«Είναι η οικονομία, ηλίθιε»; – Η θολή ατζέντα της Κάμαλα Χάρις ως «αχίλλειος πτέρνα»
Τι αρέσει και τι δεν αρέσει στους αναλυτές από το ακόμη ασαφές πρόγραμμα διακυβέρνησης της Κάμαλα Χάρις
Μετά τις φιέστες κομματικής ενότητας και τα προεκλογικά τσιτάτα στο συνέδριο των Δημοκρατικών στο Σικάγο, τα δύσκολα για την Κάμαλα Χάρις τώρα αρχίζουν.
Μέχρι στιγμής η προεδρική υποψήφια του Δημοκρατικού κόμματος και νυν αντιπρόεδρος των ΗΠΑ έχει επικεντρώσει την προεκλογική εκστρατεία της σε συναισθήματα, ευφορία και αξίες.
Ανάγει την προεκλογική μάχη με τον Ντόναλντ Τραμπ ως «επιλογή μεταξύ της ελευθερίας ή του χάους».
Όμως μεγάλο μέρος της ατζέντας της παραμένει θολό, τόσο ως προς την εξωτερική, όσο και την οικονομική πολιτική της για την επόμενη τετραετία στην αμερικανική υπερδύναμη, η οποία εμφανίζει πλέον έντονα σημάδια αποδρομής.
Έναν και πλέον μήνα μετά τη μεταπήδησή της στο επίκεντρο της πολιτικής σκηνής των ΗΠΑ, η Κάμαλα Χάρις δεν έχει έχει παρουσιάσει επακριβώς το πρόγραμμα διακυβέρνησής της.
Ακόμη και στο πολιτικό μανιφέστο των 92 σελίδων, που εγκρίθηκε στο τετραήμερο αυγουστιάτικο συνέδριο των Δημοκρατικών, γίνεται αναφορά σε μια «δεύτερη θητεία» του Τζο Μπάιντεν, ενώ ο 81χρονος Αμερικανός πρόεδρος έχει αποσυρθεί από την κούρσα για την επανεκλογή του από τις 21 Ιουλίου.
«Οι προεκλογικές ομιλίες της έως τώρα ήταν γεμάτες με μηνύματα και ελλιπείς σε πραγματικές θέσεις», σχολιάζει δηκτικά το δημόσιο ραδιόφωνο NPR των ΗΠΑ.
«Πολλές από τις θέσεις της βασίζονται σε προτάσεις που είχε αρχικά διατυπώσει ο Μπάιντεν, τις οποίες ο ίδιος και οι Δημοκρατικοί δεν μπόρεσαν να περάσουν από το Κογκρέσο», επισημαίνει.
Αυτό είναι ήδη ορατό σε μεγάλο βαθμό στα αποκαλούμενα πια Kamalanomics.
Τις πρώτες προτάσεις οικονομικής πολιτικής που η Κάμαλα Χάρις ανακοίνωσε παραμονές του συνεδρίου.
Τίτλος τους: «Ατζέντα για τη μείωση του κόστους για τις αμερικανικές οικογένειες».
Μεταρρυθμίσεις με προοπτική vs πολιτικού λαϊκισμού
Η νέα προεδρική υποψήφια των Δημοκρατικών έχει δεχθεί επαίνους για κοινωνικο-κεντρικά στοιχεία της ατζέντας της.
Περιλαμβάνουν φοροαπαλλαγές για οικογένειες μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος με νεογέννητα, ενίσχυση της αγοράς πρώτης κατοικίας, «ομοσπονδιακή απαγόρευση» στην αύξηση των τιμών σε βασικά τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, ανώτατο όριο στο κόστος των συνταγογραφούμενων φαρμάκων.
Όμως με το χρέος των ΗΠΑ να ξεπερνά πλέον τα 35 τρισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, παραμένει ακόμη πιο ασαφές πώς η Κάμαλα Χάρις και μια νέα κυβέρνηση των Δημοκρατικών σκοπεύουν να καλύψουν τη χρηματοδότηση για την έως τώρα οικονομική της ατζέντα.
Σύμφωνα με την Επιτροπή για Υπεύθυνο Ομοσπονδιακό Προϋπολογισμό (CRFB) -έναν πολιτικά ανεξάρτητο μη κερδοσκοπικό οργανισμό δημόσιας πολιτικής, με έδρα την Ουάσιγκτον- το προεκλογικό επιτελείο των Χάρις-Γουόλζ υποστηρίζει τις επιλογές εσόδων στον τελευταίο προϋπολογισμό του Λευκού Οίκου, με αυξήσεις φόρων για τα μεγάλα εισοδήματα και τις επιχειρήσεις.
Ο εκπρόσωπος της προεκλογικής καμπάνιας της Κάμαλα Χάρις, Τζέιμς Σίνγκερ, είπε στο NBC News ότι θα πιέσει για έναν εταιρικό φόρο στο 28%, αποκαλώντας τον «φορολογικά υπεύθυνο τρόπο για να βάλεις χρήματα πίσω στις τσέπες των εργαζομένων και να διασφαλίσεις ότι οι δισεκατομμυριούχοι και οι μεγάλες εταιρείες πληρώνουν το μερίδιο τους».
«Ως πρόεδρος, θα επικεντρωθεί στη δημιουργία μιας οικονομίας ευκαιριών για τη μεσαία τάξη που προάγει την οικονομική ασφάλεια, τη σταθερότητα και την αξιοπρέπειά της», υπογραμμίζει σε email.
Ωστόσο, στο σύνολό τους, οι πολιτικές της οικονομικής ατζέντας της Χάρις «εκτιμούμε θα αυξήσουν τα ελλείμματα κατά 1,7 τρισεκατομμύρια δολάρια σε μια δεκαετία», αναφέρει η CRFB.
«Το ποσό αυτό θα αυξηθεί σε 2 τρισεκατομμύρια δολάρια εάν οι προσωρινές πολιτικές στέγασης μονιμοποιηθούν».
Το δε επιτελείο της «δεν έχει προτείνει συγκεκριμένα αντισταθμιστικά μέτρα ως μέρος του προγράμματός της για τη μείωση του κόστους για τις αμερικανικές οικογένειες», επισημαίνει.
Στον αντίποδα, ο Τραμπ υπόσχεται περαιτέρω μείωση των φόρων για τους έχοντες και τους προνομιούχους.
Με το βλέμμα στον μέσο ψηφοφόρο
Τούτων λεχθέντων, η Κάμαλα Χάρις δείχνει να ισορροπεί σε τεντωμένο σχοινί.
Ο Ρεπουμπλικανός πρώην πρόεδρος και εκ νέου υποψήφιος για τον Λευκό Οίκο, Ντόναλντ Τραμπ, την αποκαλεί «ακροαριστερή» και «κομμουνίστρια».
Η αριστερή πτέρυγα των Δημοκρατικών τη θεωρεί πολύ κεντρώα.
Η δε αμερικανική βιομηχανία φοβάται τα φορολογικά της σχέδια.
Η ίδια δείχνει να προσπαθεί να κρατήσει ισορροπίες, να αποφύγει προεκλογικές «κακοτοπιές» και να κερδίσει τον μέσο ψηφοφόρο.
Και δη τους μετριοπαθείς και τους ανεξάρτητους.
«Η κύρια ώθηση του οράματος της κας Χάρις είναι ξεκάθαρη», γράφουν οι New York Times.
Κάνουν λόγο για «ένα μείγμα κυβερνητικής παρέμβασης και κρατικής βοήθειας, που όλα έχουν σκοπό να βοηθήσουν τους Αμερικανούς να ανέβουν στη μεσαία τάξη».
«Αυτή η οικονομική σκέψη», εξηγεί, «ενστερνίζεται την ιδέα ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πρέπει να ενεργήσει επιθετικά για να ενισχύσει τον ανταγωνισμό και να διορθώσει τις στρεβλώσεις στις αγορές».
«Λοιπόν, ας είμαστε ξεκάθαροι, ξέρω ότι η Κάμαλα Χάρις πιστεύει στην ελεύθερη αγορά», δήλωσε ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Κρις Κουνς από το Ντέλαγουερ στο υπερσυντηρητικό δίκτυο Fox News. «Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάτι κομμουνιστικό στο να θέλουμε να κάνουμε πιο προσιτά τη στέγαση και τα συνταγογραφούμενα φάρμακα».
Όμως ακόμη και εφημερίδες που ανήκουν στον προοδευτικό χώρο, όπως η Washington Post, επικρίνουν την προεδρική υποψήφια των Δημοκρατικών για την οικονομική ατζέντα της.
«Δυστυχώς, αντί να παραδώσει ένα ουσιαστικό σχέδιο, αναλώθηκε σε λαϊκιστικά τεχνάσματα», ανέφερε σε σχετικό κύριο άρθρο.
«Μένει να φανεί εάν οι προτάσεις Χάρις θα κερδίσουν τους ψηφοφόρους, όμως αν η ορθή οικονομική ανάλυση εξακολουθεί να έχει σημασία, δεν θα το πετύχει».
Οικονομία, μια «αχίλλειος πτέρνα»
«Αν νομίζετε ότι τα πράγματα είναι τώρα ακριβά, τότε θα είναι 100 φορές ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ όταν η Κάμαλα είναι πρόεδρος για τέσσερα χρόνια», έγραψε ο Ντόναλντ Τραμπ στη διαδικτυακή του πλατφόρμα Truth Social.
Μεταξύ άλλων, προέβλεψε «οικονομικό κραχ της Καμάλα» και μια «ύφεση όπως το 1929».
Μοχλεύει έτσι τους φόβους των ψηφοφόρων στις εκλογικά κρίσιμες πολιτείες, κυρίως στη βίαια αποβιομηχανοποιημένη «Ζώνη της Σκουριάς», όπου η οικονομία ήταν και παραμένει το κυρίαρχο θέμα.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η Κάμαλα Χάρις έχει αρχίσει να βάζει ορισμένες εξ αυτών και πάλι στον εκλογικό «χάρτη» των Δημοκρατικών.
Παραμένει ωστόσο άγνωστο εάν αυτή η τάση θα συνεχιστεί στους 2,5 μήνες που απομένουν μέχρι να ανοίξουν οι κρίσιμες κάλπες του Νοεμβρίου.
Πρόσφατη δημοσκόπηση του πρακτορείου ειδήσεων AP και του ερευνητικού κέντρου Norc κατέγραψε ότι το 45% των Αμερικανών πιστεύει ότι ο Τραμπ είναι καλύτερα σε θέση να χειριστεί την οικονομία, έναντι 38% που έχει την ίδια γνώμη για την Χάρις.
Σύμφωνα με τους Financial Times, το 60% των Αμερικανών θέλουν η νέα προεδρική υποψήφια των Δημοκρατικών να αλλάξει δραστικά ή ακόμη και να εγκαταλείψει εντελώς τα «Bidenomics», με τις υψηλές δαπάνες.
Πολλώ μάλλον όταν, ακόμη και σε περίπτωση εκλογής της, πολλές από τις προτάσεις της θα απαιτήσουν την έγκριση του Κογκρέσου.
Πολλές από τις οικονομικές πρωτοβουλίες του Τζο Μπάιντεν «σκόνταψαν» ήδη εκεί.
Τώρα παραμένει άγνωστη η νέα ισορροπία δυνάμεων που θα προκύψει από τις κάλπες της 5ης Νοεμβρίου.
Σε αυτές, άλλωστε, δεν θα αποφασιστεί μόνο το ποιος ή ποια θα αναδειχθεί 47ος πρόεδρος των ΗΠΑ.
Θα κριθούν επίσης το σύνολο των εδρών της Βουλής των Αντιπροσώπων και το ένα τρίτο αυτών της Γερουσίας…
- Διαμαντοπούλου: Απογειώθηκα και το ΠΑΣΟΚ ήταν τρίτο, προσγειώθηκα και είναι αξιωματική αντιπολίτευση
- Καιρός: «Πολικός αεροχείμαρρος φέρνει 48ωρη βαρυχειμωνιά και στον ευρωπαϊκό νότο» λέει ο Τσατραφύλλιας
- Μαζεύουν το γραφείο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης – Τα νέα δεδομένα και τα προνόμια του ΠΑΣΟΚ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις