Γάζα: Οργανώσεις υπεράσπισης των δημοσιογράφων καλούν την ΕΕ να ασκήσει πίεση στο Ισραήλ
Οι οργανώσεις υπενθυμίζουν επίσης το γεγονός πως το Ισραήλ έχει ουσιαστικά απαγορεύσει στους ξένους δημοσιογράφους την πρόσβαση στη Λωρίδα της Γάζας
Εξήντα διεθνείς μη κυβερνητικές οργανώσεις και συνδικαλιστικές ενώσεις που υπερασπίζονται την ελευθερία του Τύπου ζητούν σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση να αναστείλει συμφωνία για το εμπόριο με το Ισραήλ, εν μέσω του πολέμου με τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, που οδεύει να συμπληρώσει ένδεκα μήνες, που έχει σημαδευτεί από βαριά πλήγματα στην ελευθερία του Τύπου και «άνευ προηγουμένου» αριθμό θανάτων εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης.
Ορισμένα από τα θύματα έγιναν στόχοι «στοχευμένων» επιθέσεων, καταγγέλλουν οι οργανώσεις
Μετά την επίθεση της παλαιστινιακής οργάνωσης σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου, η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου έλαβε σειρά μέτρων «για τον περιορισμό της ελευθερίας των μέσω ενημέρωσης, τα οποία στην πράξη οδήγησαν στην επιβολή καθεστώτος λογοκρισίας», υπογραμμίζουν ΜΚΟ και δημοσιογραφικές συνδικαλιστικές οργανώσεις, ανάμεσά τους η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ), οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF), το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW), η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (ΕΟΔ) και η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ) στην επιστολή τους.
«Στοχευμένες κυρώσεις»
Ζητούν από τον επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Τζουζέπ Μπορέλ και τον επίτροπο Εμπορίου Βάλντις Ντομπρόβσκις να προχωρήσουν στην αναστολή της συμφωνίας σύνδεσης —η οποία αφορά κυρίως τις εμπορικές συναλλαγές— και στην επιβολή «στοχευμένων κυρώσεων σε βάρος όσων ευθύνονται» για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Από την 7η Οκτωβρίου, έχουν βρει τον θάνατο στον πόλεμο αυτό πάνω από εκατό Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι, όπως και δυο Ισραηλινοί και τρεις Λιβανέζοι συνάδελφοί τους, κάτι που σημαίνει πως αυτή είναι η «πιο φονική περίοδος» για τους εργαζόμενους στον Τύπο εδώ και δεκαετίες. Ορισμένα από τα θύματα έγιναν στόχοι «στοχευμένων» επιθέσεων, καταγγέλλουν οι οργανώσεις.
Οι οργανώσεις υπενθυμίζουν επίσης το γεγονός πως το Ισραήλ έχει ουσιαστικά απαγορεύσει στους ξένους δημοσιογράφους την πρόσβαση στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς και τις «αυθαίρετες συλλήψεις» εργαζομένων στην ενημέρωση — έχουν γίνει τουλάχιστον 49.
«Ο αθροιστικός αντίκτυπος αυτών των παραβιάσεων είναι πως δημιουργούνται οι συνθήκες για κενό ενημέρωσης τη θέση της οποίας παίρνει η προπαγάνδα και η παραπληροφόρηση», επισημαίνουν οι ΜΚΟ που συνυπογράφουν το κείμενο.
Αξιώνουν ακόμη την υπεράσπιση της «ελευθερίας» των ΜΜΕ, «την προστασία της ζωής δημοσιογράφων» και τον «τερματισμό της ατιμωρησίας», ενόψει της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ την 29η Αυγούστου στις Βρυξέλλες.
Η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 1.199 άνθρωποι στο Ισραήλ, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα ισραηλινά δεδομένα. Άλλοι 251 άνθρωποι απήχθησαν εκείνη την ημέρα, από τους οποίους 105 συνεχίζουν να κρατούνται όμηροι στον παλαιστινιακό θύλακο, πλην όμως 34 έχουν κηρυχθεί νεκροί από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις.
Οι ευρείας κλίμακας ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις αντιποίνων έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 40.405 ανθρώπους και έχουν τραυματίσει άλλους 93.468 στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με τους πιο πρόσφατους αριθμούς που δημοσιοποίησε το υπουργείο Υγείας της Χαμάς χθες.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Στο Καραϊσκάκη για το Ολυμπιακός-ΑΕΚ ο Μπαρτζώκας (pics)
- Ασταμάτητος ο Ολυμπιακός – Νέα μεγάλη ευκαιρία των «ερυθρόλευκων» με τον Κωστούλα
- Οι Radiohead στο μουσείο: Νέα έκθεση αποκαλύπτει την άλλη πλευρά του Τομ Γιορκ
- Νέα καλή ευκαιρία για τον Ολυμπιακό με τον Ελ Κααμπί
- Ραγκούσης: Ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται rebranding
- ΟΟΣΑ: Ξεζουμίζει τα νοικοκυριά η έμμεση φορολόγηση – Πρωταθλητές στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης