Το να δουλεύουν οι εργαζόμενοι πολλές ώρες, μία φορά στο τόσο είναι μια χαρά, αλλά το να το κάνουν τακτικά αποτελεί συνταγή για τρομερή εξουθένωση.

Οι εργαζόμενοι μιας συγκεκριμένης εταιρείας τεχνολογίας, ζουν ακριβώς αυτό αφού μια μεγάλη μερίδα (εργαζομένων) δεν αφήνει τα γραφεία τους μέχρι τις 2 το πρωί.

Η εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης Nvidia έχει τη νοοτροπία του «always on», με τους εργαζόμενους να βρίσκονται στα γραφεία τους επτά ημέρες την εβδομάδα και συχνά μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Η εταιρεία, η οποία κατασκευάζει τσιπ που τροφοδοτούν την τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης, έχει ιδιαίτερα χαμηλή εναλλαγή προσωπικού.

«Χρυσές χειροπέδες» για όσους δουλεύουν στην Nvidia

Ένας πρώην μηχανικός της Nvidia μίλησε στο Bloomberg News για την εμπειρία του να εργάζεται στην επιχείρηση. Όπως λέει παρά το εξαντλητικό πρόγραμμα έχει δει πολλούς εργαζόμενους να παραμένουν και να μην θέλουν να φύγουν.

Ειδικότερα, οι εργαζόμενοι που λαμβάνουν υψηλούς μισθούς και μπόνους, δήλωσαν ότι αισθάνονται ότι έχουν «χρυσές χειροπέδες», πράγμα που σημαίνει ότι είναι αδύνατο να φύγουν. Έτσι  συνεχίζουν να εργάζονται παρά τις πολλές ώρες και την σχεδόν μηδενική ισορροπία μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής.

Μια εργαζόμενη ανέφερε επίσης, ότι συχνά συμμετείχε σε έως και δέκα συσκέψεις την ημέρα, πολλές από τις οποίες είχαν «φωνές και καυγάδες».

Ο Τζένσεν Χουάνγκ, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Nvidia, έχει σχολιάσει στο παρελθόν την κουλτούρα της επιχείρησής του. Σε συνέντευξή του στην εκπομπή 60 Minutes του CBS είχε δήλωσε: «Αν θέλετε να κάνετε εξαιρετικά πράγματα, δεν πρέπει να είναι εύκολο»

Παρόμοια περιστατικά έχουν αναφέρει και άλλοι, οι οποίοι έχουν περιγράψει την εταιρεία ως «χύτρα πίεσης», διότι οι συναντήσεις συχνά καταλήγουν σε αγώνες… φωνής.

Ωστόσο, παρά τις προφανείς «κόκκινες σημαίες», πολλοί από αυτούς παραμένουν στον τεχνολογικό γίγαντα της Nvidia, λόγω του εξαιρετικού μισθού και των παροχών.

Κίνδυνοι για την υγεία

Καθώς ο κόσμος της εργασίας πρόκειται να αλλάξει, με τον ιδρυτή του LinkedIn να προβλέπει ότι το 9-5 σύντομα δεν θα υπάρχει πια, το να έχεις έναν τεράστιο μισθό αλλά καμία ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής θα μπορούσε να σημαίνει ότι περισσότεροι εργαζόμενοι θα αναγκαστούν να κοιτάξουν αλλού.

Ενώ όλοι καταλαβαίνουμε ότι κάποια στιγμή μπορεί να δουλέψουμε για αρκετές ώρες εξαιτίας των περιστάσεων, το να το κάνουμε συνεχώς ακούγεται σαν συνταγή για χρόνια εξουθένωση και συνταγή για πολλά και σοβαρά προβλήματα υγείας.

Πέρυσι, μια έρευνα του αμερικανικού think-tank Future Forum σε 10.243 εργαζόμενους παγκοσμίως διαπίστωσε ότι το 42% ανέφερε επαγγελματική εξουθένωση, το υψηλότερο ποσοστό από τον Μάιο του 2021.

Η ύπαρξη ενός τόσο εξαντλητικού προγράμματος εργασίας συνεπάγεται και κινδύνους για την υγεία, καθώς μια μελέτη του Μαΐου του 2021 από τον ΠΟΥ και τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας υπέδειξε ότι περίπου τρία τέταρτα του ενός εκατομμυρίου ανθρώπων πεθαίνουν ετησίως από ισχαιμικές καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια, λόγω της πολύωρης εργασίας.