Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της προεδρίας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε χθες Κυριακή ότι η Ουάσιγκτον συνεχίζει στο Κάιρο τη διπλωματική προσπάθεια για να κλειστεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, προσθέτοντας ότι η αμερικανική κυβέρνηση ανησυχεί για τον κίνδυνο γενίκευσης του πολέμου στη Μέση Ανατολή (φωτογραφία του Reuters/Mohammed Salem, επάνω, από την κατεστραμμένη Γάζα).

Η κυβέρνηση του Μπάιντεν βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία μ’ αυτήν του Ισραήλ

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Χάλιφαξ (Νέα Σκοτία, Καναδάς), ο κ. Σάλιβαν επισήμανε ότι η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία μ’ αυτήν του Ισραήλ όσον αφορά τις εξελίξεις με τη Χεζμπολάχ, μετά τη χθεσινή νέα κλιμάκωση των εχθροπραξιών ανάμεσα στο λιβανικό ένοπλο κίνημα και τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις.

Νωρίτερα, το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, επικαλούμενο δυο πηγές στα αιγυπτιακά σώματα ασφαλείας, μετέδωσε ότι οι συνομιλίες με σκοπό την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας τερματίστηκαν χθες Κυριακή το βράδυ χωρίς συμφωνία, καθώς ούτε η Χαμάς, ούτε το Ισραήλ δέχθηκαν τη νέα πρόταση που τους υπέβαλαν οι μεσολαβητές.

Η Χαμάς κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι παρουσιάζουν μία ψεύτικη εικόνα για πρόοδο στις συνομιλίες εκεχειρίας για προεκλογικούς λόγους.

Απομακρύνεται η εκεχειρία

Η αντιπροσωπεία της οργάνωσης αποχώρησε από το Κάιρο, με τον υψηλόβαθμο αξιωματούχο Οσάμα Χαμντάν να δηλώνει ότι «δεν θα δεχθούμε συζητήσεις για αναιρέσεις από αυτά που συμφωνήσαμε στις 2 Ιουλίου ή νέους όρους».

Το ενδεχόμενο εκεχειρίας απομακρύνεται κι άλλο και όσο η αιματοχυσία συνεχίζεται η κατάσταση στη Μέση Ανατολή θα παραμένει κρίσιμη

Ο ανώτερος πολιτικός αναλυτής του Al Jazeera, Marwan Bishara, σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις σημείωσε ότι όσο το μέτωπο της Γάζας παραμένει ανοιχτό, η απειλή μιας περιφερειακής σύγκρουσης με καταστροφικά αποτελέσματα για όλους τους εμπλεκόμενους θα είναι παρούσα.