Τρίτη 27 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Καιρός: Ζεστό φθινόπωρο στην Ελλάδα «δείχνουν» τα προγνωστικά μοντέλα της ΕΜΥ

Καιρός: Ζεστό φθινόπωρο στην Ελλάδα «δείχνουν» τα προγνωστικά μοντέλα της ΕΜΥ

Ο καιρός θα συνεχίσει να είναι ζεστός και το φθινόπωρο σύμφωνα με το μακροπρόθεσμο μοντέλο που εξετάζει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Με τη φετινή χρονιά να αναμένεται η θερμότερη που έχει καταγραφεί ποτέ και τα ρεκόρ ζέστης να καταρρίπτονται το ένα μετά το άλλο όλα δείχνουν ότι θα συνεχιστούν οι θερμές συνθήκες στη χώρα μας και κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου. Ο καιρός όλα δείχνουν πως θα παραμείνει ζεστός. Σύμφωνα με αριθμητικά μοντέλα της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ) οι μέσες θερμοκρασίες του τριμήνου Σεπτέμβριος – Οκτώβριος – Νοέμβριος, μπορεί να φτάσουν μέχρι και 2 βαθμούς Κελσίου πάνω από τις κανονικές για την εποχή.

Οι εκτιμήσεις από τα προγνωστικά μοντέλα αναφέρουν επίσης ότι οι βροχοπτώσεις του φθινοπώρου θα κινηθούν στα φυσιολογικά επίπεδα.

Ενδείξεις και για ζεστό χειμώνα κυρίως στα δυτικά και νότια

Μάλιστα, σύμφωνα με τα ίδια μοντέλα, υπάρχουν «ενδείξεις και για σχετικά ζεστό χειμώνα, κυρίως στα δυτικά και νότια» της χώρας.

Όπως αναφέρει στην πρόγνωσή της η ΕΜΥ, «για το Φθινόπωρο 2024 (Σεπτέμβριος – Οκτώβριος – Νοέμβριος), έχουμε επιλέξει, για παρουσίαση και σχολιασμό, τις αποκλίσεις από τις κανονικές τιμές, της θερμοκρασίας στα 2m, του υετού (βροχή-χιόνι), των γεωδυναμικών υψών στα 500 hPa, καθώς και τις αποκλίσεις της ατμοσφαιρικής πίεσης στην επιφάνεια, έτσι όπως αυτές προκύπτουν, τόσο από το μακροπρόθεσμο μοντέλο του ECMWF, όσο και από το σύστημα πολλαπλών μοντέλων (multi-modelsystem)».

Καιρός

Ο Ιούλιος του 2024 ο θερμότερος μήνας στα χρονικά της Ελλάδας

Θυμίζουμε πως ο καιρός τον Ιούλιο του 2024 ήταν ο θερμότερος στα χρονικά των καταγραφών για την Ελλάδα, σύμφωνα με τα μετεωρολογικά δεδομένα τα οποία ανέλυσε η επιστημονική ομάδα του meteo.gr/Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Η μέση θερμοκρασία για τον μήνα Ιούλιο από το 1960 μέχρι το 2024, στο σύνολο της Ελλάδας, άγγιξε τους 27 βαθμούς Κελσίου.

Ο Ιούλιος του 2024 καταγράφεται ως ο θερμότερος στα χρονικά για την Ελλάδα, ξεπερνώντας κατά +2.9°C την μέση τιμή της περιόδου 1991-2020 και κατά +0.3°C τον μέχρι πρότινος θερμότερο Ιούλιο του 2012.

Καιρός

Υψηλές θερμοκρασίες και τον Αύγουστο

Υψηλές θερμοκρασίες καταγράφονται στη χώρα μας και τον Αύγουστο με τις προγνώσεις να θέλουν η μέση θερμοκρασία Αυγούστου να είναι υψηλότερη από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα (περίοδος αναφοράς: 1993-2016). Πιο συγκεκριμένα, τα πιθανότερα σενάρια είναι να σημειωθούν αποκλίσεις της τάξης των 1-2 °C (45 %) και 0-1 °C (36 %). Η πιθανότητα για μέσες θερμοκρασιακές αποκλίσεις άνω των 2 °C είναι 14 %.

Σύντομα θα υπάρχουν διαθέσιμα και τα οριστικά στοιχεία καθώς απομένουν λίγες ημέρες πριν μας αποχαιρετήσει ο τελευταίο καλοκαιρινός μήνας.

Only in

Κάτι δεν πάει καλά με το Ταμείο Ανάκαμψης – Αποκαλυπτικά στοιχεία

Μεγάλο είναι το πρόβλημα με τους πόρους που δεν απορροφώνται από το Ταμείο Ανάκαμψης, κάτι που προκαλεί ανησυχία

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 27 Αυγούστου 2024