Αν στο μυαλό σας η δίαιτα είναι συνυφασμένη μόνο με τον περιορισμό των θερμίδων, ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Ιλινόις επεσήμαναν πως η ποιότητα και όχι τόσο η ποσότητα είναι αυτή που μετράει στις προσπάθειές μας να χάσουμε βάρος μια για πάντα… Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες παρουσίασαν ένα καινοτόμο πρόγραμμα που λέγεται iDip (Individualized Diet Improvement Program), το οποίο εστιάζει περισσότερο στο τι βάζουμε στο πιάτο μας παρά στο μέγεθος της μερίδας μας καθώς και στις εξατομικευμένες ανάγκες του κάθε ανθρώπου.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης τους που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Obesity Science & Practice και στην οποία συμμετείχαν 22 υπέρβαρα άτομα που ακολούθησαν το πλάνο διατροφής iDip, οι ερευνητές μας προτρέπουν να δίνουμε προτεραιότητα στην πρόσληψη πρωτεϊνών και φυτικών ινών, καθώς διαχειριζόμαστε παράλληλα τη συνολική πρόσληψη θερμίδων αν θέλουμε να χάσουμε τα περιττά κιλά με ασφάλεια και να απαλλαχθούμε μόνιμα από αυτά.

Το Πρόγραμμα Εξατομικευμένης Βελτίωσης της Διατροφής βοήθησε σχεδόν τους μισούς συμμετέχοντες να επιτύχουν σημαντική απώλεια βάρους (13%) και να τη διατηρήσουν καθόλη τη διάρκεια της μελέτης, δηλαδή ένα χρόνο μετά.

Πρωτεΐνη και φυτικές ίνες – Τα μαγικά συστατικά στη δίαιτα

«Το να μειώσετε μόνο τις θερμίδες σας δεν λειτουργεί. Στερούμενοι βασικά θρεπτικά συστατικά στη δίαιτα, το αποτέλεσμα θα είναι να πεινάτε περισσότερο και έτσι είναι πιο πιθανό να καταναλώσετε σε βάθος χρόνου μεγαλύτερες ποσότητες φαγητού, ξαναπαίρνοντας το βάρος που χάσατε», δήλωσαν οι συγγραφείς της μελέτης.

Η ποσότητα πρωτεΐνης και φυτικών ινών που έτρωγε κάθε άτομο στην έρευνα εξαρτιόταν από το σωματικό του βάρος και τους στόχους του.

Η πρωτεΐνη είναι το μακροθρεπτικό συστατικό που μας κρατά χορτάτους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και όσο περισσότερο παραμένουμε χορτάτοι μετά από ένα γεύμα, τόσο λιγότερο τρώμε συνολικά κατά τη διάρκεια της ημέρας, επεσήμαναν οι ειδικοί.

Οι φυτικές ίνες είναι επίσης ζωτικής σημασίας καθώς μας χορταίνουν χωρίς να μας προσθέτουν υπερβολικές θερμίδες και βρίσκονται, ως γνωστόν, σε αφθονία σε φρούτα και λαχανικά που παρέχουν επίσης στο σώμα βιταμίνες απαραίτητες για την υγεία.«Δεν είναι ωφέλιμο να αποκλείουμε ομάδες τροφίμων όπως αυτά με υδατάνθρακες και λιπαρά στη δίαιτα. Ο πρωταρχικός στόχος είναι οι άνθρωποι που κάνουν δίαιτα να κάνουν ενημερωμένες επιλογές ώστε να μπορούν να δημιουργήσουν το δικό τους βιώσιμο πρόγραμμα διαχείρισης βάρους», δήλωσε η Μίντυ Λι, εγγεγραμμένη διαιτολόγος στο πανεπιστήμιο του Ιλινόις.

Η πρώτη δοκιμή του iDip, που πραγματοποιήθηκε το 2017, βοήθησε τους μισούς από τους συμμετέχοντες να επιτύχουν και να διατηρήσουν τους στόχους τους για απώλεια βάρους.

Η δεύτερη και πιο πρόσφατη, προέτρεψε τους συμμετέχοντες να κάνουν εβδομαδιαίες μετρήσεις βάρους και να παρακολουθήσουν ατομική συμβουλευτική σε διάστημα, όπως είπαμε, ενός έτους. Η διατροφή των συμμετεχόντων περιελάμβανε κυρίως τροφές με λίγες θερμίδες και υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, όπως βρώμη, μήλα, παντζάρια και μπρόκολο όπως και τροφές με λίγες θερμίδες αλλά υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, όπως γαλοπούλα, κοτόπουλο, ψάρι και φασόλια.

Στο τέλος της δοκιμής, το 41% των συμμετεχόντων είχε επιτύχει σημαντική απώλεια βάρους, χάνοντας κατά μέσο όρο το 12,9% της αρχικής μάζας σώματος.

«Η ευελιξία και η εξατομίκευση είναι το κλειδί για τη δημιουργία προγραμμάτων που βελτιστοποιούν την επιτυχία μιας δίαιτας και τη διατήρηση των αποτελεσμάτων της», εξήγησε ο Μανάμπου Νακαμούρα, καθηγητής διατροφής στο πανεπιστήμιο του Ιλινόις και επικεφαλής ερευνητής της μελέτης. «Μια βιώσιμη προσέγγιση είναι απαραίτητη για τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους. Η έμφαση στην πρωτεΐνη και τις φυτικές ίνες δεν είναι τυχαία. Οι έρευνες δείχνουν ότι αυτά τα θρεπτικά συστατικά είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της μυϊκής μάζας κατά τη διάρκεια της απώλειας βάρους, γεγονός που συμβάλλει στη διατήρηση ενός υγιούς μεταβολισμού.

Και γιατί κάποιοι δεν έχασαν καθόλου βάρος με αυτή τη δίαιτα;

Τα ευρήματα της μελέτης υποδηλώνουν ότι η επιτυχής απώλεια βάρους συνδέεται στενά με το πόσο καλά οι συμμετέχοντες ήταν σε θέση να εφαρμόσουν τις διατροφικές αλλαγές που διδάχθηκαν στο πρόγραμμα. Όσοι αύξησαν την πρόσληψη πρωτεϊνών και φυτικών ινών σε σχέση με τις θερμίδες έτειναν να χάνουν περισσότερο βάρος. Ενδιαφέρον είναι επίσης ότι η απώλεια βάρους κατά τους 3 πρώτους μήνες προέβλεπε σε μεγάλο βαθμό τη μακροπρόθεσμη επιτυχία.

Ενώ το iDip δείχνει πολλά υποσχόμενο, τα διαφορετικά αποτελέσματα μεταξύ των συμμετεχόντων μαρτυρούν την πολύπλοκη φύση της απώλειας βάρους. Παράγοντες όπως η ψυχική υγεία μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τα αποτελέσματα. Μελλοντικός στόχος των ερευνητών είναι να βελτιώσουν το πρόγραμμα για να ενισχύσουν την αποτελεσματικότητά του σε μια μεγαλύτερη ομάδα ανθρώπων, καταλήγοντας σε μόνιμες αλλαγές που υποστηρίζουν πρωτίστως την υγεία και την ευημερία τους.

* Πηγή: Vita