Δευτέρα 26 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Ο πήχης στα 6 μέτρα ήταν το εύκολο κομμάτι

Ο πήχης στα 6 μέτρα ήταν το εύκολο κομμάτι

Ο Εμμανουήλ Καραλής είναι πλέον και με τη βούλα ο πρώτος Έλληνας αθλητής που πέρασε τα 6 μέτρα στο επί κοντώ

Ο Εμμανουήλ Καραλής χρειάστηκε πρώτα να περάσει τον πήχη της κατάθλιψης, και των σκοτεινών σκέψεων που τον βασάνιζαν. Και μετά τα 6 μέτρα φάνταζαν σαν μια βόλτα στο πάρκο.

Ναι ο μεγάλος πρωταθλητής μας και χάλκινος ολυμπιονίκης είναι πλέον και με τη βούλα ο πρώτος Έλληνας αθλητής που πέρασε τα 6 μέτρα στο επί κοντώ.

Ένα αγώνισμα στο οποίο η χώρα μας έχει τεράστια παράδοση εδώ και δεκαετίες, από τον Γιώργο Ρουμπάνη με το πρώτο χάλκινο μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες στη Μελβούρνη το 1956 (με επίδοση 4.50) και τον παγκόσμιο ρέκορντμαν Χρήστο Παπανικολάου (ο οποίος στις 24 Οκτωβρίου 1970, στο Στάδιο Γεώργιος Καραϊσκάκης έκανε παγκόσμιο ρεκόρ στο άλμα επί κοντώ πηδώντας 5 μέτρα και 49 εκατοστά) μέχρι τον Παγκόσμιο Πρωταθλητή στον κλειστό στίβο Κώστα Φιλιππίδη (με 5.80 το 2014 στο Σόποτ της Πολωνίας).

Ο Εμμανουήλ Καραλής έγραψε το όνομά του με χρυσά γράμματα και αυτός στο αγώνισμα και μετά από τα πρώτα μετάλλια σε μεγάλες διοργανώσεις (με κορυφαίο το χάλκινο στο Παρίσι πρόσφατα στους Ολυμπιακούς Αγώνες) ήρθε και το άλμα στα 6 μέτρα το οποίο το γυρόφερνε τον τελευταίο καιρό είναι αλήθεια.

Μοιάζει εντυπωσιακό αλλά οι άνθρωποι που έχουν ζήσει το Μανόλο γνωρίζουν καλά ότι το να περάσει τα 6 μέτρα ήταν το εύκολο κομμάτι, σε αντίθεση με τον αγώνα που έδωσε για να ξεπεράσει την κατάθλιψη από όλα αυτά που είχε ζήσει εδώ στην Ελλάδα από μαθητής ακόμα.

Ήταν 19 Αυγούστου του 2022, λίγο μετά την αποτυχία του να προκριθεί στον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος του Μονάχου όταν, με μια μακροσκελή κατάθεση ψυχής μέσω ανάρτησης στα social media, έκανε γνωστό πως θα σταματήσει για λίγο καιρό από τους αγώνες, για να βοηθήσει την ψυχική του υγεία, καθώς είχε «βυθιστεί» στο άγχος και την κατάθλιψη.

«Έπειτα από ένα τραυματισμό, που υπέφερα, κατά τη διάρκειας της σεζόν στον κλειστό στίβο, ακολούθησαν μια σειρά από περιστατικά, που κατάφεραν να μειώσουν εντελώς το ηθικό μου.

Για πρώτη φορά φέτος έπαθα μια πλήρη κρίση πανικού, που κατά συνέπεια με έκανε να βυθιστώ σε άγχος και κατάθλιψη για αρκετό καιρό.

Πίεσα τον εαυτό μου πολύ σκληρά για να αντιστρέψω αυτήν την κατάσταση, αλλά αυτό απλώς έκανε τα πράγματα χειρότερα και δυστυχώς o «κακός» Μανόλο κυριάρχησε περισσότερο.

Ανάγκασα τον εαυτό μου να συνεχίσει τη σεζόν και προσπάθησα να σκέφτομαι θετικά και να απολαμβάνω τους αγώνες όπως πάντα κάνω, αλλά πάντα ένιωθα χαμένος και χωρίς κίνητρο.

