Τρίτη 27 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Αμείλικτη η πραγματικότητα για το υποστελεχωμένο ΕΣΥ – «Έχουμε φτάσει στα όριά μας»

Αμείλικτη η πραγματικότητα για το υποστελεχωμένο ΕΣΥ – «Έχουμε φτάσει στα όριά μας»

Οι ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές, οι κλινικές που απειλούνται με λουκέτο, οι εξουθενωμένοι γιατροί και ασθενείς που δεν έχουν πρόσβαση στην υγεία, είναι η πραγματικότητα στο ΕΣΥ.

Οι σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στα νοσοκομεία των νησιών και γενικότερα της περιφέρειας, αναδεικνύονται πλέον, σχεδόν καθημερινά, με την κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό Α. Γεωργιάδη, να επιχειρούν  να θολώσουν τα νερά, με τον ισχυρισμό ότι «υπερπροβάλονται οι στραβές» και ότι «η εικόνα κατάρρευσης του ΕΣΥ είναι ψευδής».

Η πραγματικότητα όμως είναι αμείλικτη: ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές, που επιχειρείται να καλυφθούν με μπαλώματα και μετακινήσεις προσωπικού, κλινικές που απειλούνται με λουκέτο, γιατροί εξουθενωμένοι, αμοιβές εξευτελιστικές, πολίτες που τρέχουν από νοσοκομείο σε νοσοκομείο για να βρουν τον κατάλληλο γιατρό, χωρίς πάντα να τα καταφέρνουν και άλλοι που δεν έχουν καν πρόσβαση σε δομές Υγείας.

«Αν δεν δώσουν χρήματα για την δημόσια υγεία…»

«Δυστυχώς κάθε αύριο και χειρότερα με την στελέχωση των νοσοκομείων της χώρας, ειδικά των περιφερειακών της νησιωτικής και ηπειρωτικής χώρας. Το καλοκαίρι με κάποιες μετακινήσεις – «μπαλώματα», προσπαθούν να καλύψουν τα κενά. Όμως τον χειμώνα που οι καιρικές συνθήκες είναι δύσκολες… οι διακομιδές είναι επικίνδυνες ή δεν γίνονται λόγω των καιρικών συνθηκών… Κι αυτό είναι επικίνδυνο για την υγεία των μόνιμων κάτοικων», είπε στο MEGA, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος.

«Θα πρέπει να αλλάξει η πολιτική στην υγεία, να αυξήσουμε τις δημόσιες δαπάνες»

«Αν δεν αποφασίσουμε να επενδύσουμε στην δημόσια υγεία, να δώσουμε κίνητρα στο υγειονομικό προσωπικό, δεν πρόκειται να επιλυθεί το πρόβλημα. Οι νέοι γιατροί με 1.800 ευρώ τον μήνα και λιγότερο, οι νοσηλευτές και οι διασώστες με 800 ευρώ τον μήνα, οι τραυματιοφορείς με 690 ευρώ ον μήνα, δεν πρόκειται να αναζητήσουν δουλειά στο ΕΣΥ. Θα πρέπει να αλλάξει η πολιτική στην υγεία, να αυξήσουμε τις δημόσιες δαπάνες, από 5,5% που είναι σήμερα στον μέσο όρο στην Ευρώπη, στο 7,5% δεν θα μπορούμε να καλύψουμε τα κενά. Στα νησιά μας έχουμε μεγάλο πρόβλημα με γιατρούς. Μην ρίχνουμε στάχτη στα μάτια με μετακινήσεις γιατρών. Στην Σάμο έχουμε σοβαρά προβλήματα στην ΜΕΘ Παιδιατρικής», υπογράμμισε.

«Νοσοκομεία έχουν απωλέσει τον χαρακτήρα τους»

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο, «πολλά από τα νοσοκομεία της Περιφέρειας έχουν απωλέσει τον δευτεροβάθμιο χαρακτήρα τους, γιατί απουσιάζουν βασικές ειδικότητες γιατρών, νοσηλευτών αλλά και άλλες ειδικότητες υγειονομικού προσωπικού. Και λειτουργούν ως Κέντρα Διακομιδών.

Αν θα πάτε στα μεγάλα νοσοκομεία της Περιφέρειας και του Κέντρου, εκεί γίνεται πραγματικά κόλαση. Υπάρχει μεγάλη ταλαιπωρία στα επείγοντα για να εξυπηρετηθούν οι ασθενείς και 10 ώρες, και μετά γεμίζουν επεμβατικές κλινικές με παθολογικά περιστατικά, με μεγάλο κίνδυνο ανάπτυξης νοσοκομειακών λοιμώξεων. Είμαστε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη σε θανάτους και σε ποσοστό προσβολής ασθενών με νοσοκομειακές λοιμώξεις. Αυτό δείχνει και την ποιότητα του συστήματος. Είναι σαφές πια: αν δεν δώσουν χρήματα για την δημόσια υγεία, δεν πρόκειται να επιλυθούν τα κενά. Έχουμε 45.000 κενές οργανικές θέσεις τα νοσοκομεία, υπηρετούν 20.000 συμβασιούχοι, άρα τα κενά είναι μεγαλύτερα».

Ο κ. Γιαννάκος, υπογράμμισε: «έχει ξεκινήσει ένας κατήφορος από την 1η μέρα των μνημονίων. Έχουν περικοπεί μισθοί, προσωπικό, λόγω των δημοσιονομικών πολιτικών που ακολουθήθηκαν. Εάν οι δημόσιες δαπάνες υγείας παραμείνουν στο τριτοκοσμικό 5,5%, η Υγεία δεν φτιάχνει. Μαγική συνταγή δεν υπάρχει. Έχουμε το πιο ιδιωτικοποιημένο σύστημα στην Ευρώπη και οι υπηρεσίες υγείας θα υποβαθμίζονται. Με αυτά τα λεφτά που δίνουν, η υγεία δεν φτιάχνεται», συνέχισε ο κ. Μιχάλης Γιαννάκος.

«Σοβαρές ελλείψεις»

Η Θάλεια Σταθά, Δ/ντρια Αναισθησιολογικού Τμήματος, Πρ. Επιστημονικού Συμβουλίου Γεν. Νοσοκομείου Σάμου & Γραμ. Ιατρικού Συλλόγου αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο της Σάμου, όπου τα πράγματα έχουν ξεφύγει, με τους εργαζόμενους να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα.

Η παιδίατρος στο νοσοκομείο της Σάμου, η οποία κατέρρευσε, έχει υποβάλει παραίτηση

«Κάποιοι από εμάς καταφέραμε να ολοκληρώσουμε τις άδειες του 2022. Το νοσοκομείο έχει σοβαρές ελλείψεις. Ξεκινώντας από την Παιδιατρική, παράδειγμα πιο πρόσφατο, δεν υπάρχει μόνιμος παιδίατρος γιατί η παιδίατρος που υπήρχε νοσηλεύεται στην Αθήνα, και έχει υποβάλλει αίτηση παραίτησης. Η Παθολογική επίσης έχει σοβαρά προβλήματα υγείας, μία παθολόγος που είχαμε είναι «εκτός» νοσοκομείου. Αυτή την στιγμή υπάρχουν 2 παθολόγοι, και η μια τελεί υπό παραίτηση. Το Ακτινολογικό, ένα σημαντικό κομμάτι, λειτουργεί με μία μόνιμη ακτινολόγο, με έναν ακτινολόγο από το Κέντρο Υγείας Καρλοβασίου που μας βοηθάει και έρχεται και κάνει καμία φορά εφημερίες, και την διευθύντρια, που είναι σε προχωρημένη ηλικία και δεν μπορεί να ανταπεξέλθει εκ των πραγμάτων. Το Αναισθησιολογικό, λειτουργεί εδώ και πάρα πολύ καιρό με δύο αναισθησιολόγους, εγώ και άλλος ένας συνάδελφος, ο οποίος έχει υποβάλει τα χαρτιά του για μετακίνηση όπως δικαιούνται από τον νόμο εφόσον έχει κλείσει 5ετία», σημείωσε.

«Έχουμε φτάσει στα όριά μας»

Και συμπλήρωσε η κ. Σταθά: «Έχω κάνει αίτημα για να προκηρυχθούν κενές θέσεις για αναισθησιολόγους – και το οργανόγραμμα προβλέπει 3 θέσεις – και δεν έχουν προκηρυχθεί ακόμη. Κάποια στιγμή προκηρύχθηκε θέση επικουρικού αναισθησιολόγου για την Σάμο. Και ακόμη δεν έχει προκηρυχθεί η θέση του γιατρού.

Εξυπηρετούμε και άλλα νησιά εκτός της Σάμου. Δυο αναισθησιολόγοι και το μεγαλύτερο διάστημα με δυο χειρουργούς, βγάλανε πάνω από 600 τακτικά χειρουργεία, εκτός από τα μικροχειρουργεία. Έχουμε φτάσει στα όριά μας, πραγματοποιούμε 15-16 εφημερίες τον μήνα. Δεν μπορεί να υφίσταται νοσοκομείο χωρίς αναισθησιολόγο, καρδιολόγο, ακτινολόγο […]

Για να μην μιλήσω για άλλες ειδικότητες πχ ΩΡΛ, νευροχειρουργό, ο οποίος μετακινήθηκε με διοικητική απόφαση επ΄ αορίστου. Οι παιδίατροι παραιτήθηκαν, ο ΩΡΛ παραιτήθηκε και έφυγε, νόσησε με φυματίωση. Αν δεν έχει καλό καιρό ο ασθενής δεν μπορεί να μετακινηθεί, είναι διαφορετικό στην νησιωτική Ελλάδα. Δουλεύουμε με αγροτικούς γιατρούς και έναν μόνο ειδικευόμενο στο Κέντρο Υγείας στο Βαθύ. Δεν είναι μόνο οι μισθοί, είναι και οι συνθηκες. Πρέπει να καλύπτονται τα κενά που υπάρχουν», κατέληξε.

Only in

«Εξαφανίστηκε» η θάλασσα από τα νεκρά ψάρια (απίστευτο βίντεο)

Το βίντεο αυτό αποτυπώνει την θλιβερή συνέπεια του φαινομένου με τα νεκρά ψάρια να επιπλέουν κατά χιλιάδες στην θάλασσα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 27 Αυγούστου 2024