Τρίτη 27 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Θρόμβο στα αγγεία μπορεί να προκαλέσει η ξυλιτόλη

Θρόμβο στα αγγεία μπορεί να προκαλέσει η ξυλιτόλη

Η ξυλιτόλη αυξάνει στον κίνδυνο θρόμβωσης στο ένα τρίτο όσων την χρησιμοποιούν αντί για ζάχαρη

Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων ξυλιτόλης, ενός γλυκαντικού χαμηλών θερμίδων που χρησιμοποιείται σε πολλά τρόφιμα με μειωμένη ζάχαρη, καθώς επίσης και σε τσίχλες και οδοντόκρεμες, συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο εμφράγματος, εγκεφαλικού και θανάτου, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο European Heart Journal.

Ερευνητική ομάδα από την Cleveland Clinic, με επικεφαλής τον Πρόεδρο του τμήματος Καρδιαγγειακών και Μεταβολικών Επιστημών του Ινστιτούτου Lerner της  Cleveland Clinic και συνδιευθυντή Προληπτικής Καρδιολογίας στο Ινστιτούτο Καρδιάς, Αγγείων και Θώρακα, δρ Στάνλεϊ Χέιζεν, συμπεριέλαβε στη μελέτη της περισσότερους από 3.000 ανθρώπους από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, τους οποίους παρακολουθούσε επί 3 χρόνια και διαπίστωσε ότι τα άτομα με τα μεγαλύτερα επίπεδα ξυλιτόλης στο πλάσμα τους ήταν πιο πιθανό να έχουν πρόβλημα με την καρδιά ή τα αιμοφόρα αγγεία τους.

Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να πετάξετε την οδοντόκρεμά σας αν περιέχει ξυλιτόλη

Τα τεχνητά γλυκαντικά στο μικροσκόπιο των επιστημόνων για την μακροπρόθεσμη ασφάλεια χρήσης τους

Συγκεκριμένα, το ένα τρίτο των ασθενών με τα υψηλότερα επίπεδα ξυλιτόλης στο πλάσμα του αίματός τους, ήταν πιθανότερο να υποστούν καρδιαγγειακό επεισόδιο. Για να το επιβεβαιώσουν μάλιστα, η ερευνητική ομάδα έκανε προκλινικά τεστ και διαπίστωση ότι η ξυλιτόλη αύξανε τη συγκόλληση των αιμοπεταλίων, αυξάνοντας τον κίνδυνο της θρόμβωσης

Για να δείξουν τις πρώτες επιπτώσεις της ξυλιτόλης, οι ερευνητές μελέτησαν τη δραστηριότητα των αιμοπεταλίων σε εθελοντές που ήπιαν ένα αναψυκτικό που για γλυκαντικό περιείχε ξυλιτόλη και ένα αναψυκτικό με γλυκόζη. Τα επίπεδα ξυλιτόλης ήταν αυξημένα κατά 1000 φορές σε όσους ήπιαν το ποτό με την ξυλιτόλη, σε σχέση με εκείνους που ήπιαν το αναψυκτικό με γλυκόζη.

Η ξυλιτόλη αποτελεί αλκοόλη ζάχαρης η οποία περιέχεται φυσικά σε μικρές ποσότητες στα φρούτα και τα λαχανικά και την τελευταία 10ετία χρησιμοποιείται ευρέως ως υποκατάστατο ζάχαρης με μηδενικές θερμίδες, σε επεξεργασμένα τρόφιμα, οδοντόκρεμες, τσίχλες και άλλα προϊόντα.

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης, δρ Χέιζεν, «αυτή η μελέτη δείχνει και πάλι την άμεση ανάγκη για διερεύνηση των αλκοολών ζάχαρης και των τεχνητών γλυκαντικών, ιδίως αφού συνιστώνται για την αντιμετώπιση παθήσεων όπως η παχυσαρκία ή ο διαβήτης.

Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να πετάξετε την οδοντόκρεμά σας αν περιέχει ξυλιτόλη.

Όμως, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι η κατανάλωση ενός προϊόντος που περιέχει υψηλά επίπεδα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο συμβάντων που σχετίζονται με θρόμβους αίματος».

Μια παρόμοια σχέση μιας άλλης γλυκαντικής ουσίας, της ερυθριτόλης, με τα προβλήματα με την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία βρέθηκε πέρυσι σε άλλη μελέτη από την ίδια ερευνητική ομάδα.

Η παρατήρηση της ομάδας, οδήγησε τους ερευνητές να τονίσουν ότι χρειάζονται περαιτέρω μελέτες για την ασφάλεια από την μακροπρόθεσμη χρήση της ξυλιτόλης ως γλυκαντικού σε σχέση με τα καρδιαγγειακά νοσήματα, τονίζοντας ότι οι μελέτες παρατήρησης δείχνουν συσχέτιση και όχι αιτία και συνέστησαν στους ενδιαφερόμενους να απευθύνονται στο γιατρό τους για εξατομικευμένες συμβουλές.

Σε απάντηση στη μελέτη, το Συμβούλιο Ελέγχου Θερμίδων των ΗΠΑ, εμπορική ένωση που εκπροσωπεί τη βιομηχανία τροφίμων και ποτών με χαμηλές και μειωμένες θερμίδες, ανακοίνωσε ότι η ξυλιτόλη έχει εγκριθεί από τους αρμόδιους φορείς, εδώ και δεκαετίες. Τα αποτελέσματα της μελέτης μπορεί να μην ισχύουν για τον γενικό πληθυσμό, επειδή ορισμένα άτομα στη μελέτη είχαν ήδη υψηλότερο κίνδυνο να έχουν προβλήματα με την καρδιά και τα αγγεία τους.

Only in

Τρόμος σε θεματικό πάρκο στο Μεξικό – Επισκέπτες κρέμονται στο κενό, συγκλονιστικό βίντεο

Απίστευτο περιστατικό σε θεματικό πάρκο στο Μεξικό - Μάρτυρες ανέφεραν πως κρέμονταν στο κενό για τουλάχιστον 10 λεπτά εν μέσω σφοδρής καταιγίδας

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 27 Αυγούστου 2024