Έχεις βάλει στόχο να χάσεις τα περιττά κιλά, έχεις ξεκινήσει ήδη την προπόνηση ενδυνάμωσης που ξέρεις ότι θα σε βοηθήσει, ακολουθείς την κατάλληλη διατροφή και μόλις αποφάσισες να εντάξεις στην ρουτίνα σου και μερικά λεπτά αερόβιας προπόνησης. Η απόφαση αυτή σε έχει κάνει να αναρωτιέσαι “διάδρομος ή ελλειπτικό;” τι θα είναι πιο αποτελεσματικό για την απώλεια βάρους;

Διάδρομος ή ελλειπτικό για απώλεια βάρους;

Ο διάδρομος παρέχει μια πληθώρα επιλογών για διαφορετικές προπονήσεις. Μπορείς να επιλέξεις να τρέξεις, να περπατήσεις σε διαφορετική κλίση και διαφορετική ταχύτητα. Το τρέξιμο και το περπάτημα στον διάδρομο, συνήθως, καίει περισσότερες θερμίδες ανά ώρα από ότι το ελλειπτικό, χάρη στην μεγαλύτερη ένταση των προπονήσεων και την ενεργοποίηση πολλαπλών μυϊκών ομάδων.

Ένα αρνητικό, ιδιαίτερα αν έχεις ιστορικό με προβλήματα στις αρθρώσεις, είναι ότι οι διάδρομοι έχουν υψηλότερο αντίκτυπο, καθώς τα πόδια χτυπούν επανειλημμένα στην επιφάνεια, η οποία είναι αρεκτά σκληρή.

Από την άλλη πλευρά το ελλειπτικό πρσφέρει μια προπόνηση χαμηλής έντασης, η οποία είναι κατάλληλη για όσους έχουν προβλήματα με τις αρθρώσεις τους, ή αναρρώνουν από έναν τραυματισμό. Η ομαλή κίνηση που κάνει ο αθλούμενος στο ελλειπτικό μειώνει την καταπόνηση των αρθρώσεων, αλλά παράλληλα παρέχει μια αποτελεσματική καρδιαγγειακή προπόνηση.

 Το ελλειπτικό επίσης γυμνάζει επίσης ταυτόχρονα το άνω και το κάτω μέρος του σώματος, στοχεύοντας σε διάφορες μυϊκές ομάδες, όπως τα χέρια, τα πόδια και τον κορμό. Ωστόσο καίει λιγότερες θερμίδες ανά ώρα από τον διάδρομο, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι μια καλή αερόβια άσκηση.

Τελικά διάδρομος ή ελλειπτικό; Λοιπόν, αυτό που είναι πιο αποτελεσματικό για απώλεια βάρους είναι αυτό που απολαμβάνεις περισσότερο, καθώς θα δείξεις μεγαλύτερη αφοσίωση. Ενώ ο διάδρομος μπορεί να έχει πλεονέκτημα στην καύση θερμίδων λόγω των προπονήσεων υψηλότερης έντασης, τα ελλειπτικά παρέχουν μια άνετη και ευέλικτη επιλογή, ειδικά για όσους προτιμούν ασκήσεις με χαμηλότερη ένταση.

Φυσικά μπορείς να σκεφτείς να συμπεριλάβεις και τα δύο στη ρουτίνα σου για να αποφύγεις την πλήξη και να διατηρήσεις τις προπονήσεις σου αποτελεσματικές για την επίτευξη της απώλειας βάρους.

* Πηγή: Vita