Τετάρτη 28 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Αϋπνία: Η αποτελεσματική πρακτική καταπολέμησής της

Αϋπνία: Η αποτελεσματική πρακτική καταπολέμησής της

Αν μετράς προβατάκια για να καταπολεμήσεις την αϋπνία, σου έχουμε μια πιο αποτελεσματική μέθοδο

Η αϋπνία είναι ένα κοινό πρόβλημα με το 20% του παγκοσμίου πληθυσμού να δηλώνει ότι περνά άγρυπνα βράδια. Μια νύχτα με έλλειψη ύπνου μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα το επόμενο πρωί, όπως δυσκολία στη συγκέντρωση και πονοκεφάλους ενώ η χρόνια αϋπνία μπορεί να μας κάνει πιο επιρρεπείς σε αυξημένη αρτηριακή πίεση, διαβήτη τύπου 2 και μπορεί να κάνει την διαχείριση των συναισθημάτων πιο δύσκολη.

Αν ανήκεις και εσύ στην κατηγορία των ανθρώπων που δυσκολεύονται να αποκοιμηθούν, πιθανόν να έχεις δοκιμάσει διάφορες τεχνικές και τρόπους για να νικήσεις την αϋπνία. Μπορεί να έχεις δοκιμάσει τεχνικές αναπνοής, ή ακόμη και το παλιό, γνωστό κόλπο να μετράς προβατάκια, τα οποία ίσως βοήθησαν αλλά ίσως και όχι. Μια τεχνική όμως, που υπόσχεται σίγουρα αποτελέσματα είναι το… “γνωστικό ανακάτεμα”.

Τι είναι το “γνωστικό ανακάτεμα”

Πρόκειται για μια από τις νεότερες τεχνικές, που μας βοηθούν να κοιμηθούμε, την οποία έκανε γνωστή ο Luc P. Beaudoin, κάτοχος διδακτορικού διπλώματος στη γνωστική επιστήμη. Στόχος σου είναι να αποσχολήσεις το νου σου, προκειμένου να μην εστιάζεις σε σκέψεις που προκαλούν άγχος, το οποίο μπορεί να διαταράξει τον ύπνο σου. Για να τα καταφέρεις, αρκεί να επικεντρωθείς σε λέξεις, φράσεις ή εικόνες οι οποίες σε βοηθούν να χαλαρώσεις.

Η ιδέα είναι ότι οι τυχαίες αυτές σκέψεις αποσπούν την προσοχή σου από όσα δεν σου επιτρέπουν να κλείσεις μάτι.

Πώς να το δοκιμάσεις και να καταπολεμήσεις την αϋπνία

Η τεχνική αυτή είναι απλή, γεγονός που την κάνει ακόμη καλύτερη για την καταπολέμηση της αϋπνίας, καθώς μπορείς να την δοκιμάσεις από την άνεση του κρεβατιού σου.

Ξάπλωσε στο κρεβάτι, κλείσε τα φώτα, προσπάθησε να χαλαρώσεις και να επικεντρωθείς σε μια λέξη, το πολύ με πέντε γράμματα η οποία δεν έχει καμία συναισθηματική αξία για εσένα, όπως για παράδειγμα η πέτρα. Στη συνέχεια ξεκίνα να σκέφτεσαι λέξεις για κάθε γράμμα της λέξης, όπως για το “Π” μπορείς να σκεφτείς το πράσινο ή το παπούτσι.

Όταν σκέφτεσαι κάθε μια από αυτές τις λέξεις, προσπάθησε παράλληλα να την οπτικοποιείς στο κεφάλι σου ενώ παράλληλα συλλαβίζεις αργά την κάθε λέξη. Αυτός είναι ένας ιδανικός τρόπος να αποφύγεις τις ανήσυχες σκέψεις, διοχετεύοντας όλη την προσοχή σου μακριά από τα πράγματα που σε κάνουν να αγχώνεσαι.

Μια διαφορετική παραλλαγή της τεχνικής είναι να επικεντρωθείς σε τυχαίες σκέψεις. Αντί να επικεντρωθείς σε μια λέξη ή φράση, επέτρεψε στο μυαλό σου να ταξιδέψει, να οραματιστεί τοπία και μέρη με τυχαίες λέξεις. Για παράδειγμα μαζί με την “πέτρα” φαντάσου και μια “κατσίκα”, μια “μακαρονάδα” και άλλα αντικείμενα και προσπάθησε να οραματιστείς όλα τα αντικείμενα αυτά στο ίδιο περιβάλλον.

Μία ακόμα παραλλαγή που θα μπορούσες να δοκιμάσεις είναι να επικεντρωθείς σε μια λέξη παράλληλα με τον χτύπο της καρδιάς σου και σε κάθε πέμπτο χτύπο της καρδιάς να επικεντρώνεσαι σε μια διαφορετική λέξη η οποία όμως ξεκινάει με το ίδιο γράμμα.

Η μέθοδος αυτή έχει λάβει μεγάλη προσοχή στο TikTok, με χιλιάδες χρήστες να επιβεβαίωνουν το πόσο τους βοηθάει να κοιμηθούν, και μια δοκιμή είναι αρκετή για να πείσει και εσένα.

*Πηγή: VITA |

Only in

Κοίτα ποιος μιλάει. Ο Άδωνις

Με μία μελέτη για τις αναμονές στα... βρετανικά νοσοκομεία απαντά ο Άδωνις Γεωργιάδης στην κριτική που δέχεται για την κατάρρευση του ΕΣΥ και τις τραγικές ελλείψεις στα ελληνικά νοσοκομεία

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 28 Αυγούστου 2024