίως, εκτενώς στην προσωπική διαδρομή της στο κόμμα, υπογραμμίζοντας ειδικότερα ότι επιθυμεί «ευγενή άμιλλα» και διάλογο επί των προγραμματικών θέσεων του κάθε υποψηφίου, με «την ανάδειξη των θεσμών ως βασικό πυρήνα της ιδεολογικής και αξιακής μας ταυτότητας». «Αναλαμβάνω την ευθύνη να το κάνω πράξη», προσθέτει και στις δύο επιστολές, «μέσα από έναν όμορφο και πολιτισμένο αγώνα ανταλλαγής θέσεων και απόψεων με τους συνυποψηφίους μου», τονίζοντας, παράλληλα, τη σημασία που έχουν τα οργανικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ στην υποστήριξη των θέσεων του κόμματος στην κοινωνία. Το λες και διακήρυξη κομματικής πίστης από μια υποψήφια που ως βασική «κατηγορία» εναντίον της έχει την απουσία της.
Μιχάλης Κατρίνης: Οι απέχοντες και η ανάγκη για ενότητα
Κάλεσμα στους πολίτες που απείχαν απο τις εκλογές εκτίμησε ότι πρέπει να γίνει ο Μιχάλης Κατρίνης: «Με ενδιαφέρουν τα 3,5 εκατομμύρια πολιτών που απείχαν από τις εκλογές γιατί δεν είχαν τι να ψηφίσουν» είπε, μιλώντας στη Σαντορίνη.
«Εχουν αυτοί μια κοινή αγωνία, είναι άνθρωποι με τους οποίους πρέπει να έρθουμε κοντά. Είναι οι πολίτες που θα στηρίξουν τη μεγάλη παράταξη. Είναι μια νέα και μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία που αναζητά ελπίδα και πολιτική έκφραση». H Νάντια Γιαννακοπούλου από τη μεριά της (μιλώντας στην ΕΡΤ), εκτίμησε ότι η εσωκομματική διαδικασία μπορεί να ενισχύσει και να ενώσει ακόμη περισσότερο το ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι είναι «ευθύνη του ΠΑΣΟΚ, όχι απλά δυνατότητα, το να μπορέσει να γίνει η ισχυρή δύναμη της αντιπολίτευσης». Υποστήριξε δε ότι στις περιοδείες της εισπράττει ένα πολύ έντονο ενδιαφέρον και ένα πολύ θετικό κλίμα για τη διαδικασία εκλογής προέδρου.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις