Κάποιες φορές σας τη σπάει ο σύντροφός σας, ο σκύλος σας, το σπίτι σας, το ριχτάρι του καναπέ. Πριν μαζέψετε την τσάντα σας και τα χάπια σας κοντοσταθείτε μια στιγμή προτού καλέσετε ταξί.  Ο λόγος βρίσκεται στο γεγονός πως μπορεί να το μετανιώσετε την επόμενη μέρα κι άντε να το μαζέψετε μετά.

Σύμβουλοι σχέσεων, μάλιστα, μας συνιστούν να αποφεύγουμε τις μεγάλες δηλώσεις γιατί μπορεί απλά εκείνη τη στιγμή να έχουμε την ανάγκη να ζήσουμε έναν χωρισμό χωρίς όμως να το εννοούμε. Στιγμές που μπορεί να μας οδηγήσουν εκεί; Ο σύντροφός μας που φτερνίζεται και σκουπίζει το χέρι του στο τζιν του, όταν μασάει δυνατά, πλένει τα πιάτα αργά ή σφυρίζει. Άλλοι λόγοι που δημιουργείται το ίδιο συναίσθημα μπορεί να είναι οι διαφωνίες γύρω από την οικονομική διαχείριση ή η ανατροφή των παιδιών σας.

Τί συμβαίνει

Όταν βρισκόμαστε σε αυτήν την κατάσταση, συχνά χάνουμε κάθε ελπίδα και τα βλέπουμε όλα μαύρα – σαν η σχέση που έχουμε να είναι όλη λάθος. Ξαφνικά, νιώθουμε πως δεν θέλουμε ερωτικά πια το άλλο άτομο, πως δεν το αγαπάμε, ξεχνάμε ό,τι ωραίο ζήσαμε μαζί του κι η ζωή τραβάει την κατηφόρα. Μην παρασύρεστε. Πάρτε μια ανάσα πριν ρίξετε μαύρη πέτρα.

Συχνά, όταν μας συμβαίνει αυτό, δεν μας δημιουργείται μόνο η ανάγκη να φύγουμε από τη σχέση που έχουμε, αλλά τάσεις φυγής γενικά. Το σημαντικό είναι να αναγνωρίσουμε ότι πρόκειται για μια κατάσταση στην οποία μπαίνουμε, άρα και βγαίνουμε – κατά την διάρκεια της οποίας όλα μας φαίνονται στραβά, παρότι ίσως δεν είναι. Πρόκειται για μια κατάσταση του νου για αυτόν ακριβώς το λόγο. Μπαίνουμε σε αυτή και όλα μας μοιάζουν παντοτινά, τελεσίδικα και τελικά δεν είναι όταν βγαίνουμε. Κατά την κατάσταση αυτή φαίνεται ότι η μόνη λύση είναι να γκρεμίσετε κάθε γέφυρα – να χωρίσετε, να παραιτηθείτε, να παρατήσετε φίλους, παιδιά, σκυλιά κι ό,τι απέμεινε.

Τί να κάνετε

Η διέξοδος είναι μια κι αυτή είναι μην γκρεμίσουμε τίποτα. Διότι η πραγματικότητα είναι ότι αυτή η κατάσταση του νου θα περάσει, και η σκέψη και το συναίσθημα με μεγαλύτερη σαφήνεια θα γίνουν και πάλι δυνατά. Η κατανόηση αυτού του γεγονότος μπορεί να μοιάζει τόσο απρόσιτη, επειδή η εμπειρία είναι τόσο συντριπτική και περιεκτική, που είναι αδύνατο να δούμε τις πιθανές λύσεις, ενώ μπορεί αυτές να είναι πολλές.

Αυτό δεν σημαίνει ότι αυτές οι καταστάσεις του μυαλού δεν έχουν νόημα ή ότι τα συναισθήματά μας δεν έχουν σημασία επειδή αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου. Δεν σημαίνει ότι πρέπει να αγνοήσετε την εμπειρία σας και να περιμένετε να εξαφανιστεί, να απορρίψετε τις «κόκκινες σημαίες» ή να αποδεχτείτε την ασεβή μεταχείριση κάποιου. Δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να αλλάξετε τίποτα. Μπορεί όταν βγείτε από αυτή τη διαζευκτική φάση του μυαλού σας, να εξακολουθείτε να θέλετε χωρισμό / διαζύγιο. Μιλήστε με τον ψυχαναλυτή σας, τους συγγενείς σας και σίγουρα θα καταλήξετε πιο εύκολα στη σωστή απόφαση.

Τί μας λέει η επιστήμη

Η ψυχανάλυση έχει μια διαφορετική ονομασία για το «τάσεις φυγής»- η ψυχαναλύτρια Μέλανι Κλάιν το ονόμασε «παρανοϊκή-σχιζοειδής θέση ή φάση». Παρανοϊκή, επειδή σε αυτή τη νοητική κατάσταση, θεωρείς ότι όλοι οι άλλοι θέλουν πάντα και μόνο να σε «τσακώσουν» και σχιζοειδής, που σημαίνει ότι βλέπεις τα πάντα άσπρα ή μαύρα, καλά ή κακά – τίποτα το ενδιάμεσο δεν υπάρχει εκεί. Σύμφωνα με την αναλύτρια όλοι μας γεννιόμαστε σε αυτή την παρανοϊκή-σχιζοειδή θέση – όπως τα μωρά που αντιμετωπίζουν τα πάντα γύρω τους είτε μόνο ως καλό είτε μόνο ως κακό. Μάλιστα, η εξήγηση που έδωσε για τις παραπάνω τάσεις φυγής είναι πως καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας, όταν συναντάμε ορισμένα ερεθίσματα, μπορούμε να επιστρέψουμε αμέσως σε αυτή την πιο αρχέγονη κατάστασή μας.

Κάποιες μέρες το να χτίζεις μια καλύτερη ζωή σημαίνει «να σφίγγεις τα δόντια» και να αντιστέκεσαι στην παρόρμηση να κόψεις όλους τους δεσμούς με τους ανθρώπους που σε τσιγκλάνε. Σημαντικό είναι να θυμάστε πως μπορεί να βρίσκεστε σε μια διαζευκτική, παρανοϊκή-σχιζοειδή ψυχική κατάσταση αυτή τη στιγμή – και ότι αύριο μπορεί να βρίσκεστε σε μια διαφορετική.

*Πηγή: The guardian