Το Ιράν δήλωσε σήμερα πως το Ισραήλ έχασε την αποτρεπτική ισχύ του και πως η στρατηγική ισορροπία στην περιοχή έχει μεταβληθεί εις βάρος του, έπειτα από επιθέσεις της λιβανέζικης οργάνωσης Χεζμπολάχ.

Η Χεζμπολάχ εξαπέλυσε εκατοντάδες ρουκέτες και μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) εναντίον του Ισραήλ νωρίς χθες, Κυριακή, καθώς ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι είχε πλήξει τον Λίβανο με περίπου 100 αεροσκάφη προκειμένου να αποτρέψει μια μεγαλύτερη επίθεση, σε μια από τις μεγαλύτερες συγκρούσεις σε περισσότερους από δέκα μήνες συνοριακού πολέμου.

Το Ισραήλ πρέπει τώρα να προστατεύσει τον εαυτό του

«Παρά τη συνολική υποστήριξη χωρών όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ισραήλ δεν μπόρεσε να προβλέψει τον χρόνο και τον τόπο μιας περιορισμένης και διαχειρίσιμης απάντησης από την αντίσταση. Το Ισραήλ έχει χάσει την αποτρεπτική δύναμή του», έγραψε στο X ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Νάσερ Καναάνι.

«Οι στρατηγικές ισορροπίες έχουν υποστεί θεμελιώδεις αλλαγές εις βάρος του Ισραήλ»

Ο Καναάνι πρόσθεσε πως το Ισραήλ «πρέπει τώρα να προστατεύσει τον εαυτό του εντός των κατεχόμενων εδαφών του» και πως «οι στρατηγικές ισορροπίες έχουν υποστεί θεμελιώδεις αλλαγές» εις βάρος του Ισραήλ.

Οποιαδήποτε σημαντική διεύρυνση των εχθροπραξιών, που ξεκίνησαν παράλληλα με τον πόλεμο στη Γάζα, κινδυνεύει να εξελιχθεί σε περιφερειακή πυρκαγιά εμπλέκοντας το Ιράν, που υποστηρίζει τη Χεζμπολάχ, και τις Ηνωμένες Πολιτείες, που είναι ο κυριότερος σύμμαχος του Ισραήλ.

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Σάγεντ Χάσαν Νασράλα δήλωσε πως το μπαράζ που εξαπέλυσε η οργάνωση, σε αντίποινα για τη δολοφονία του υψηλόβαθμου διοικητή της Φουάντ Σουκρ τον περασμένο μήνα, ολοκληρώθηκαν «όπως είχε σχεδιαστεί».

Με τρεις θανάτους να έχουν επιβεβαιωθεί στον Λίβανο και έναν στο Ισραήλ μετά τις χθεσινές ανταλλαγές πυρών, και οι πλευρές δήλωσαν ότι θα ήθελαν να αποφύγουν περαιτέρω κλιμάκωση προς το παρόν, προειδοποίησαν όμως πως μπορεί να υπάρξουν περισσότερα πλήγματα στο μέλλον.

Πηγή: ΑΠΕ