Τρίτη 27 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Γαλλία: Αρνείται πεισματικά να ορίσει κυβέρνηση υπό την ηγεσία της Αριστεράς ο Μακρόν

Γαλλία: Αρνείται πεισματικά να ορίσει κυβέρνηση υπό την ηγεσία της Αριστεράς ο Μακρόν

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν απέκλεισε την πιθανότητα ορισμού κυβέρνησης υπό το «Νέο Λαϊκό Μέτωπο» παρά το γεγονός ότι η συμμαχία κέρδισε τον μεγαλύτερο αριθμό εδρών στις βουλευτικές εκλογές του Ιουλίου.

«Μπλόκο» στο σχηματισμό κυβέρνησης υπό την ηγεσία του αριστερού μπλοκ από τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν συντηρεί το πολιτικό αδιέξοδο. Ο χαμένος των βουλευτικών εκλογών του Ιουλίου επικαλέστηκε για την απόφαση του τη «θεσμική σταθερότητα» εκτιμώντας πως μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία της Αριστεράς θα βρει εμπόδια «από όλες τις άλλες ομάδες που εκπροσωπούνται στην Εθνοσυνέλευση» και κάλεσε σε νέο γύρο συνομιλιών την Τρίτη (27/08).

Οι κάλπες του Ιουλίου ανέδειξαν στη νέα Βουλή των 577 εδρών πρώτο κόμμα το «Νέο Λαϊκό Μέτωπο» (NFP) με περισσότερες από 190 έδρες. Ακολούθησε ο κεντρώος σχηματισμός του Μακρόν με περίπου 160 έδρες και ο ακροδεξιός σχηματισμός της Λεπέν με 140 έδρες.

Νέος γύρος συνομιλιών είναι προγραμματισμένος για την Τρίτη, 27 Αυγούστου

Ο Γάλλος πρόεδρος φέρεται προσηλωμένος στην ιδέα να φρενάρει την «Ανυπότακτη Γαλλία», βασική συνιστώσα του «Νέο Λαϊκού Μετώπου» και καλεί σοσιαλιστές, οικολόγους και κομμουνιστές να «συνεργαστούν με άλλες πολιτικές δυνάμεις».

Οργή στην «Ανυπότακτη» Γαλλία

Η στάση που τηρεί ο Μακρόν έχει εξοργίσει το ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα της Γαλλία με τον συντονιστή του, Μανουέλ Μπομπάρ, να μιλά ανοιχτά για ένα «απαράδεκτο αντιδημοκρατικό πραξικόπημα».

Ο ηγέτης της «Ανυπότακτης Γαλλίας», Ζακ Λικ Μελανσόν, έγραψε στο X ότι ο Μακρόν δημιούργησε «μια εξαιρετικά σοβαρή κατάσταση» και κάλεσε τους πολίτες και τους πολιτικούς να δώσουν μια «αποφασιστική και ισχυρή απάντηση».

Ο Μακρόν έχει αφήσει τον Γκαμπριέλ Ατάλ ως υπηρεσιακό πρωθυπουργό καθώς αναζητά ένα πρόσωπο ευρείας υποστήριξης που θα «επιβιώσει» σε μια ψήφο εμπιστοσύνης.

Ωστόσο, η πίεση είναι μεγάλη, καθώς η προθεσμία για την υποβολή του σχεδίου προϋπολογισμού (2025) απέχει λίγο περισσότερο από ένα μήνα.

Με το κλίμα να μυρίζει «μπαρούτι», ο Μπομπάρ, πριν μια εβδομάδα ανέφερε έριξε «βόμβα» στο τραπέζι υποστηρίζοντας πως θα εξαντλήσει όλα συνταγματικά μέσα που διαθέτει όπως η διαδικασία αποπομπής του προέδρου.

Η διαδικασία προβλέπεται στο άρθρο 68 του Γαλλικού Συντάγματος.

Η σχετική πρόταση πρέπει να κατατεθεί από το ένα δέκατο των βουλευτών και στη συνέχεια να ψηφιστεί από τα δύο τρίτα.

Με 72 βουλευτές, η «Ανυπότακτη Γαλλία», διαθέτει το ένα δέκατο των βουλευτών, ενώ εκείνοι που υποστηρίζουν τον πρόεδρο Μακρόν αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το ένα τρίτο των βουλευτών στην Εθνική Συνέλευση.

Only in

Η κυβέρνηση της ακρίβειας αυξάνει και τις τιμές στα φάρμακα και ο Γεωργιάδης «πανηγυρίζει»

Βαθύτερα το χέρι στην τσέπη θα βάλουν από σήμερα οι Έλληνες για να αγοράζουν φάρμακα. Αναλυτικά η λίστα με τις νέες αυξημένες τιμές που «χειροκροτεί» ο υπουργός Υγείας.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 27 Αυγούστου 2024