Είμαι κουρασμένος και πλήρης εξαντλημένος. Είμαι στο τέλος της περιόδου. Χρειάζομαι λίγη ξεκούραση, πρέπει να επικεντρωθώ στην ψυχική μου υγεία για λίγο. Χρειάζομαι να κάνω ένα διάλειμμα για να βρω πίσω το χαμόγελό μου», ανέφερε στην ανάρτησή του, συγκλονίζοντας.

Ιδιαίτερα με την φράση ο «κακός» Μανόλο κυριαρχούσε περισσότερο!

Γεννημένος και μεγαλωμένος στην Αθήνα, δέχθηκε έντονο μπούλινγκ κατά την εφηβική του ηλικία, ενώ τόσο ο ίδιος όσο και η αδελφή του Αγγελική έγιναν αποδέκτες ρατσιστικών σχολίων, λόγω της καταγωγής τους (ο πατέρας του και προπονητής του πλέον Χάρης κατάγεται από τον Πύργο Ηλίας, ενώ η μητέρα του Σάρα από την Ουγκάντα, και με τους δύο να είναι πρώην αθλητές).

Τον Μάιο του 2019, ο 19χρονος τότε Καραλής, προέβη σε καταγγελία κατά του ομοσπονδιακού προπονητή στίβου, Δημήτρη Κυττέα, λέγοντας ότι είχε δεχθεί πολλά ρατσιστικά και υποτιμητικά σχόλια, τόσο για την καταγωγή του όσο και για το χρώμα του. Μάλιστα, αυτή ήταν η δεύτερη φορά, που είχε προβεί σε καταγγελία κατά του συγκεκριμένου προπονητή, αφού είχε προηγηθεί εκείνη το 2017.

Όμως για τον Μανόλο ήταν κάτι σύνηθες, αφού από το σχολείο γίνονταν αυτά και όπως έχει πει σε παλαιότερη συνέντευξή του:

«Η πρώτη μου επίθεση ήταν όταν ήμουν στο Δημοτικό με την αδελφή μου και μια ομάδα παιδιών ερχόντουσαν και μας έλεγαν «πηγαίνετε στη χώρα σας. Τι θέλετε εδώ;». Μας έσπρωχναν. Πηγαίναμε με την αδελφή μου σε ένα παγκάκι και κλαίγαμε. Τα παιδάκια αυτά μας έσπρωχναν, κλαίγαμε σε ένα παγκάκι. Αυτό γινόταν πολύ καιρό και η αδελφή μου που είναι πιο δυνατή από εμένα…

Είμαστε δίδυμοι με την αδελφή μου. Μας χτυπήσανε! Μετά από κάποια στιγμή η αδελφή μου είπε στη μητέρα μου «μαμά γίνεται αυτό στο σχολείο». Η μητέρα μου πήγε στη διευθύντρια του σχολείου και είπε τι γίνεται και από εκείνη την ημέρα σταμάτησαν».

Ο Εμμανουήλ Καραλής, θα μπορούσε κάλλιστα να είχε εγκαταλείψει, να είχε κλειστεί στο σπίτι του να «εξαφανιστεί» από τους στίβους, αλλά δεν το έκανε. Έχοντας δίπλα του πολύτιμους στυλοβάτες τους γονείς του και την αδελφή του σε κάθε δυσκολία, αυτός επιχειρούσε και έβγαινε πάλι μπροστά.

Το 2022, λύγισε για λίγο, έκανε πίσω αλλά για πολύ μικρό διάστημα. Ξαναέσφιξε τα δόντια, βγήκε μπροστά και το μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό κλειστού της Κωνσταντινούπολης (ασημένιο, με 5.80, το πρώτο του σε μεγάλη διοργάνωση) το 2023 ήταν αυτό που γύρισε το διακόπτη για τα καλά για τον πρωταθλητή του Ολυμπιακού.

Από τότε ο Μανόλο κάνει αυτό που ξέρει καλά πετάει (Fly Manolo) ψηλά και ταβάνι του είναι ο ουρανός. Και ακριβώς όταν έχει τέτοια ψυχολογία τα 6 μέτρα φάνταζαν ως ένα χαμηλό εμπόδιο. Καθώς ήδη είχε νικήσει το πιο ψηλό εμπόδιο της ζωής του και είχε βγει νικητής.

Τώρα είναι πλέον ώρα για να χαμογελάει μόνο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ξεχνάει.

Για αυτό και μετά το μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι δάκρυσε από συγκίνηση και συγκίνησε και ο ίδιος με τις δηλώσεις του:

«Τώρα που ηρέμησα, σκέφτομαι ό,τι έχω περάσει ως αθλητής, ως άνθρωπος. Τις δυσκολίες, την κατάθλιψη, τον ρατσισμό, τους τραυματισμούς. Μπορώ να πω ότι όλα αυτά με έκαναν τον άνθρωπο που είμαι τώρα. Δυνατό, με αυτοπεποίθηση, ένας τρίτος ολυμπιονίκης. Δεν είμαι ειδικός, ξεπερνάω στιγμές, θα έχω κι άλλες καλές και κακές. Είμαι 24.

Αυτό που θέλω να πω στα νέα παιδιά, είναι να πιστεύουν στα όνειρά τους. Είναι πάρα πολύ δύσκολος αυτός ο κόσμος, αλλά με επιμονή και με υπομονή, με πίστη στον εαυτό σου, θα κάνεις πράγματα.

Θέλω να ευχαριστιέμαι τον αγώνα, θέλω να μπαίνω με την καρδιά μου και με την ψυχή μου. Ήθελα ένα μετάλλιο, το είχα πει στην οικογένειά μου. Το πίστευα και όταν βλέπεις γύρω σου τους ανθρώπους σου να πιστεύουν σε εσένα, όλα γίνονται αληθινά. Τα κατάφερα, έβαλα τα κλάματα με τους γονείς μου, τους ευχαρίστησα για την πίστη και για την ενέργεια που μου έχουν δώσει όλα αυτά τα χρόνια. Δεν το έχω καταλάβει ακόμα, δεν έχω καταλάβει τι έχω κάνει, μόλις πάω στο Ολυμπιακό Χωριό θα μου το δώσουν να το καταλάβω».

Μπράβο ρε μάγκα, γιατί αξίζεις κάθε επιτυχία.

Παρά τα όσα έχει βιώσει, πάντως, δεν «μάσησε». Δεν είναι στο DNA του άλλωστε! Ένα παιδί, το οποίο από μικρό έχει μάθει να παλεύει και να διακρίνεται στα Ευρωπαϊκά και Παγκόσμια πρωταθλήματα στις μικρές ηλικιακές ομάδες.

Το μετάλλιο στην Κωνσταντινούπολη είναι μόνο η αρχή μιας λαμπρής και σπουδαίας καριέρας για τον Μανώλη. Η δήλωση, που έκανε μετά τον τελικό, πως αφιερώνει το μετάλλιο σε εκείνον, αποκαλύπτει το πόση δουλειά έχει ρίξει -πρωτίστως- με τον ίδιο του τον εαυτό!

Άλλωστε, δεν είναι κακό και κατακριτέο να κάνεις ένα διάλειμμα όταν το έχεις πραγματικά ανάγκη. Όποιος και αν είσαι, από όπου και αν προέρχεσαι ή ανήκεις. Το κακό είναι να μην επιστρέψεις. Ο Μανόλο, όμως, επέστρεψε με πολύ θόρυβο!

«Το πήραμε! Είναι κάτι, που ήθελα πάντα, ένα μετάλλιο σε Ευρωπαϊκό. Από πέρυσι. Είμαι ευτυχισμένος, που κατάφερα να είμαι σε θέση να είμαι ξανά χαρούμενος. Το αφιερώνω σε μένα! Είναι μία αρχή μιας μεγάλης καριέρας».

«Τώρα που ηρέμησα, σκέφτομαι ό,τι έχω περάσει ως αθλητής, ως άνθρωπος. Τις δυσκολίες, την κατάθλιψη, τον ρατσισμό, τους τραυματισμούς. Μπορώ να πω ότι όλα αυτά με έκαναν τον άνθρωπο που είμαι τώρα. Δυνατό, με αυτοπεποίθηση, ένας τρίτος ολυμπιονίκης. Δεν είμαι ειδικός, ξεπερνάω στιγμές, θα έχω κι άλλες καλές και κακές. Είμαι 24.

Αυτό που θέλω να πω στα νέα παιδιά, είναι να πιστεύουν στα όνειρά τους. Είναι πάρα πολύ δύσκολος αυτός ο κόσμος, αλλά με επιμονή και με υπομονή, με πίστη στον εαυτό σου, θα κάνεις πράγματα.

Θέλω να ευχαριστιέμαι τον αγώνα, θέλω να μπαίνω με την καρδιά μου και με την ψυχή μου. Ήθελα ένα μετάλλιο, το είχα πει στην οικογένειά μου. Το πίστευα και όταν βλέπεις γύρω σου τους ανθρώπους σου να πιστεύουν σε εσένα, όλα γίνονται αληθινά. Τα κατάφερα, έβαλα τα κλάμματα με τους γονείς μου, τους ευχαρίστησα για την πίστη και για την ενέργεια που μου έχουν δώσει όλα αυτά τα χρόνια. Δεν το έχω καταλάβει ακόμα, δεν έχω καταλάβει τι έχω κάνει, μόλις πάω στο Ολυμπιακό Χωριό θα μου το δώσουν να το καταλάβω.

Ο Εμμανουήλ Καραλής κατάφερε για άλλη μια φορά να κάνει υπερήφανους τους Έλληνες αφού κέρδισε το χάλκινο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι 2024.

Ο Έλληνας πρωταθλητής κατάφερε να «πετάξει» στο άλμα επί κοντώ και να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα.

Ωστόσο, ο ίδιος έχει μιλήσει στο παρελθόν για το μπούλινγκ που έχει δεχθεί, τις «επιθέσεις» από προπονητή του μέχρι τη στιγμή που αποφάσισε να προχωρήσει σε καταγγελία.

Στον δρόμο μερικές φορές όποτε βγαίνω περίεργα βλέμματα ή να λένε «μαύρε πήγαινε στη χώρα σου». Ευτυχώς η οικογένειά μου με μεγάλωσε με τρόπο που να λαμβάνω μόνο την αγάπη και να μην βάζω μέσα μου την κακία και το μίσος!

Σε ηλικία των 14 μου ξεκίνησε, άκουγα λόγια και δεν καταλάβαινα τι σήμαινε αν ήταν για κακό όλο αυτό. Στην ηλικία των 15 ξεκίνησαν οι πιο σοβαρές λέξεις, τα πιο κακά βλέμματα. Αλλά ήταν πολύ δύσκολο. Από τα 14 πηγαίνω σε ψυχολόγους μέχρι και σήμερα. Έχουν γίνει αρκετά πράγματα. Και μέσα στην προπόνηση και μέσα στους αγώνες. Είναι πράγματα που έχω ξεχάσει και κοιτάω μπροστά μου και θέλω να κάνω την προπόνηση με ηρεμία.

Ήθελε να βλάψει την οικογένειά μου με κακούς τρόπους. Είπε και έκανε πολύ άσχημα στη μητέρα μου και μας στεναχώρησαν πάρα πολύ. Είπα ότι πρέπει να μιλήσω, να κάνω κάτι εκείνη την στιγμή (σσ καταγγελία). Πρέπει να μιλήσουμε στον οποιονδήποτε γιατί σίγουρα υπάρχει λύση και θα βρεθεί η λύση μόνο αν μιλήσεις και δεν αφήσεις όλο αυτό το πράγμα να σε βυθίσει».

Only in

«Σχόλασα...»: Σε ισχύ στην Αυστραλία το δικαίωμα των εργαζομένων «να αποσυνδέονται» από τη δουλειά τους

«Σήμερα είναι μια ιστορική ημέρα για τους εργαζόμενους» στην Αυστραλία

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 26 Αυγούστου 2024