Βουλγαρία: Ο πρόεδρος Ράντεφ ανακοίνωσε τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών
Οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές στη Βουλγαρία θα διεξαχθούν στις 27 Οκτωβρίου - Είναι οι έβδομες μέσα σε τρία χρόνια.
- Αίθριος ο καιρός την Πέμπτη, καταιγίδες από την Παρασκευή - Έρχονται «λευκά» Χριστούγεννα
- Τον απόλυτο εφιάλτη έζησε μαθητής από την Πάτρα σε πενθήμερη - Του έδωσαν ποτό με ούρα και τον χτύπησαν
- Νεκρός ανασύρθηκε από τα συντρίμμια γάλλος υπήκοος στο Βανουάτου μετά τον σεισμό των 7,3 Ρίχτερ
- Η Νικόλ Κίντμαν απαντά με «αγένεια» στο κόκκινο χαλί της πρεμιέρας του Babygirl και διχάζει
Πρόωρες βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν στη Βουλγαρία στις 27 Οκτωβρίου, οι έβδομες μέσα σε τρία χρόνια, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της χώρας Ρούμεν Ράντεφ, αφού τα κόμματα απέτυχαν να καταλήξουν σε συμφωνία για κυβέρνηση συνασπισμού.
Ο Ράντεφ δήλωσε πως μία υπηρεσιακή κυβέρνηση υπό τον Ντίμιταρ Γκλάφτσεφ θα ορκιστεί στο κοινοβούλιο της Βουλγαρίας αύριο, Τρίτη, για να οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές.
Το πολιτικό αδιέξοδο εμποδίζει επίσης τα σχέδιά της Βουλγαρίας να υιοθετήσει το ευρώ και να συμμετάσχει πλήρως στον ευρωπαϊκό χώρο Σένγκεν
«Αύριο θα εκδώσω επίσης διάταγμα για τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών στις 27 Οκτωβρίου», δήλωσε ο Ράνντεφ μετά την παρουσίαση από τον Γκλάφτσεφ της κυβέρνησής του στον πρόεδρο.
Ξανά στις κάλπες
Η Βουλγαρία, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, έχει γνωρίσει διαδοχικές κυβερνήσεις μετά τις διαδηλώσεις κατά της διαφθοράς που οδήγησαν το 2020 στην παραίτηση ενός συνασπισμού υπό το κεντροδεξιό κόμμα GERB.
Το GERB, που είναι τώρα το μεγαλύτερο κοινοβουλευτικό κόμμα, το μεταρρυθμιστικό κόμμα Συνεχίζουμε την Αλλαγή (PP) και η μικρή κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος ITN απέτυχαν το καθένα να συγκροτήσουν έναν στέρεο συνασπισμό μετά τις εκλογές της 8ης Ιουνίου όπου κανένα κόμμα δεν εξασφάλισε απόλυτη πλειοψηφία.
Οι εκλογές του Ιουνίου διεξήχθησαν μετά την κατάρρευση, τον Μάρτιο, ενός συνασπισμού που περιελάμβανε το GERB και το PP. Και τα δύο κόμματα τάσσονται γενικά υπέρ της ΕΕ και των αγορών, αλλά μαστίζονται από επίμονες διαφωνίες και προσωπικές αντιπαλότητες.
Η Βουλγαρία χρειάζεται μια περίοδο σταθερότητας προκειμένου να βελτιώσει τη ροή ευρωπαϊκών κεφαλαίων στις παραπαίουσες υποδομές της.
Το πολιτικό αδιέξοδο εμποδίζει επίσης τα σχέδιά της να υιοθετήσει το ευρώ και να συμμετάσχει πλήρως στον ευρωπαϊκό χώρο Σένγκεν.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις