Οι αποκαρδιωτικές εικόνες της λειψυδρίας – Δορυφορικές μετρήσεις της έκτασης της τεχνητής λίμνης του Μόρνου
Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών για τη λειψυδρία - Συρρικνώνεται η τεχνητή λίμνη του Μόρνου
- «Υπάρχει θέμα» με το «De Grece» – Πυρά κομμάτων με το επίθετο που διάλεξαν οι Γλύξμπουργκ
- Βίντεο ντοκουμέντο λίγο μετά τη δολοφονία της Ράνιας στην Κρήτη - «Σκότωσα τον πατέρα μου» έλεγε ο δράστης
- Οι «must» προορισμοί για τα Χριστούγεννα - Ποιες περιοχές μαγνητίζουν το ενδιαφέρον
- «Συνεργαζόταν με Τούρκους για να με σκοτώσουν» - 10 μέρες σχεδίαζε τη δολοφονία του 52χρονου ο δράστης
Δραματική προειδοποίηση απευθύνει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών για τη λειψυδρία, τονίζοντας ότι η μείωση της έκτασης της τεχνητής λίμνης του Μόρνου, που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες, οφείλεται στην απουσία βροχών, τις υψηλές θερμοκρασίες, ενώ είναι αποτέλεσμα και του πολύ ήπιου χειμώνα με τις περιορισμένες χιονοπτώσεις στα ορεινά.
Όπως υπογραμμίζει το Εθνικό Αστεροσκοπείο, σε ανάρτητή του, «η έκταση της τεχνητής λίμνης του Μόρνου για την συγκεκριμένη χρονική περίοδο υπολογίζεται ως μια από τις μικρότερες από το 2010 που υπάρχουν δορυφορικές παρατηρήσεις πολύ υψηλής ανάλυσης».
Η ανάρτηση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών
Δορυφορικές μετρήσεις της έκτασης της τεχνητής λίμνης του Μόρνου.
Μείωση της έκτασης της τεχνητής λίμνης του Μόρνου παρατηρείται τους τελευταίους μήνες λόγω της απουσίας βροχών, των υψηλών θερμοκρασιών αλλά και ως αποτέλεσμα του πολύ ήπιου χειμώνα με τις περιορισμένες χιονοπτώσεις στα ορεινά.
Πιο συγκεκριμένα, λαμβάνοντας υπόψη τα δορυφορικά δεδομένα που επεξεργάστηκε η μονάδα METEO του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, από τον ευρωπαϊκό δορυφόρο Sentinel-2, στις 16 Αυγούστου 2022 (2 χρόνια πριν) η συνολική έκταση της επιφάνειας της λίμνης ήταν ~16.8 km², ενώ στις 21 Αυγούστου 2023 (1 χρόνο πριν) υπολογίστηκε στα ~15.3 km².
Φέτος, στις 20 Αυγούστου 2024 η έκταση της λίμνης υπολογίστηκε προσεγγιστικά στα ~12.0 km². Την συγκεκριμένη χρονική περίοδο η έκταση της λίμνης είναι κατά 15-20% συρρικνωμένη σε σχέση με τη μέση τιμή από το 2010.
Η έκταση της τεχνητής λίμνης του Μόρνου για την συγκεκριμένη χρονική περίοδο υπολογίζεται ως μια από τις μικρότερες από το 2010 που υπάρχουν δορυφορικές παρατηρήσεις πολύ υψηλής ανάλυσης.
Η μελέτη αυτή πραγματοποιείται στο πλαίσιο του έργου SNOWCLIM το οποίο χρηματοδοτείται από το European Climate Foundation (ECF-G-2308-66609).
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις